Håndbold

Topspillere erkender: Der bruges homofobiske udtryk i kampens hede

Næsten ni ud af ti spillere i Herre Håndbold Ligaen hører nedsættende homoseksuelle udtryk i kamp eller træning. Det viser en anonym rundspørge.

I en anonym rundspørge blandt 118 spillere fra Herre Håndbold Ligaen fortæller 88 procent, at de hører nedsættende homoseksuelle udtryk, når de er på håndboldbanen.

- Der bliver brugt ord som 'bøsserøv', 'bøsse', 'gay' og sådan nogle ord, siger Buster Juul fra Aalborg Håndbold.

Knap ni ud af ti hører de her ord, men ifølge Buster Juuls holdkammerat i Aalborg Håndbold Henrik Møllgaard, er det tal formentlig endnu højere.

- Jeg tror næsten, at 88 procent er lavt sat. For det er desværre sådan et skældsord, og det skal vi også udover. Og det tjener ingen, og det tjener heller ikke noget formål, siger han.

Mere end hver tredje bruger homofobiske udtryk

Blandt de 118 spillere erkender 37 procent, at de på et eller andet tidspunkt selv har brugt de her udtryk.

Nogle af dem er Jesper Nøddesbo og Henrik Møllgaard, imens Nikolaj Øris ikke vil afvise, at han kunne have brugt udtrykkene.

- Jeg kan også godt komme til at bruge det. Men for mit vedkommende er det bare et ord, siger Bjerringbro-Silkeborgs Jesper Nøddesbo.

- Det skal jeg ikke kunne afvise. Jeg har sagt mange ting i min håndboldkarriere, som er sagt uden omtanke. Jeg håber ikke, at jeg har gjort det. Men jeg vil heller ikke afvise det, siger Nikolaj Øris Nielsen.

- Ja, det har jeg. Det har nok været i afmagt eller i en indforstået eller dårlig joke, og det kan et omklædningsrum også godt bære. Men der kan godt være nogle, der bliver stødt af det, siger Henrik Møllgaard.

Tilskuerkulturen inden for håndbold er ikke så hård homofobisk. Så vil det mere dreje sig om den jargon og den kultur, der vil være blandt spillerne

Kenneth Reinicke, lektor i mandeforskning ved Roskilde Universitet

Homofobisk sprog gør det svært at stå frem

Sproget på banen er med til at problematisere, at homoseksuelle håndboldspillere kan accepteres i Herre Håndbold Ligaen, lyder det fra lektor i mandeforskning ved Roskilde Universitet Kenneth Reinicke.

- Tilskuerkulturen inden for håndbold er ikke så hård homofobisk. Så vil det mere dreje sig om den jargon og den kultur, der vil være blandt spillerne, siger han.

For nedsættende homoseksuelle udtryk er det værste, man kan sige til hinanden på håndboldbanen, mener han.

Sådan gjorde vi

TV 2 SPORT har kontaktet samtlige ligaklubber, og via sportschefer og sportsdirektører i klubberne blev et anonymt spørgeskema sendt ud til ligaspillerne. 118 spillere svarede på en række spørgsmål om homoseksualitet i dansk herre-elitehåndbold.

- I en eller anden traditionel maskulinitetsopfattelse vil det være det værst tænkelige. At du kan pludselig putte de her feministiske etiketter på. Der vil homofobien være det værste at få rettet imod sig, siger han.

Det ærgrer generalsekretær i LGBT Danmark, Susanne Branner Jespersen.

- Der hersker sådan en stemning af, at det er okay at gøre andre mennesker til grin. Det gør os alle sammen fattigere, siger hun.

Ændring i sprog skal komme naturligt

Med undtagelse af en enkelt spiller svarer alle spillerne, at de ikke mener det homofobisk, når de bruger de nedsættende homoseksuelle udtryk. Men det er en fast del af kulturen i håndbold, fortæller Marianne Rathje, der er seniorforsker ved Dansk Sprognævn.

Derfor nytter det ifølge hende ikke noget at forbyde spillerne at bruge udtrykkene. Det skal komme naturligt.

- Det kommer af sig selv. Hvis homoseksualitet ikke er et tabu mere inden for sportens verden, så vil det ikke give mening at drille hinanden med det, siger hun.

Selvom spillernes sprog kan antyde, at der ikke er plads til homoseksuelle i herrehåndbold på eliteplan, forholder det sig lige omvendt.

- Det er ikke noget, vi skal gå og være bange for og holde igen med. Som jeg kender håndboldmiljøet, er det ikke noget, som de personer skal rende rundt og frygte, siger Henrik Møllgaard.

Han bakkes op af Jesper Nøddesbo, der også hilser homoseksuelle spillere mere end velkomne i herrehåndbold.

- Jeg synes også, at det vil være rigtig synd, hvis der er nogle, der går og putter sig med det. Kom endelig ud med det, siger han.