Håndbold

Stresset Nikolaj Jacobsen vender hjem, men frygter at kede sig

Nikolaj Jacobsen skal både bruge sin nyvundne fritid på at komme sig over en stresset tid som klubtræner, men også i de danske håndboldhaller.

Da uret ramte 60 minutter i Rhein-Neckar Löwens sidste kamp i sæsonen søndag eftermiddag, stod Nikolaj Jacobsen pludselig med meget mere tid på hånden, end han er vant til.

Efter fem krævende år i spidsen for det tyske tophold - der sluttede med et nederlag på 28-26 til Leipzig og en fjerdeplads i Bundesligaen - er han nemlig trådt tilbage som klubtræner og flytter hjem over grænsen til Danmark.

- Det er det helt rigtige tidspunkt at stoppe på. Jeg skal for første gang i fem år på sommerferie med min familie. Det glæder jeg mig sindssygt meget til at prøve igen. Og så glæder jeg mig også til at få nogle at stress-signalerne ud af kroppen, siger Nicolaj Jacobsen til TV 2 SPORT.

Det er de fede oplevelser i dagligdagen, jeg skal have fundet ud af at få opfyldt på en anden måde

Nikolaj Jacobsen

Som træner i Rhein-Neckar Löwen har ’fuldtidsjob’ nærmest været en underdrivelse, og særligt efter han siden foråret 2017 også har været dansk landstræner, har der ikke været meget tid til at puste ud.

Derfor er det bogstaveligt talt tiltrængt med en ferie for Jacobsen, der erkender, at han har været stresset i Tyskland.

- Det har jeg hundrede procent. Det er der ingen tvivl om. Min læge har også været efter mig, så der er nogle ting, som jeg skal hjem og have styr på rent sundhedsmæssigt. Det er ikke et job, der bare går ubemærket hen – heller ikke i forhold til kroppen. Jeg glæder mig til at få noget mere søvn, for det er det, som har været den største udfordring for mig.

- Jeg skal til at træne noget mere og passe på min krop noget mere. Det glæder jeg mig til. Den er ikke i så sund en tilstand lige nu, som den burde være, så det skal jeg hjem og have styr på, fortæller Nikolaj Jacobsen.

Bange for at kede sig

Selvom den 47-årige landstræner ikke er i tvivl om, at beslutningen om ’kun’ at være dansk landstræner er den rigtige, betyder det ikke, at det bliver let at omstille sig.

Der bliver nemlig nogle store huller at fylde ud, når hverdagen ikke længere på forhånd er fyldt til bristepunktet med arbejde.

- Jeg er bestemt bange for at komme til at kede mig. Jeg ved, at jeg vil komme til at savne det frygteligt meget. Når der er gået tre-fire måneder, og jeg måske snakker med Andy Schmid, Patrick Groetzki eller Mads Mensah (spillere i Rhein-Neckar Löwen, red.) og hører om en fed oplevelse, de har haft sammen, ved jeg, at jeg kommer til at savne det.

- Det er de fede oplevelser i dagligdagen, jeg skal have fundet ud af at få opfyldt på en anden måde, for jeg ved, at det kommer til at være et stort savn for mig. Specielt den daglige omgang med spillerne - humoren, kammeratligheden og fællesskabet, siger Nikolaj Jacobsen.

Og der er ingen tvivl om, at det er gengældt i det tyske, ifølge Rhein-Neckar Löwen-profilen Andy Schmid.

- Nikolaj er interesseret i ens privatliv. Han er sjov. Du kan have det sjovt med ham efter træning og kampe. Jeg kan rigtig godt lide ham som person og som træner. Jeg vil savne ikke at se ham hver dag, for han er en ven for mig, siger schweizeren.

Jeg skal nok at ringe til en af mine kammerater og svine dem til og drille dem lidt

Nikolaj Jacobsen

Schmid erkender dog, at ikke alt er fryd og gammen, når man har Nikolaj Jacobsen som træner, selvom det hele er en del af pakken.

- Selvfølgelig er der også nogle ting, jeg ikke vil savne. For eksempel når jeg spiller dårligt, er det ikke fedt, at han råber ad mig. Men det er sådan, han er, og jeg vil savne ham meget. Vi vil helt sikkert holde kontakten, og måske kan vi arbejde sammen en tredje gang om fire, fem eller seks år, fortæller Andy Schmid, der også spillede under den danske træner i Bjerringbro-Silkeborg i 09/10-sæsonen.

Tid til at drille vennerne

Selvom Nikolaj Jacobsen på mange måder går en uvis fremtid i møde uden for håndbolden, er en ting sikkert - den nyvundne fritid kommer især til at betyde væsentligt mere tid til familien.

- Jeg kan ikke leve uden min familie. Selvom jeg også er rigtig glad for mine spillere, betyder mine børn og Linette (konen, red.) alt for mig. De følger med i tykt og tyndt. Jeg tror, at vi har udviklet os rigtig meget – både mig, Linette og børnene – både som familie, men også individuelt, siger Jacobsen.

Udover tjansen som landstræner skal han også til Gudme et par gange om ugen for at træne datterens håndboldhold. Og så kommer Nikolaj Jacobsens venner også til at stå for skud i højere grad end tidligere, når der behov for en tiltrængt indsprøjtning af humor, kammeratlighed og fællesskab.

- Jeg skal nok at ringe til en af mine kammerater og svine dem til og drille dem lidt. Jeg får lidt tid til at spille golf igen, og skal være sammen med nogle af mine gode venner. Men først skal jeg have trukket stikket ud i et par måneder for at komme lidt ned på jorden og hygge mig lidt. Vi skal også lige finde et hus, siger han.

- Glæder mig til at se håndbold

I april forlængede Nikolaj Jacobsen sin aftale med herrelandsholdet helt frem til og med OL i 2024. Og meningen med ikke at have et klubhold at forholde sig til er blandt andet, at han i den kommende tid skal ud og tage temperaturen rundt i håndbolddanmark.

- Jeg glæder mig til at komme ud og se en masse håndbold. Komme rundt i hallerne, snakke med en masse dygtige folk og få snakket mere med de danske trænere om, hvordan og hvorledes de ser det. Det har jeg ikke haft så meget mulighed for hidtil. Og så glæder mig også til at komme ud og se ungdomslandsholdene og følge med i, hvad der rører sig der, fortæller Nikolaj Jacobsen.

Som en del af kontraktforlængelsen har fynboen også sagt ja til at være med til at udvikle en ny landsholds- og talentstrategi i Dansk Håndbold Forbund, der skal være med til at fremtidssikre dansk håndbold.

- Jeg skal se lidt på lidt uddannelse, for jeg skal også lære om det, der ikke kun handler om 40x20 (hvad der sker på banen, red.). Det gælder om at videreudvikle mig og blive klogere. Jeg glæder mig til at være med til at lave en god tråd, så vi kan blive ved med at udvikle talenter i Danmark, siger landstræneren.

Nikolaj Jacobsen nåede at vinde det tyske mesterskab med Rhein-Neckar Löwen to tange. Det skete i 2016 og 2017.