Reglerne er på plads: Sådan bliver håndboldens challenge-system

16x9
Hidtil har dommerne bestemt, om en situation i kamp skulle ses igennem på video i tv-kampe. Men nu får trænerne også den mulighed. Foto: TV 2 SPORT

Hver træner får én challenge per kamp, men kan kun bruge den, hvis holdet ikke allerede har brugt alle tre timeouts.

Det bliver historisk, når de danske håndboldligaer fra den kommende sæson som de første i verden indfører video-challenge i alle tv-kampe.

For tre måneder siden kunne TV 2 SPORT fortælle om planerne om at give ligatrænere mulighed for at kræve en dommerkendelse set igennem på video i den kommende sæson. Dengang var detaljerne i det endelige regelsæt ikke helt på plads, men det er de nu.

Challenge-systemet er en udvidelse af det nuværende video-proff-system, der blev indført i dansk håndbold for et år siden. I sidste sæson var det kun dommerne, der bestemte, om en situation skulle ses igennem igen på video for at undgå forkerte kendelser i kampene.

Men når den nye håndboldsæson begynder den 27. august med de to Super Cup-opgør mellem mestrene og pokalvinderne, får trænerne også mulighed for at kræve en situation set igennem på video.

Her er det vigtigste at vide om challenge før den nye sæson:

 • Hver træner har én challenge per kamp - uanset om de får medhold eller ej
 • Hvis en træner bruger sin challenge, mister vedkommende en af sine tre normale timeouts i kampen - medmindre træneren får edhold i sin challenge. Så får han/hun sin timeout tilbage - men ikke sin challenge
 • En træner kan ikke tage en challenge, hvis han/hun allerede har brugt sine tre timeouts
 • En challenge skal tages umiddelbart efter den situation, som en træner vil have set igennem på video
 • Tager en træner en challenge, mens hans/hendes hold har bolden, bliver spillet efterfølgende - uanset resultatet af den challenge - sat i gang med et kast, som svarer til den situation, hvor spillet blev stoppet
 • Tager en træner en challenge, mens modstanderen har bolden, er der derimod to mulige udfald. Får træneren medhold, bliver spillet sat i gang igen med et kast, som svarer til den situation, hvor spillet blev stoppet. Får træneren IKKE medhold, er der straffekast til modstanderne - og hvis trænerens challenge fratog modstanderen en oplagt målchance, bliver træneren diskvalificeret og indberettet til Dansk Håndbold Forbunds disciplinærudvalg til en mulig karantæne

Jeg synes, det er 'kjempefint', som de ville sige i Norge. Kæmpe fint. Spillet udvikler sig hele tiden, og for mig er det her en udvikling til den meget bedre side

TV 2 SPORT's håndboldekspert Bent Nyegaard

Det er ikke alle dommerkendelser, som en træner kan udfordre med en challenge. Ni mulige kendelser er omfattet af reglerne.

 • Fejludskiftninger eller for mange spillere på banen
 • Overtrådt i målfeltet
 • Driblefejl
 • Angrebsfejl
 • To-minutters udvisninger til eget hold i de sidste fem minutter af en kamp
 • Diskvalifikationer
 • Situationer hvor der er tvivl om, hvorvidt der var mål eller ej
 • Straffekast
 • Korrekt udførelse af et kast

Forsøger en træner at tage en challenge for noget, som vedkommende ikke kan ifølge reglerne, får modstanderen frikast. Medmindre det sker i en situation, hvor modstanderen havde et oplagt scoringsmulighed - så får modstanderen straffekast.

Hvis en træner tager en challenge for at udfordre en kendelse, der ikke er omfattet af reglerne for challenge, mister træneren også sin challenge/timeout i resten af kampen.

Det er internationale håndboldforbund IHF, som har bedt Danmark teste et challenge-system. Håbet er at udvikle et system, som på sigt også kan bruges ved VM, EM og OL.

- Jeg synes, det er 'kjempefint', som de ville sige i Norge. Kæmpe fint. Spillet udvikler sig hele tiden, og for mig er det her en udvikling til den meget bedre side, sagde den tidligere mangeårige træner og nuværende ekspertkommentator på TV 2 SPORT, Bent Nyegaard, da nyheden første gang kom ud tilbage i maj måned.

Det bliver kun i tv-kampene fra den danske liga, at trænerne kan bruge en challenge, da systemet er baseret på de billeder, som TV 2 SPORTs kameraer producerer i hallerne.