Håndbold

IHF laver ændringer ved VM efter massiv kritik

Det internationale håndboldforbund (IHF) har ændret regler for trupper og kampprogram ved VM.

En række alvorlige skader under VM-slutrunden i januar fik kritikken af IHF til at bryde ud i lys lue.

Kritikken gik både på kampprogrammet og antallet af spillere i truppen og antallet af udskiftninger i løbet af turneringen.

Det gik Dansk Håndbold Forbunds (DHF) formand Per Bertelsen, der også er den øverst ansvarlig for turneringsafviklingen i IHF, til at melde ud, at der ville blive kigget nærmere på kritikken, og det er nu mundet ud i nye regler. Det skriver IHF på sin hjemmeside.

Truppen

  • Spillertruppen øges fra 16 til 18 spillere
  • Bruttotruppen* øges fra 28 til 35 spillere
  • Antallet af mulige udskiftninger under VM øges fra 3 til 5

*Bruttotruppen skal indgives to måneder før turneringen. Det er kun spillere fra bruttotruppen, der kan spille turneringen.

Kampprogrammet

  • Et hold skal have en hviledag efter en kampdag
  • En dag med rejse på mere end 4,5 time regnes ikke for en hviledag

Reglerne blev besluttet på IHF's Councils møde den 1. juli og træder i kraft 1. januar 2020.

Danmark vandt VM i januar, selvom holdet i den afgørende del af turneringen måtte undvære forsvarsspecialisten og stregspilleren René Toft Hansen, der blev ramt af en alvorlig skade.

Han var langt fra den eneste, og derfor blev der råbt vagt i gevær fra blandt andet den danske lejr.

- Det er jo en forklaring, vi har været inde på så mange gange før – og som vi bliver ved med at ytre os om.

- Men det er, som om vi taler for døve øre. Det er jo et vanvidsprogram. Det hold, der bliver verdensmester i år, spiller 10 kampe på 20 dage (Danmark spillede 10 kampe på 18 dage, red.). Det er helt absurd i forhold til, at vi også har et vanvidsprogram derhjemme, sagde landsholdsspilleren Rasmus Lauge til TV 2 SPORT.

Også reglen med en bruttotrup på 28 navne - som altså betød, at det kun var de 28 spillere, der kunne komme i spil til VM - mødte kritik fra landstræner Nikolaj Jacobsen.

- Jeg synes, det er noget mærkeligt noget, at det skal være så begrænset. Jeg kan ikke forstå, hvorfor man ikke har frit valg på alle hylder, sagde Nikolaj Jacobsen.