Håndbold

Færøerne jublede vildt efter nederlag mod Danmark: - Det er en sensation

Både vindere og tabere var glade efter håndboldlandskampen mellem Danmark og Færøerne, som de danske verdensmestre vandt sikkert.

Det er yderst sjældent, at spillere, som har tabt en håndboldkamp med syv mål, falder hinanden om halsen og jubler efter slutfløjt.

Det er umiddelbart en sensation for os kun at tabe med syv

Sonni Larsen, færøsk landstræner

Men det var nu tilfældet for de færøske landsholdsspillere efter nederlaget på 24-31 til Danmark søndag aften.

- Vi spillede jo om, at vi ikke skulle blive blandt de tre dårligste hold, så vi havde en masse at spille om i dag.

- Det betyder en masse. Der er ikke så mange penge i færøsk håndbold, og der sparer vi jo en masse. Jeg tror, det sparer os en halv million bare på grund af det. Så det var mega fedt, og ja bare pisse dejligt, siger Kjartan Johansen efter kampen.

Her følger en forklaring på, hvorfor Færøerne jublede efter nederlaget:

  • De tre dårligste landshold blandt de 32 i EM-kvalifikations endelige gruppespil skal inden den næste kvalifikation (til EM '22) ud i en forkval for overhovedet at komme med i kvalifikationen
  • Inden søndagens sidste runde lå Estland, Finland og Slovakiet alle med nul point, mens Færøerne via uafgjort mod Montenegro i den første kamp havde et enkelt point. Men da Slovakiet er delte værter for EM 2022 er de allerede kvalificeret
  • Derfor blev kvalgruppespillets tredje dårligste hold efter alt at dømme enten Færøerne eller Belgien - begge med et enkelt point og måldifference på minus 33 inden den sidste spillerunde
  • Estland og Finland tabte deres kampe og tog de to første uønskede pladser til næste EM-forkval. Belgien spillede mod Kroatien samtidig med Færøernes dyst mod Danmark. Med fem minutter igen så det ikke godt ud for de nordatlantiske håndboldspillere, men en god slutspurt simultant med tre afsluttende kroatiske scoringer mod Belgien tippede den over til Færøernes fordel
  • Da Færøerne få sekunder før tid reducerede til 24-31, endte deres måldifference på minus 40. Det er to mål bedre end Belgien, som endte med at tabe med ni i Kroatien. Derfor er Færøerne allerede nu sikret en plads i EM-kvalifikationen, som begynder i efteråret 2020

- Det var godt for Færøerne på den konto, lyder det nøgternt fra landstræner Sonni Larsen, der forklarede, at spillerne undervejs i landskampen i Aalborg ikke blev underrettet om stillingen mellem Kroatien og Belgien:

- Vi prøvede at tage os af det, som vi selv kunne gøre noget ved. Nemlig at spille håndboldkampen.

En sensation at kun tabe med syv

Det gjorde det færøske hold da også. Med tålmodigt angrebsspil og fight i forsvaret fik de holdt snor i det danske forspring, som maksimalt nåede op på ni mål i løbet af opgøret.

Hårdest ved det færøske forsvar var de buldrende bagspillere Jacob Holm og Lasse Andersson, som begge scorede syv gange - ligesom Kjartan Johansen fra Færøerne gjorde i øvrigt.

Marginen op til Danmark endte med at blive kortet ned til syv mål - til det som landstræneren kalder et sensationelt resultat for den unge håndboldnation:

- Det er jo et rigtig godt resultat. Det er umiddelbart en sensation for os kun at tabe med syv mod de forsvarende verdens- og olympiske mestre. Det er en stor dag for os på udviklingen der, siger Sonni Larsen.

Siden den flotte åbning med uafgjort ude mod Montenegro, så har Færøerne tabt de resterende kvalkampe - dog kun med et enkelt mål mod Ukraine og tre mod Montenegro.

- Vi har lært, at vi ikke er så langt bag hold som Montenegro og Ukraine. Det giver os en ekstra motivation videre frem for at prøve igen og blive ved med at prøve at på at kvalificere os.

- Men det har også vist os, hvor meget bedre hold som Danmark også er, siger Kjartan Johansen.