Håndbold

Danske trænere savner åbenhed i EHF: - Det skriger til himlen

Der bør spilles om pladserne i Champions League på banen, mener et flertal af de danske ligatrænere

Mange håndflader var formentlig fugtige i det fynske forrige fredag.

Det europæiske håndboldforbund, EHF, offentliggjorde nemlig listen med deltagere til næste sæsons Champions League-turnering.

GOG var med hos herrerne. Men Odense Håndbold var ikke på kvindernes liste.

Det wildcard - eller ”opgradering” som EHF kalder det - som den danske grundspilsvinder ”plejer” at modtage til Champions League, var ikke med posten til Odense den fredag.

I stedet gav EHF plads til FTC-Rail Cargo Hungaria, CSM Bucuresti og Brest Bretagne Handball fra henholdsvis Ungarn, Rumænien og Frankrig. Plus en plads til vinderen af en kvalifikationsturnering, hvor Odense heller ikke er med.

Og sådan en situation - altså uvidenheden om, hvorvidt man har kvalificeret sig til Champions League eller ej - burde aldrig finde sted.

Det mener et stort flertal af de danske ligatrænere, som har svaret på TV 2 SPORT’s rundspørge om emnet.

En af dem er Herning-Ikast-træner Kristian Kristensen.

- Jeg synes, det gør ondt, siger han og uddyber:

- Vi har stået og kigget på et fairplay-flag, der er røget op og ned i forbindelse med europæiske kampe, og det gør selvfølgelig ondt, når der ikke er kongruens mellem det, man siger, og det, man gør. Det vil sige, at man prædiker fairplay, men egentlig laver man i praksis noget helt andet.

Er det i virkeligheden en ulempe at være en ærlig skandinav i det her spil?

- Ja, det kan du sige. Det tyder i hvert fald på, at der er andre, der er bedre eller stærkere. Om det er økonomi eller lobbyarbejde, skal jeg ikke gøre mig til dommer over. Men der er nogen, der er stærkere til at få eksempelvis nummer tre - Brest i Frankrig - ind foran Odense eksempelvis. Det skriger til himlen i min optik.

Det, der ikke er fair i Kristian Kristensen og flere andre danske træneres øjne, er, at EHF vælger deltagere til Champions League ud fra andet end sportslige resultater.

Otte forskellige kriterier som spillested, tilskuerantal, tv og marketing tæller med, når EHF træffer deres beslutning.

- Det giver mening, hvis man gik ud og sagde: ”Det her, det er en kommerciel butik” - hvilket det er - ”og den skal forsvares ved at have de bedste spillere med. Vi skal have Gulldén og Nora Mørk og Neagu med. De skal spille Final Four.” Og det kan jeg godt følge. Men så er det det, man skal gå ud og sige.

Så hvis man bare meldte ud, hvad det er, man har gang i, så var det okay?

- Ja, det ville jo være ærligt og troværdigt. Og troværdigt er nok det rigtige ord i denne sammenhæng.

Tydelighed, tak

Herning-Ikast-trænerens kritik følges op af GOG’s Nikolej Krickau, der bare ønsker klare regler, så man ude i klubberne ved, hvad man har at forholde sig til - og spille om.

- Jeg kan faktisk godt forstå, at man er nødt til at tage nogle hensyn sådan rent kommercielt for at udvikle vores produkt. Men i udgangspunktet må det være op til de nationale forbund at sørge for, at man får indrettet sin dagligdag sådan, at der også er god sandsynlighed for, at de hold, man gerne vil have til at repræsentere sit land, også er dem, der kommer til at gøre det i sidste ende.

- Så på den måde synes jeg, at det må være op til EHF at beslutte, hvor mange pladser hvert land har. Og det synes jeg, man skal være tydelig omkring. Der må man fra forbundene finde ud af, hvordan man kvalificerer sig til at få de pladser.

I det hele taget er der blandt danske ligatrænere ikke stor opbakning til EHF’s måde at håndtere kvalifikationsprocessen på.

20 trænere fra danske ligaklubber for både mænd og kvinder har svaret på TV 2 SPORT’s rundspørge om emnet. Her svarer hele 80 procent, at systemet ikke fungerer tilfredsstillende.

65 procent af trænerne mener desuden, at kvalifikationskravene udelukkende burde basere sig på sportslige resultater.

TV 2 SPORT’s håndboldekspert Bent Nyegaard bakker op.

- Det er deprimerende, siger han om uigennemsigtigheden i reglerne.

- Der er masser af hold rundt omkring i Europa, der sidder og spekulerer på: ”Hvordan sender vi en ansøgning ind om at få lov til at deltage?” Det giver ikke ret meget mening.

Usikkerheden om, hvad der skal til for at kvalificere sig til verdens største klubturnering, skal ryddes af vejen, mener Bent Nyegaard.

- Man er hvert fald nødt til at få noget mere gennemskuelighed. Noget mere gennemsigtighed. Så folk ved, hvad de har at rette sig efter, så det ikke bliver sådan en gætteleg for at finde ud af, om vi er kvalificeret til verdens fornemmeste turnering.

Ingen respons fra politikerne

TV 2 SPORT har forsøgt at sende kritikken videre til de danske håndboldpolitikere, der sidder i diverse EHF-udvalg. De henviser alle til forbundets turneringsansvarlige, Markus Glaser. Han har dog endnu ikke besvaret vores spørgsmål.

Kommunikationschef JJ Rowland skriver dog til TV 2 SPORT:

- Udvælgelse af hold til Champions League er først og fremmest lavet på baggrund af præstationer. I forhold til ekstrapladser er det korrekt, at marketing og tv-spørgsmål bliver taget i betragtning, ligesom spillested og antal tilskuere, men holdets præstationer forbliver et nøgleelement i beslutningerne.

Med "ekstrapladser" mener Rowland de pladser, der er tilbage, når der er givet billetter til de nationale mestre, der har "tilmeldt sig". I år blev der som nævnt uddelt fire wild cards i kvindernes DELO WOMEN'S EHF Champions League.

Hvad der specifikt blev afgørende i fravalget af Odense Håndbold, har TV 2 SPORT ikke været i stand til at få svar på.

Til herrernes VELUX Champions League blev ni klubber "opgraderet". Her iblandt altså danske GOG, tyske Kiel og franske Montpellier. Desuden blev det besluttet, at der ikke skal spilles en kvalifikationsturnering hos herrerne i år.