Håndbold

Klubber er rystede over lønfusk: - Det er virkelig skræmmende

Flere klubber forholder sig kritisk over, at ulovlige lønninger i dansk divisionshåndbold er særdeles omfattende.

Konsekvenserne ved ulovlig aflønning i dansk divisionshåndbold er store.

Det vurderer flere klubber, efter TV 2 SPORT tirsdag kunne fortælle, at 79 ud af 97 anonyme håndboldspillere i en rundspørge har bekræftet deres kendskab til lønninger, der er i strid med lovgivningen.

Om rundspørgen

TV 2 SPORT har været i kontakt med 97 håndboldspillere fra herrernes 1. og 2. division om ulovlig aflønning i dansk divisionshåndbold. 

Af dem fortæller 79, at de har konkret kendskab hertil. 32 oplyser, at de selv har modtaget lønninger i strid med loven inden for de seneste tre sæsoner. 

Alle spillere har svaret på de nøjagtigt de samme spørgsmål for at skabe så klart et billede som muligt. 

Af hensyn til spillernes arbejdsmæssige og private forhold bruges deres udtalelser - om de er til baggrund eller citat - anonymt. TV 2 SPORT er dog bekendt med kildernes identitet.

Vilkårene for en retfærdig konkurrence bliver forringet, vurderer Ajax Københavns direktør, Mikkel Frid.

- Jeg synes virkelig, det er skræmmende. Det er et kæmpe problem, og det er jo snyd på lige fod med alt muligt andet. Det er ærgerligt, og det ryster mig rigtig meget, siger direktøren og uddyber:

- Det betyder, at konkurrencen er ulige, og når vi har kontrakter og gør tingene efter bogen, så kan vi ikke være med, hvis vi er oppe imod tilbud, som er sorte penge. lyder det fra Mikkel Frid.

Også hos HEI Håndbold forholder man sig kritisk over for de klubber og spillere, der ikke agere efter lovgivningen.

- Det er en kæmpe ærgrelse, netop fordi vi hele tiden snakker om at have det bedst mulige sportslige setup. Så ærgrer det én, når man mister en spiller, der vælger at spille længere nede i rækkerne, siger klubbens sportschef, Morten Jensen.

Blandt de 97 adspurgte fortalte 51 spillere, at de inden for de seneste tre sæsoner er blevet tilbudt ulovlige lønninger. 32 af dem har takket ja til et sådant tilbud.

Håndboldchefer kalder det unfair konkurrence

Undersøgelsen er foretaget blandt spillere fra 46 ud af de 50 klubber i herrernes 1. og 2. division, og tirsdag fortalte Divisionsforeningens direktør, Thomas Christensen, at "klubberne var nogle hængerøve over for hinanden".

Men det er også skadeligt for dansk håndbold, vurderer han.

- Det er konkurrenceforvridende, og vi skal jo af med det, så vi spiller efter samme regler - både på banen, men også uden for banen.

- Der er ingen tvivl om, at økonomien i professionel håndbold er hård, og den er nok også begrænset. Reglerne indenfor fællesskabet ville ikke ændre på styrkeforholdet, hvis vi fulgte dem. Men det er klart, at hvis man føler sig selv tvunget til at gøre det (bryde reglerne, red.) i konkurrencen med andre klubber, så er vi jo et forkert sted. Et lidt sygt sted nærmest, siger Thomas Christensen.

Og han får opbakning fra generalsekretær i Dansk Håndbold Forbund (DHF), Morten Stig Christensen, der ligeledes er fortørnet over de klubber og spillere, der har problemer med at følge lovgivningen.

- Jeg synes, at det er voldsomt mange. Det kommer ikke fuldstændig bag på mig, at det her problem vokser, når vi ikke har haft opmærksomhed på det længe. Men når vi både oplever det i store dele af 1.- og 2. Division, håber jeg på, at vi kan få noget gjort ved det, siger Morten Stig Christensen til TV 2 SPORT.

- Det er stærkt konkurrenceforvridende, og det er faktisk så meget konkurrenceforvridende, at man kan komme i en situation, hvor de ærlige klubber er tæt på nedrykning eller måske rykker ud. Vi skal tale direkte til klubberne og spillerne. Men vi er lidt magtesløse, da vi ikke kan løfte bevisførelsen i de her sager. Det skal vi have andre instanser til. Det er dog spillerne og klubberne selv, der har ansvaret og skal se ind ad.

Spiller angrer ikke at få sin løn ulovligt

Metoderne for lønninger i strid med lovgivningen er mange, men manipulation med kørselsgodtgørelse er den mest populære. I stedet for at modtage almindelig løn, får spillerne udbetalt en skattefri godtgørelse, som i mange tilfælde er langt højere, end de er berettiget til.

Typer af ulovlig aflønning i dansk divisionshåndbold

Kørepenge

For at spillere kan få kørepenge skal de være ansat i klubben. Den billigste måde er at ansætte spillerne som træner, talentspejder eller andet. På den måde har de mulighed for at registrere kørepenge til træninger, kampe og kurser, selvom de kun varetager jobbet ganske få gange.

Kuvertpenge

Spillere får udbetalt løn eller bonusser i kontanter uden at indgive det og undgår på den måde at betale skat af pengene. 

Goder

Lønnen gives i materielle goder som fordelagtig leasing af biler, billig håndværk, mad, telefoner. 

Selvom det er strafbart at registrere mere kørsel og på den måde få flere penge, så er det ikke noget, som påvirker samvittigheden.

- Jeg betragter det lidt som sort arbejde. Lidt ligesom en tømrer, der tager ud om lørdagen. Det har jeg det fint med.

Hvor lang tid har du tænkt dig at fortsætte med det?

- Jeg har ingen planer om at stoppe. Det kommer an på, hvor lang tid jeg har tænkt mig at være spiller og træner. Jeg har ikke tænkt på at stoppe.

Alligevel ærgrer den pågældende håndboldspiller, der ikke ønsker at stå frem, sig over, at det er nødvendigt med ulovlige lønninger i dansk håndbold.

- Jeg synes, det er ærgerligt, der ikke er flere penge, så man kunne gøre det lidt lovligt. Men i og med der ikke er flere penge, så tror jeg, klubberne er nødt til at gøre det på den måde for at prøve at overleve. Det er selvfølgelig ikke sundt at gøre det på den måde, men jeg tror, det er af ren sportslig interesse, som gør, at klubben gør det sådan her.

Det er ikke lykkedes TV 2 SPORT at komme i kontakt med klubber, som benytter sig af ulovlig aflønnning.