Håndbold

Trin for trin: Sådan bliver kørepenge brugt til lønfusk i dansk håndbold

Fusk med kørepenge er den mest anvendte metode til at få udbetalt sin løn skattefri. Flere anonyme håndboldspillere fortæller, hvordan de gør.

Fantasien er stor, når det kommer til ulovlige aflønninger i dansk divisionshåndbold.

TV 2 SPORT har den seneste måneds tid været i kontakt med 97 anonyme håndboldspillere fra den danske 1. og 2. division, hvoraf 79 af dem fortæller, at de har kendskab til, at der udbetales løn i strid med lovgivningen.

Om rundspørgen

TV 2 SPORT har været i kontakt med 97 håndboldspillere fra herrernes 1. og 2. division om ulovlig aflønning i dansk divisionshåndbold. 

Af dem fortæller 79, at de har konkret kendskab hertil. 32 oplyser, at de selv har modtaget lønninger i strid med loven inden for de seneste tre sæsoner. 

Alle spillere har svaret på de nøjagtigt de samme spørgsmål for at skabe så klart et billede som muligt. 

Af hensyn til spillernes arbejdsmæssige og private forhold bruges deres udtalelser - om de er til baggrund eller citat - anonymt. TV 2 SPORT er dog bekendt med kildernes identitet.

Metoderne er mange, men den mest velkendte er manipulation med de såkaldte kørepenge, hvor spillerne får udbetalt deres løn som skattefri kørselsgodtgørelse i stedet for at modtage normal løn. Det gør, at de undgår at betale skat.

- Det, der skulle have været en løn, konverteres til diæter, så man i stedet for at betale A-skat, får nogle skattefrie diæter. Det er det, der faktisk er fidusen her, fortæller Michael Bjørn Hansen, der er ekspert i skattestrafferet.

Kørselsgodtgørelse kan man få som kompensation for erhvervsmæssig kørsel efter nogle faste satser. Godtgørelsen dækker udgifter til bilen - eksempelvis udgifter til benzin, vedligeholdelse, vægtafgift, afskrivning, finansiering og forsikring, oplyser Skattestyrelsen på deres hjemmeside.

Men det er et system, som man kan snyde - og det har flere håndboldklubber og spillere i landets næstbedste og tredjebedste udnyttet.

Herunder kan du trin for trin læse, hvordan systemet bliver misbrugt.

Trin 1 - kontrakten

For at være berettiget til kørselsgodtgørelse skal den pågældende spiller være ansat i klubben, og her er der flere muligheder. Man kan skrive under på en spillerkontrakt, men den skal registreres hos Dansk Håndbold Forbund, hvor der også er en række gebyrer forbundet med kontrakten.

Mange klubber vælger derfor at ansætte deres spillere i andre stillinger i klubben. Det kunne være som træner, talentspejder eller noget tredje.

Det sker hver gang, jeg skal indlevere de sedler, at der bliver overdrevet lidt med tallene

Anonym kilde

- Først blev vi enige om lønnen, og så blev vi enige om, at jeg skulle betales igennem kørselsgodtgørelse, siger en anonym spiller, der fortæller, at han er ansat som træner i sin klub og ved hjælp af kørselsgodtgørelse tjener 25.000 kroner per sæson.

Når en spiller er ansat i klubben, er vedkommende juridisk set berettiget til at få kørselsgodtgørelse - og det er selvom de ikke nødvendigvis varetager deres job til fulde.

- Man arbejder måske en eller to gange per sæson, men man skriver, at man gør det tre gange om ugen, siger en anden anonym spiller.

Typer af ulovlig aflønning i dansk divisionshåndbold

Kørepenge

For at spillere kan få kørepenge skal de være ansat i klubben. Den billigste måde er at ansætte spillerne som træner, talentspejder eller andet. På den måde har de mulighed for at registrere kørepenge til træninger, kampe og kurser, selvom de kun varetager jobbet ganske få gange.

Kuvertpenge

Spillere får udbetalt løn eller bonusser i kontanter uden at indgive det og undgår på den måde at betale skat af pengene. 

Goder

Lønnen gives i materielle goder som fordelagtig leasing af biler, billig håndværk, mad, telefoner. 

Trin 2 - registrering af kørselsgodtgørelse

Med ansættelsen som eksempelvis træner i en klub kan spilleren pludselig retfærdiggøre at registrere kørsel til og fra kampe, træningslejre og andre ting, der er forbundet med jobbet.

TV 2 SPORT er kommet i besiddelse af et skema, hvor spillerne nøje udfylder oplysningerne om de køreture, der indberettes.

TV 2 SPORT er kommet i besiddelse af et skema, som håndboldspillerne benytter til at registrere kørselsgodtgørelse. Video: TV 2 SPORT

Som man kan se på skemaet indtaster man først startadressen, derefter destinationen for turen, så antallet af tilbagelagte kilometer, herefter antallet af dage, man har været afsted, før man til sidst skriver formålet. På skemaet er en træningslejr brugt som eksempel. Når alt er tastet ind, kan spilleren se, hvad vedkommende kan se frem til at få udbetalt.

Problemet er bare, at spillerne ikke altid har været afsted på de ture, som de ellers har indberettet. Det kan også være, de har været afsted, men bare skrevet, at turen var en smule længere end angivet.

- Jeg kunne jo skrive en ekstra tur, som jeg ikke har været på, hvor jeg er rejst lidt længere for at nå op på det antal penge, som jeg skal have betalt. Det sker hver gang, jeg skal indlevere de sedler, at der bliver overdrevet lidt med tallene, siger en anonym spiller.

Det betyder altså, at spillerne - i strid med lovgivningen - registrerer mere kørsel for at få en større kørselsgodtgørelse, som de altså får udbetalt uden at skulle betale skat af beløbet.

Trin 3 - udbetaling

En af de anonyme håndboldspillere, som TV 2 SPORT har været i kontakt med, fortæller, at han selv udfylder sit skema uden hjælp fra klubben. Han registrerer en passende mængde kørsel, så det passer til det beløb, han har aftalt med klubben.

To gange om året afleverer han et skema til klubbens økonomiansvarlige, der så efterfølgende udbetaler pengene.

- Jeg sender tallene til dem, og så kommer der nogle penge ind på min konto. Jeg ved ikke, om de ved, hvor meget der bliver overdrevet, siger håndboldspilleren.

På den måde har den pågældende spiller på en sæson modtaget 25.000 skattefrie kroner for at spille håndbold og være ansat som træner, selvom han reelt set kun har været berettiget til et betydeligt mindre beløb.

Sådan kan fusk med kørepenge opdages

Selvom manipulation med kørselsgodtgørelse er den mest udbredte metode i dansk divisionshåndbold, så er det måske ikke den mest sikre måde at gøre det på, hvis man ønsker at holde det skjult for Skattestyrelsen.

Det fortæller Michael Bjørn Hansen.

- Det er jo klart, at hvis man går ud og eftergår de her diæter, og det viser sig, at der i forbindelse med de her kørselspenge ikke har været nogen kampe, og de afstande, man måler op, ikke stemmer, så vil man kunne fange de her folk og sige, hvad er nu det her for noget. Det kan godt afsløres, og det kan afsløres lettere end sorte penge faktisk, siger eksperten i skattestrafferet.

- Man vil gå ud i en helt almindelig skattekontrol og se ind i kørselsbilagene. Det er et stort arbejde. Men det kan lade sig gøre. Der er spor, som man kan efterforske i modsætning til sorte penge. Kørslen kan kontrolleres, siger Michael Bjørn Hansen.

Sorte penge er den populære betegnelse for aflønning i kontanter, som ikke indberettes til skat. Det er sværere at opdage, fordi det bliver gjort helt uden om systemet i modsætning til kørselsgodtgørelse.