Håndbold

Store oplevelser i NFH-træners hjemland skal sikre topplacering

Håndboldligaholdet fra Nykøbing-Falster er i Grønland, hvor cheftræner Jakob Larsen er opvokset. En særlig tur, som skal styrke sammenholdet for NFH.

Hvalsafari, kaffemik og vandring på Indlandsisen.

Ikke hverdag for håndboldkvinderne fra NFH, men det er noget af det, som holdets aktuelle træningslejr i Grønland byder på.

- Vi bliver rystet sammen på en anden måde og får oplevelser, vi ikke har fået før. Det betyder rigtig meget, siger Kristina "Mulle" Kristiansen.

Hvis sammenholdet er stort, så vinder man håndboldkampe

Jakob Larsen, NFH-træner

For hende og størstedelen af holdkammeraterne er oplevelserne langt mod nord helt unikke. Men ikke for holdets cheftræner, Jakob Larsen, der er født og opvokset i Grønland.

- Det er her, jeg er formet og har min baggrund. Her mit hjerte hører til. Det betyder meget at vise spillerne, hvor jeg er vokset op henne. Så kan de forstå, hvorfor jeg er, som jeg er på banen.

- Det giver mig en god ballast i forhold til at coache pigerne. Så forstår de, hvorfor jeg træner, som jeg gør. Og hvorfor jeg er, som jeg er, siger 45-årige Jakob Larsen, der for 25 år siden flyttede til Danmark - mere præcist Fyn - hvor han blev professionel håndboldspiller og sidenhen træner.

Hvalgaranti

Han nævner eksempelvis de foranderlige forhold i Grønland som noget, der har haft betydning for hans person og trænerstil.

- Jeg kan godt lide struktur. Men jeg er ikke bange for at lave ting om i nuet, fordi min opvækst er, som den er. Vi ser tingene an i forhold til, hvordan vejret er. Jeg er ikke bange for at lave ting om, fortæller Jakob Larsen undervejs på holdets hvalsafari.

Her er NFH heldige med vejret. Den grønlandske sommersol glimter gavmildt for oven og bliver genspejlet på det - for nu - stille fjordvand under dem.

Det er perfekt. Vi er sindssygt glade for det

Kristina "Mulle" Kristiansen

- Jakob er en fantastisk guide her på Grønland. Han kender alle de gode steder, siger venstrefløj Matilde Nielsen om cheftræneren, som inden afgang havde garanteret holdet, at de ville se en hval.

Og den garanti holdt. Næsten to timer efter afgang blev havoverfladen brudt af en 30 ton tung pukkelhval. Til stor glæde for håndboldspillerne.

- Det er helt fantastisk at være her og se den her storslåede natur. Det er unikt, at vi får den mulighed som hold. Det er en kæmpe gevinst for holdet, siger Matilde Nielsen.

- Det er perfekt. Vi er sindssygt glade for det. Det er bare mega fedt at prøve noget andet, som man måske aldrig oplever igen, siger Kristina "Mulle" Kristiansen, der personligt havde lidt af en oplevelse med turens torskefangt:

Ligaprofilens nye holdkammerat Amalie Wulff kalder det turens indtil videre største oplevelse, og det kan også få gavn i den kommende sæson:

- Det er vildt det her. Det er højdepunktet. Det er sindssygt. Hvis vi vinder nu, så er det, fordi vi har set de her hvaler. Det er jeg ikke i tvivl om.

- På sådan en tur lærer jeg mine holdkammerater meget bedre at kende. Også i forhold til spillet på banen. Jeg lærer, hvordan jeg skal agere over for de enkelte spillere, siger den 20-årige højreback, som er kommet til fra Roskilde Håndbold.

Oplevelser skal sikre succes på banen

NFH har også tid til håndbold på den ugelange træningslejr, hvor de har base i Grønlands hovedstad, Nuuk. Udover træning består det sportslige af to træningskampe mod det grønlandske landshold, hvoraf den første blev vundet med 40-21.

Men hovedparten af tiden bliver brugt udenfor hallen, da det er holdets oplevelser i den unikke natur og i fællesskab som skal skabe succes indenfor stregerne i den forestående sæson.

- Allerede nu kan jeg fornemme, at pigerne er meget begejstrede. Bare det at snakke om det og hygge med det vil give meget til sæsonen. Det gør, at sammenholdet bliver meget større. Og hvis sammenholdet er stort, så vinder man håndboldkampe.

- Derfor tror jeg også på, at vi senere i sæsonen kan bruge de her historier sammen og præstere bedre på banen, siger Jakob Larsen.

Det er ikke første gang, at håndboldklubben, der blev dansk mester i 2017, går internationalt for at få en fælles identitet.

- Sidste år var vi i Japan og det var en tur vi talte om i lang tid. Og det kommer vi helt sikkert også til at gøre den her gang, siger Kristina "Mulle" Kristiansen.

Den tidligere landsholdsplaymaker var med til at stryge til tops for lidt over to år siden, men de seneste to sæsoner har hun og NFH ikke nået semifinalerne i kvindernes håndboldliga.

Netop det at nå frem blandt de fire bedste er holdets mål i sæsonen 2019/2020:

- Det vil være fesent at sige vi vil mindre, når vi har været så tæt på semi i to sæsoner nu. Nu skal målet være at komme i semi. Det er svært, men det håber jeg på og tror på, siger Jakob Larsen, der er sikker på, at den aktuelle tid i hjemlandet vil hjælpe holdet.

- De oplevelser, vi får, er godt for fællesskabet. Det gør, at de vil arbejde bedre for hinanden og forhåbentligt bliver de bedre veninder, når de laver de her ting sammen. Det giver afkast ved kasse et i løbet af sæsonen. Det er jeg overbevist om.