Trin for trin: S√•dan bliver k√łrepenge brugt til l√łnfusk i dansk h√•ndbold

Fusk med k√łrepenge er den mest anvendte metode til at f√• udbetalt sin l√łn skattefri. Flere anonyme h√•ndboldspillere fort√¶ller, hvordan de g√łr.

Fantasien er stor, n√•r det kommer til ulovlige afl√łnninger i dansk divisionsh√•ndbold.

TV 2 SPORT har den seneste m√•neds tid v√¶ret i kontakt med 97 anonyme h√•ndboldspillere fra den danske 1. og 2. division, hvoraf 79 af dem fort√¶ller, at de har kendskab til, at der udbetales l√łn i strid med lovgivningen.

Om rundsp√łrgen

TV 2 SPORT har v√¶ret i kontakt med 97 h√•ndboldspillere fra herrernes 1. og 2. division om ulovlig afl√łnning i dansk divisionsh√•ndbold. 

Af dem fort√¶ller 79, at de har konkret kendskab hertil. 32 oplyser, at de selv har modtaget l√łnninger i strid med loven inden for de seneste tre s√¶soner. 

Alle spillere har svaret p√• de n√łjagtigt de samme sp√łrgsm√•l for at skabe s√• klart et billede som muligt. 

Af hensyn til spillernes arbejdsmæssige og private forhold bruges deres udtalelser - om de er til baggrund eller citat - anonymt. TV 2 SPORT er dog bekendt med kildernes identitet.

Metoderne er mange, men den mest velkendte er manipulation med de s√•kaldte k√łrepenge, hvor spillerne f√•r udbetalt deres l√łn som skattefri k√łrselsgodtg√łrelse i stedet for at modtage normal l√łn. Det g√łr, at de undg√•r at betale skat.

- Det, der skulle have v√¶ret en l√łn, konverteres til di√¶ter, s√• man i stedet for at betale A-skat, f√•r nogle skattefrie di√¶ter. Det er det, der faktisk er fidusen her, fort√¶ller Michael Bj√łrn Hansen, der er ekspert i skattestrafferet.

K√łrselsgodtg√łrelse kan man f√• som kompensation for erhvervsm√¶ssig k√łrsel efter nogle faste satser. Godtg√łrelsen d√¶kker udgifter til bilen - eksempelvis udgifter til benzin, vedligeholdelse, v√¶gtafgift, afskrivning, finansiering og forsikring, oplyser Skattestyrelsen p√• deres hjemmeside.

Men det er et system, som man kan snyde - og det har flere håndboldklubber og spillere i landets næstbedste og tredjebedste udnyttet.

Herunder kan du trin for trin læse, hvordan systemet bliver misbrugt.

Trin 1 - kontrakten

For at v√¶re berettiget til k√łrselsgodtg√łrelse skal den p√•g√¶ldende spiller v√¶re ansat i klubben, og her er der flere muligheder. Man kan skrive under p√• en spillerkontrakt, men den skal registreres hos Dansk H√•ndbold Forbund, hvor der ogs√• er en r√¶kke gebyrer forbundet med kontrakten.

Mange klubber vælger derfor at ansætte deres spillere i andre stillinger i klubben. Det kunne være som træner, talentspejder eller noget tredje.

Det sker hver gang, jeg skal indlevere de sedler, at der bliver overdrevet lidt med tallene

Anonym kilde

- F√łrst blev vi enige om l√łnnen, og s√• blev vi enige om, at jeg skulle betales igennem k√łrselsgodtg√łrelse, siger en anonym spiller, der fort√¶ller, at han er ansat som tr√¶ner i sin klub og ved hj√¶lp af k√łrselsgodtg√łrelse tjener 25.000 kroner per s√¶son.

N√•r en spiller er ansat i klubben, er vedkommende juridisk set berettiget til at f√• k√łrselsgodtg√łrelse - og det er selvom de ikke n√łdvendigvis varetager deres job til fulde.

- Man arbejder m√•ske en eller to gange per s√¶son, men man skriver, at man g√łr det tre gange om ugen, siger en anden anonym spiller.

Typer af ulovlig afl√łnning i dansk divisionsh√•ndbold

K√łrepenge

For at spillere kan f√• k√łrepenge skal de v√¶re ansat i klubben. Den billigste m√•de er at ans√¶tte spillerne som tr√¶ner, talentspejder eller andet. P√• den m√•de har de mulighed for at registrere k√łrepenge til tr√¶ninger, kampe og kurser, selvom de kun varetager jobbet ganske f√• gange.

Kuvertpenge

Spillere f√•r udbetalt l√łn eller bonusser i kontanter uden at indgive det og undg√•r p√• den m√•de at betale skat af pengene. 

Goder

L√łnnen gives i materielle goder som fordelagtig leasing af biler, billig h√•ndv√¶rk, mad, telefoner. 

Trin 2 - registrering af k√łrselsgodtg√łrelse

Med ans√¶ttelsen som eksempelvis tr√¶ner i en klub kan spilleren pludselig retf√¶rdigg√łre at registrere k√łrsel til og fra kampe, tr√¶ningslejre og andre ting, der er forbundet med jobbet.

TV 2 SPORT er kommet i besiddelse af et skema, hvor spillerne n√łje udfylder oplysningerne om de k√łreture, der indberettes.

TV 2 SPORT er kommet i besiddelse af et skema, som h√•ndboldspillerne benytter til at registrere k√łrselsgodtg√łrelse. Video: TV 2 SPORT

Som man kan se p√• skemaet indtaster man f√łrst startadressen, derefter destinationen for turen, s√• antallet af tilbagelagte kilometer, herefter antallet af dage, man har v√¶ret afsted, f√łr man til sidst skriver form√•let. P√• skemaet er en tr√¶ningslejr brugt som eksempel. N√•r alt er tastet ind, kan spilleren se, hvad vedkommende kan se frem til at f√• udbetalt.

Problemet er bare, at spillerne ikke altid har været afsted på de ture, som de ellers har indberettet. Det kan også være, de har været afsted, men bare skrevet, at turen var en smule længere end angivet.

- Jeg kunne jo skrive en ekstra tur, som jeg ikke har været på, hvor jeg er rejst lidt længere for at nå op på det antal penge, som jeg skal have betalt. Det sker hver gang, jeg skal indlevere de sedler, at der bliver overdrevet lidt med tallene, siger en anonym spiller.

Det betyder alts√•, at spillerne - i strid med lovgivningen - registrerer mere k√łrsel for at f√• en st√łrre k√łrselsgodtg√łrelse, som de alts√• f√•r udbetalt uden at skulle betale skat af bel√łbet.

Trin 3 - udbetaling

En af de anonyme h√•ndboldspillere, som TV 2 SPORT har v√¶ret i kontakt med, fort√¶ller, at han selv udfylder sit skema uden hj√¶lp fra klubben. Han registrerer en passende m√¶ngde k√łrsel, s√• det passer til det bel√łb, han har aftalt med klubben.

To gange om √•ret afleverer han et skema til klubbens √łkonomiansvarlige, der s√• efterf√łlgende udbetaler pengene.

- Jeg sender tallene til dem, og så kommer der nogle penge ind på min konto. Jeg ved ikke, om de ved, hvor meget der bliver overdrevet, siger håndboldspilleren.

P√• den m√•de har den p√•g√¶ldende spiller p√• en s√¶son modtaget 25.000 skattefrie kroner for at spille h√•ndbold og v√¶re ansat som tr√¶ner, selvom han reelt set kun har v√¶ret berettiget til et betydeligt mindre bel√łb.

S√•dan kan fusk med k√łrepenge opdages

Selvom manipulation med k√łrselsgodtg√łrelse er den mest udbredte metode i dansk divisionsh√•ndbold, s√• er det m√•ske ikke den mest sikre m√•de at g√łre det p√•, hvis man √łnsker at holde det skjult for Skattestyrelsen.

Det fort√¶ller Michael Bj√łrn Hansen.

- Det er jo klart, at hvis man g√•r ud og efterg√•r de her di√¶ter, og det viser sig, at der i forbindelse med de her k√łrselspenge ikke har v√¶ret nogen kampe, og de afstande, man m√•ler op, ikke stemmer, s√• vil man kunne fange de her folk og sige, hvad er nu det her for noget. Det kan godt afsl√łres, og det kan afsl√łres lettere end sorte penge faktisk, siger eksperten i skattestrafferet.

- Man vil g√• ud i en helt almindelig skattekontrol og se ind i k√łrselsbilagene. Det er et stort arbejde. Men det kan lade sig g√łre. Der er spor, som man kan efterforske i mods√¶tning til sorte penge. K√łrslen kan kontrolleres, siger Michael Bj√łrn Hansen.

Sorte penge er den popul√¶re betegnelse for afl√łnning i kontanter, som ikke indberettes til skat. Det er sv√¶rere at opdage, fordi det bliver gjort helt uden om systemet i mods√¶tning til k√łrselsgodtg√łrelse.