Håndbold

Skattestyrelsen skruer op for kontrollen: Danske klubber kan forvente besøg

Kim Tolstrup, der er underdirektør i Skattestyrelsen, fortæller, at danske håndboldklubber kan se frem til flere besøg. TV 2 SPORT/Anders Christian Dahl

Underdirektøren i Skattestyrelsen, Kim Tolstrup, oplyser, at flere danske håndboldklubber kan se frem til at blive kontrolleret for lønfusk.

Flere klubber i dansk divisionshåndbold kan i den kommende tid forvente at få besøg fra Skattestyrelsen.

Det fortæller Skattestyrelsens underdirektør, Kim Tolstrup, efter TV 2 SPORT har været i kontakt med 97 anonyme håndboldspillere, hvoraf 79 af dem gav udtryk for, at de har kendskab til ulovlige lønninger i herrernes 1. og 2. division.

51 af spillerne fortalte, at deres klub inden for de seneste tre sæsoner har tilbudt løn, der er i strid med lovgivningen - og derfor vil Skattestyrelsen nu skrue op for kontrolbesøgene.

- Vi kan tage ud til kontrol i flere klubber – kort og godt. Det er den ene mulighed, vi har.

Har I tænkt jer at gøre det nu?

Ja, siger Kim Tolstrup, der ikke ønsker at sætte tal på, hvor meget der skrues op for kontrolbesøgene.

Underdirektøren oplyser desuden, at Skattestyrelsen allerede er i dialog med Divisionsforeningen. Kontakten blev etableret på bagkant af en lignende sag i marts, hvor TV 2 SPORT kunne afsløre brug af sorte penge i dansk fodbold.

En dialog, som man også ønsker at etablere til de danske håndboldklubber, så ingen fremadrettet er i tvivl om, hvad man må og ikke må.

- De (klubberne, red.) kan forvente, at vi - igennem Divisionsforeningen, som vi bruger som talerør - vil give mere vejledning, og så kan de forvente, at vi kan finde på at dukke op på et kontrolbesøg. Til gengæld stiller vi også gerne op, hvis de har brug for at få en dialog med os, siger Kim Tolstrup.

Prioriteringen bliver ikke nødvendigvis større

Flere kontrolbesøg i de danske klubber er ikke nødvendigvis lig med, at Skattestyrelsen fremadrettet vil afsætte flere ressourcer til bekæmpelsen af ulovlige lønninger i dansk håndbold - eller sport generelt.

Hvis man ikke overholder de regler, der er, så er der også en risiko og dermed sanktioner

Kim Tolstrup

For Skattestyrelsen handler det om at "gå mere målrettet til værks," som Kim Tolstrup siger.

- Der bliver prioriteret på området, så jeg tænker ikke, det er et spørgsmål om at prioritere mere. Der er ikke nogen nemme veje i at få en fuldstændig regelefterlevelse nogen steder.

- Det er et langt sejt træk, og det gælder om, at man får vejledt om, hvordan man skal gøre tingene, og hvad konsekvenserne er. Og så er det selvfølgelig også et spørgsmål, om der er en synlig kontrol i forhold til, at man oplever, at hvis man ikke overholder de regler, der er, så er der også en risiko og dermed sanktioner, siger underdirektøren.

Metoderne for ulovlige lønninger er mange, men den mest populære er manipulation med kørselsgodtgørelsen, hvor spillerne efter aftale med deres klubber skriver mere kørsel på, end de reelt er berettiget til.

- Vi har selvfølgelig forskellige metoder til at efterprøve den slags ting, men noget af det kan være vanskeligere at kontrollere end andet. Men der er rigtig mange af delene i de modeller, som I skitserer, hvor der er veje ind, siger Kim Tolstrup.

Kim Tolstrup fortæller, at Skattestyrelsen kan sanktionere både klubber og spillere med bøder.