Håndbold

Derfor er det svært at stå frem som homoseksuel mand i tophåndbold

En rundspørge blandt samtlige spillere i Herre Håndbold Ligaen viser, at der er en underrepræsentation af homoseksuelle.

Mellem syv og ti procent af alle mennesker er homoseksuelle, men i den danske herrehåndboldliga er tallet kun 0,8 procent.

Det viser en anonym rundspørge, som TV 2 SPORT har foretaget.

Af de 118 spillere, der har svaret på rundspørgen, er det kun én enkelt spiller, der fortæller, at han er homoseksuel.

Vedkommende har ikke ønsket at stå frem, men det vil Kevin Arildtoft Moer dog gerne.

Han er homoseksuel og har tidligere været træner for TMS Ringsted i Herre Håndbold Ligaen. Han mener ikke, at der var plads til homoseksualitet i herrehåndbold på eliteplan, da han var professionel træner.

- Det har i hvert fald sat nogle begrænsninger for mig. Når du står i de der en-til-en-situationer, holdsamtaler eller gruppesamtaler, hvor du måske gerne vil fremstå på en bestemt måde. Der er der nogle tidspunkter, hvor jeg ikke har givet mig selv 100 procent. Fordi jeg har været bange for, hvordan omverdenen ville reagere på det, siger han.

På en eller anden måde er det et forkert tabu, vi har i håndboldverdenen, men måske også helt generelt i samfundet

Buster Juul, Aalborg Håndbold

Som elitetræner stod han ikke åbent frem med sin seksualitet.

- Dengang, jeg levede af at være håndboldtræner, havde jeg et princip om, at jeg skyndte mig at gå, inden de begyndte at tage tøjet af i omklædningsrummet. Det var vigtigt for mig at signalere det klart og tydeligt. Også fordi jeg ikke kunne vide, om nogle havde hørt noget ad omveje. Men det er klart, hvis nogle har konfronteret mig med det, har jeg altid svaret ærligt, siger han.

Træner damehold i 3. division

Efter at have trænet flere herrehold træner han ikke længere på øverste niveau, men i stedet træner han nu et damehold i 3. division. Han føler, at hans seksualitet satte en begrænsning for, hvad han kunne have opnået med sin trænerkarriere.

- Jeg synes, at jeg har leveret nogle gode resultater og udviklet nogle gode håndboldspillere. Men jeg er da ikke et sekund i tvivl om, at hvis jeg havde levet et almindeligt liv med kone og børn og været i balance med mig selv, så havde det måske været mere attraktivt at rekruttere mig, siger han.

Det ærgrer LGBT Danmark, der er landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner.

- Det bliver jeg enormt trist over at høre. Jeg synes også, at det understreger, at diskrimination og udelukkelse på baggrund af ens seksualitet stadig er en relevant problemstilling, siger Susanne Branner Jespersen, der er generalsekretær i LGBT Danmark.

Hun bliver bakket op af lektor i mandeforskning på Roskilde Universitet, Kenneth Reinicke, som mener, at forklaringen skal findes i den machokultur, der hersker i herrehåndbold.

- Det kan ikke harmonere med homoseksualitet. Selvom det er langt ude i skoven og forkert, så er det nogle myter og fordomme, som lever i bedste velgående, siger han.

Den person, der gør det, kan bringe sig selv i en situation, hvor det vil blive rigtig, rigtig svært efterfølgende

Kevin Ariltoft Moer om konsekvenser ved at stå frem

1 ud af 3 kender til homoseksuelle i herrehåndbold

I rundspørgen svarer næsten én ud af tre, at de kender til homoseksuelle i herrehåndbold, og godt hver fjerde har tidligere spillet sammen med en homoseksuel.

- Jeg har selv spillet med et par stykker og kender også til et par andre stykker fra tidligere, siger Aalborg Håndbolds Henrik Møllgaard.

Alligevel er både Henrik Møllgaard og hans holdkammerat Buster Juul enige om, at det er et tabu, som de håber, man kan komme til livs.

- Når vi snakker om håndboldverdenen, så gælder det om at have mest hår på brystet og de største biceps. Og der klinger homoseksualitet ikke så godt med det. På en eller anden måde er det et forkert tabu, vi har i håndboldverdenen, men måske også helt generelt i samfundet, siger Buster Juul.

Men som det forholder sig nu, kan det have store konsekvenser at stå frem, mener Kevin Ariltoft Moer.

- Der er ikke nogen tvivl om, at der godt kan være en vis sandsynlig for, at den person, der gør det, kan bringe sig selv i en situation, hvor det vil blive rigtig, rigtig svært efterfølgende, siger han.