Tidligere guldtræner vender tilbage til Kolding

KIF Kolding har hentet en gammel kending til klubben som ny cheftræner. Svenske Ulf Sivertsson skal stå i spidsen for traditionsklubben efter sommer.

Han var med til at vinde fem af KIF Koldings 14 danske mesterskaber.

Nu skal Ulf Sivertsson være med til at genopbygge traditionsklubben, der for nyligt var tæt på at rykke ud af Herreligaen for første gang i 34 år.

- Det var mine bedste otte år som træner, da jeg var i Kolding. Vi havde en fantastisk tid med store kampe og et godt hold.

- Jeg har flere gange tænkt, at jeg på et tidspunkt gerne ville vende tilbage. Det fik jeg muligheden for, da jeg blev kontaktet for 2-3 uger siden. Hvis klubben blev i ligaen, ville de høre, om jeg igen ville være KIF Kolding-træner. Det krævede ikke lang betænkningstid at træffe den beslutning, siger Ulf Sivertsson til TV 2 SPORT over telefonen.

Den svenske træner kommer til fra OV Helsingborg og har skrevet en to-årig kontrakt med KIF Kolding.

Jeg synes, det er et kæmpe scoop, at man har overtalt Ulf Sivertsson til at vende tilbage.
En mand med KIF-DNA, som jo også havde stor succes i klubben. Det er lige, hvad Kolding har brug for. Ulf er en som kender Kolding indefra. Jeg tror, at det er et rigtig godt træk at få en erfaren KIF-mand ind. Det er rigtig godt set af ledelsen, synes jeg.
Ulf Sivertsson er en samler, der kan skabe sammenhæng og har et godt håndboldhoved oveni. Det er utrolig positivt for Kolding det her. Det her er første skridt i genrejsningen af KIF Kolding. 
Ulf Sivertsson i samtale med Koldings svenske spiller Pelle Linders under en træning inden en Champions League-semifinale i 2002.
Ulf Sivertsson i samtale med Koldings svenske spiller Pelle Linders under en træning inden en Champions League-semifinale i 2002. Foto: Claus Fisker / Scanpix Nordfoto

Ulf Sivertsson var træner for KIF Kolding i perioden fra 2001 til 2009, hvor det udover fem DM-guldmedaljer også blev til fire pokaltitler. En gylden tid, hvor han sammen med flere landsmænd - blandt andet lillebror Thomas, som både bidrog som spiller og assisterende træner - virkelig manifesterede klubben fra postnummer 6000 som Danmarks førende indenfor herrehåndbold.

Siden da har klubben været gennem et tumultarisk årti - se bare tidslinjen nederst i artiklen.

Men nu håber den tilbagvendte træner at genopbygge KIF Kolding. Noget, som kommer til at tage en del tid, erkender svenskeren:

- Man skal jo ikke regne med, at vi allerede næste sæson kan spille med om en DM-titel, selvfølgelig. Det er ikke nok, at KIF Kolding tidligere har været en storklub, og at jeg kommer tilbage. Men over tid så vil vi gerne tilbage til toppen, men det kræver benhårdt arbejde af alle i klubben spillere, trænere såvel som folk i kulissen.

Med de perspektiver, hvorfor har du så kun underskrevet en to-årig kontrakt?

- Det var, hvad vi blev enige om. Da jeg kom til Kolding første gang, der var det på en 1+1-årig kontrakt, og det endte jo med at blive otte år. Så er begge parter tilfredse, så står der intet i vejen for at forlænge aftalen senere hen, siger 56-årige Ulf Sivertsson.

Om det igen bliver et broderligt samarbejde i KIF Kolding vides endnu ikke, men klubben har stadig kontrakt med Lars Rasmussen for endnu en sæson.

Lars Rasmussen var oprindeligt ansat som assistent, men overtog cheftræner-stillingen, da KIF fyrede Lars Frederiksen i februar. I sidste uge lykkedes det KIF Kolding med Lars Rasmussen ved roret at sikre overlevelse i Herreligaen med sejr over Tønder i en altafgørende nedrykningskamp.

- Alting er gået så hurtigt nu, så jeg har ikke overblik over det endnu. Vi sætter os ned på et tidspunkt i de næste to uger og finder ud af det, siger Sivertsson, mens klubben udtrykker det således:

- Ulf og Lars vil nu sætte sig ned for at finde ud af, hvordan den fremtidige trænerkonstellation skal se ud, skriver KIF Kolding i pressemeddelelsen, hvor de samtidig takker Lars Rasmussen for hans indsats i klubben.

KIF Kolding - fra begyndelsen til i dag
1941
Stiftelse
Kolding Idræts Forening (tidligere Kolding Fodsports Klub) fik en håndboldafdeling.
1956
Hal bygges
15 år efter blev KIF-hallen på Tvedvej bygget. I 1996 blev hallen solgt, da KIF år forinden var rykket til nærliggende Vonsild, hvor Koldinghallerne nu var hjemmebanen. Et halkompleks, der siden da er blevet bygget til flere gange, men også har været rammen om en økonomisk kontrovers.
1984
Oprykning til den bedste række
Per Frederiksen (tv) med sin efterfølger på KIFs trænerpost Bjarne Jeppesen i 1994. Claus Fisker / Scanpix Danmark
For første gang siden 1961 var KIF tilbage i Danmarks bedste herrehåndboldrække. Med Per Frederiksen som cheftræner og Jens Boesen i målet sikrede koldingenserne sig oprykning. Måneder efter spillede KIF den første ligakamp i KIF-centret (senere Koldinghallerne).
19. oktober
Landsholdsspillere
Målmand Karsten Holm var KIFs første landsholdsspiller. PALLE HEDEMANN / Ritzau Scanpix
Gennem tiden har KIF haft mange landsholdsspillere. Store stjerner som Otto Mertz, Lars Christiansen og Lasse Boesen. Flest landskampe som Kolding-spiller nåede Bo Spellerberg (160), mens Mikael Kold og Karsten Holm i 1984 blev klubbens første landsholdsspillere, da de med Danmark tabte til Vesttyskland.
Karsten Holm har i denne sæson været målmandstræner for ligaholdet i KIF Kolding.
1987
Første DM-titel
Fejring af DM-guld i 1994. Den sjette mesterskabstitel på otte sæsoner. Erik Luntang / Scanpix Danmark
Tre år senere vandt klubben sin første DM-titel, og det blev indledningen på en gylden KIF-æra. Fra 1987-1994 vandt de seks mesterskaber og to pokaltitler. Og en historisk rivalisering med fynske GOG blev samtidig etableret.
Ny bestyrelsesformand
Jens Boesen havde siden 1981 -  som aktiv spiller indtil sommeren 1984 - været en del af KIFs bestyrelse. I 1987 satte han sig for bordenden som formand. Hans søn, Lasse Boesen, har også selv spillet i klubben, været sportsdirektør og er senest tiltrådt som frivillig assistent i de afgørende nedrykningskampe.
1995
Rivalisering med GOG
Kasper Nielsen og Lars Frederiksen i duel. Claus Fisker / Scanpix Danmark
Fra 1987 og frem til 2009 delte GOG og KIF stort set samtlige mesterskaber mellem sig. Kun fire gange i de 22 år var det ikke de hvide fra Kolding eller de gule fra Sydfyn, som vandt herre-DM. Det endte 12-7 i KIFs favør i de år. 
Rivaliseringen de to klubber imellem er måske ikke så titelfyldt som i fortiden, men har alligevel været ligeså intens de senere år - ikke mindst siden GOG i 2013 kom tilbage i den bedste række, da de tre år tidligere var blevet tvangsnedrykket efter konkurs.
1997
Jens Boesen ny direktør
Klubdirektør Jens Boesen ved pressemøde i 2012. Nils Meilvang / Scanpix
En mand, der om nogen har tegnet Koldings håndboldherrer er Jens Boesen. Først som spiller, så som bestyrelsesmedlem og senere formand og fra 1997 som direktør. I sommer stoppede han i klubben, som han mere end tre årtier har været en meget markant del af.
Jens Boesens ledelse har båret præg af mange guldmedaljer, men flere gange har der manglet guld på kistebunden. Økonomiske underskud og forsinkede lønudbetalinger har ikke været uhørt i KIF.
Første europæisk finale
Hans Peter Munk Andersen (tv) presser polske Bogdan Wenta fra TuS Nettelstedt i en europæisk kamp i 1997. Claus Fisker / Scanpix Danmark
I 1997 var KIF i finalen i EHF Challenge Cup (dengang EHF City Cup), hvor de tabte til tyske TuS Nettelstedt med sammenlagt 17 mål over to kampe. Klubben har også været i to Champions League-semifinaler, men tabte både i 1992 og i 2002 til henholdsvis Zagreb og Magdeburg, som begge efterfølgende vandt turneringen.
2001
Titler på stribe
KIF Kolding efter pokaltitel i 2001. Palle Hedemann / Scanpix Nordfoto
Ved begyndelsen af det nye årtusinde fortsatte holdet fra 6000 med at dominere dansk herrehåndbold. Med skelsættende svenskere som Sebastian Seifert og de to Sivertsson-søskende (storebror Ulf som træner), men også danske slidere som Spellerberg og Flensborg havde KIF et par gyldne stimer. Tre mesterskaber på stribe - så en tabt finale til GOG - og så to titler i træk i årene efter.
Men det sidste mesterskab som komplet Kolding-baseret klub var i 2009.
2010
Ulovlig støtte fra kommune
Koldinghallerne. Scanpix
I 2010 ydede Kolding Kommune ulovlig støtte til håndboldklubben KIF Kolding.
Med køb af hal-aktier svarende til 11 millioner var kommunen med til at sikre håndboldklubbens overlevelse. 
Koldinghallerne har siden heddet TREFOR Arena frem til 2017, siden har Sydbank overtaget navnesponsoratet.
2012
Fusion med København
Kasper Hvidt og Lars Jørgensen for KIF Kolding København Claus Fisker / Scanpix Denmark
Siden DM-finalen i 2010 havde KIF det svært i den hjemlige liga. Nye, pengestærke fusionsklubber som Bjerringbro-Silkeborg og AG København var pludselig toppen af dansk herrehåndbold, mens Kolding ingen medaljer fik fra 2010 til 2012.
Men i 2012 fusionerede Kolding med resterne er det konkursramte AG København, så klubben fremadrettet hedder KIF Kolding København. Med flere rutinerede danske stjerner på holdet kom den transregionale klub snart til at dominere med først DM-sølv og siden guld i '14 og '15.
Titlen for fire år siden er den sidste for KIF, der inden denne sæson fandt tilbage til rødderne og afsluttede hovedstadstilknytningen efter et par problematiske sæsoner.
 
2013
Spillere fyrer cheftræner
Lars Jørgensen og Joachim Boldsen siddende på bænken med Peter Bredsdorff-Larsen. Claus Fisker / Scanpix Denmark
Sommeren 2013 blev begivenhedsrig for KIF Kolding København. Først taber de DM-finalen til Aalborg, og i begyndelsen af juni bliver cheftræner Peter Bredsdorff-Larsen opsagt.
Det var reelt spillertruppen som fyrede træneren, som de store stjerner i klubben slet ikke bakkede op om efter en sæson, der ikke levede op til ambitionerne.
Henrik Kronborg blev næste cheftræner i klubben. Undervejs blev han syg og afløst af islanske Aron Kristjansson, men vendte tilbage til klubben. På 2015's næstsidste dag blev han fyret i KIF Kolding København.
2016
Spansk satsning
Carlos Ortega blev ansat som Kolding-træner i begyndelsen af 2016. Morten Stricker / Scanpix
Den spanske træner Carlos Ortega blev udpeget som Koldings nye træner, der kom til undervejs i 2016/2017-sæsonen. Men det var ikke uden problemer, at klubben pludselig satsede spansk med både træner og flere dyre spillertilgange.
Først var der problemer om, hvorvidt Ortega kunne stå i spidsen i sine første kampe for holdet pga. overskredne lønrammer i KIF Kolding København. Et problem, der fik pointmæssig betydning og først fandt sin afgørelse næsten to måneder efter med stor utilfredshed og kaos til følge.
Den spanske satsning blev aldrig en succes for KIF Kolding København, der samtidig igen kæmpede med økonomien og udbetaling af løn. Og efter godt og vel halvandet år i Danmark havde Ortega fået nok og forlod Kolding - ligesom flere af de udlandske profiler.
2018
Tilbage til rødderne
Lasse Boesen og Lars Frederiksen var trænerduoen for KIF Kolding i 17/18. Scanpix/TV 2
Afløseren for Carlos Ortega blev en gammel kending. Tidligere spiller og træner for klubbens forhenværende kvindehold, Lars Frederiksen, blev ny cheftræner. Søn af Per Frederiksen, der i 1980'erne var med, da KIF brød igennem i dansk håndbold.
En anden hjemvendt profil blev assistent i sæsonen 2017/2018: Lasse Boesen. Men både Lasse og direktør, Jens Boesen, stoppede i KIF Kolding efter den sæson, hvor nye investorer kom til og en stor gæld blev eftergivet, så traditionsklubben kunne rejse sig atter igen. Også klubkoryfæet Bo Spellerberg stoppede i klubben, men det var ikke sidste gang, at Spellerberg og KIF Kolding skulle nævnes sammen.
Efterår
Konkursbegæring
Bo Spellerberg Henning Bagger / Scanpix Denmark
I begyndelsen af den indeværende sæson begærede fire tidligere ansatte KIF Kolding konkurs. Deriblandt Bo Spellerberg og Lars Jørgensen, som havde penge til gode i klubben.
Det samme havde den russiske stjerne Konstantin Igropulo, og i samme uge kom det frem, at KIF Kolding Københavns forhenværende hjemmebane, Brøndby Hallen, også pressede på.
I slutningen af den pressede uge kunne bestyrelsesformand Brian Stein dog bekræfte, at konkursen var undgået med et forlig. Siden er gælden til Brøndby Hallen også blevet afviklet, men det var blot en del af en kreditorliste, som KIF Kolding siden har arbejdet med.
Håndboldmagasinet Kontra lavede et særligt fokus på efterårsproblemerne i Kolding, der kan ses på TV 2 PLAY her.
2019
Trænerfyring
Lars Frederiksen (tv.) er færdig i KIF Kolding. Lars Rasmussen (th.) overtager. TV 2
Med indledningen til 2019 skulle KIF Kolding helt uhørt for dem kigge mere nedad end opad i tabellen. Chancerne for slutspil svandt hurtigt og i stedet handlede det om overlevelse i ligaen. Men inden den første forårskamp var der problemer.
Et spilleroprør mod cheftræner Lars Frederiksen kostede i sidste ende KIF-klubmanden jobbet, som blev overtaget af assistent Lars Rasmussen.
 
Nedrykningskampe
KIF's Kasper Irming bliver håndteret af Tønder-forsvaret i den første liga-kvalifikationskamp. Søren Gylling / Ritzau Scanpix
Trænerskiftet kastede ingen point af sig i resten af grundspillet, hvor KIF Kolding endte på 13. pladsen og dermed røg i nedrykningsspillet. Her endte klubben med 14 DM-titler sidst efter et skæbnesvangert nederlag til oprykkerne fra Lemvig-Thyborøn.
Derfor skulle KIF Kolding ud i altafgørende kampe mod TM Tønder fra 1. divisionen. Den første på hjemmebane tabte Lars Rasmussens mandskab, men på randen af den første nedrykning i 34 år stod KIF Kolding presset for og vandt sikkert. Og den sidste, altafgørende kamp på hjemmebane formåede Kolding også at vinde, så traditionsklubben atter er en del af ligaen i næste sæson.
Onsdag 22. maj
Ulf Sivertsson skal igen stå i spidsen for KIF Kolding. Ernst Van Norde / Scanpix Denmark
KIF Kolding præsenterer svenske Ulf Sivertsson som ny cheftræner. Den koldingensiske klub har hentet sin tidligere guldtræner på en toårig aftale. Den midlertidige cheftræner i den sidste halvdel af den forgangne sæson, Lars Rasmussen, har ét år tilbage af sin kontrakt med Kolding.
Tirsdag 4. juni
Lars Rasmussen stopper
Lars Rasmussen stopper i KIF Kolding et år før kontraktudløb. TV 2 SPORT
KIF Kolding og Lars Rasmussen afslutter samarbejdet efter gensidig aftale. Lars Rasmussen havde ellers kontrakt med klubben for endnu en sæson.