Håndbold

Bents bedømmelse: Traditionsklubber i bedring, men stadig del af bundkamp

Bent Nyegaard forudsiger sæsonens udfald i herrernes håndboldliga. Her ser han nærmere på de seks hold, som han forventer placerer sig nederst.

Den ene klub dominerede dansk herrrehåndbold i 1970'erne. Den anden i årtierne omkring på hver sin side af årtusindskiftet.

I dag er både Fredericia HK og KIF Kolding igen en del af ligaen, men begge lokalrivaler har et stykke til fortidens placeringer i toppen af ligaen - omend de har fremgang.

Men ikke mere end de bliver en del af tabellens nederste del, hvis undertegnedes spådomme går i opfyldelse. Se, hvem jeg forudser, bliver en del af bundkampen sammen med KIF Kolding og Fredericia.

9 - Århus Håndbold

Ingen skader, tak

Han sagde det med slet skjult sarkasme, ironi eller måske endda i ramme alvor. Cheftræner Erik Veje: Vi nedruster.

Jeg er sikker på, at mine forskellige bud skal blandes en hel del, men fakta er, at det århusianske håndboldrige fattes penge, og derfor har det ikke været muligt at erstatte en så afgørende profil som Sebastian Henneberg, der drog mod nord.

Århus Håndbold

 • Odds som guldvinder: 150
 • Topscorer sidste sæson: Nikolaj Læsø (165)
 • Flest assist i sidste sæson: Anders Kragh Martinussen (79)
 • Nøglespilleren ifølge Nyegaard: Nikolaj Læsø
 • Ligastatistik sidste sæson: 14 (V) – 3 (U) – 15 (T). Målscore: 895-906.

Kilde: Danske Spil og tophaandbold.dk

Mit papir afslører det nådesløst. Tilgange: Ingen!

Konsekvensen er klar og lige til højrearmen. Skader er noget, Fanden har skabt, og må absolut ikke forekomme, hvis Vejes tropper skal opfylde sæsonmålet om at være en del af håndboldligaens øverste hierarki.

Første 7’eren ren klasse. Med Læsø, Kragh Martinussen og Torben Petersen er der både fart, fantasi og et væld af individuelle kvaliteter.

Heller ikke farvellet til Kristian Rammel har budt på et nyt ansigt, og derfor må forsvarsspecialisten Peter Lund tage stregslagsmål, når Hakaj tanker ny energi.

Desværre for Århus Håndbold er den første skade en realitet. Målmandstalentet Christoffer Bonde er foreløbig ude en måned efter at have fået en bold i hovedet.

Slutspilsambitionen bliver svær at opfylde. Jeg tror, at det bliver lige ved og næsten for Erik Veje og hans udvalgte.

10 - KIF Kolding

Et koryfæ vender hjem

KIF Kolding

 • Odds som guldvinder: 75,00
 • Topscorer sidste sæson: Kasper Irming (145)
 • Flest assist i sidste sæson: Kasper Irming (98)
 • Nøglespilleren ifølge Nyegaard: Chris Jørgensen
 • Ligastatistik sidste sæson: 7 (V) – 4 (U) – 22 (T). Målscore: 877-923.

Kilde: Danske Spil og tophaandbold.dk

Ofte sætter jeg ord på, hvorfor den eller den spiller er årets bedste skifte for en given klub.

I KIF Kolding er det ikke én eller flere spillere, der falder i øjnene. Det er manden udenfor de 40 x 20 meter. Danmarks mest vindende håndboldklub styres i de kommen de sæsoner af ingen ringere end Ulf Sivertsson. Sammen med sin bror Thomas vandt han fem mesterskaber og fire pokaltitler i årene 2001-2009.

Jeg har mange gange skældt og smældt på ledelsen i KIF Kolding. Derfor er det også kun rimeligt at rose selvsamme ledelse for at have hentet Sivertsson tilbage.

Når man har været så tæt på afgrunden, som koldingenserne var i sidste sæson, er det flot at hente et koryfæ ind, der kender de tidligere så stærke værdier til bunds.

Svenskeren får hjælp af trænertalentet Andreas Toudahl. Det bliver en duo, der bringer det tidligere mesterhold tilbage i sikkert farvand.

Ikke blandt de absolut bedste i første hug, men med et svensk udgangspunkt, der – ikke overraskende – hedder masser af træning, masser af fysik ud fra en defensiv forsvarsbastion. Derfor er Benjamin Pedersen hentet ind fra TMS Ringsted. Sammen med Morsten, Gustavsson og den nyudnævnte anfører Thynell skal de nok give den hjælp, der muliggør det gode målmandsspil fra både Rikard Frisk og Anders Petersen.

Chris Jørgensen bliver det offensive våben, der skal sætte accenter, så både skytter, strege og fløje føler sig værdsatte.

Det tegner godt. Ikke mindst fordi et koryfæ er vendt tilbage.

Mors-Thy Håndbold

 • Odds som guldvinder: 750
 • Topscorer sidste sæson: Søren Nørgaard (145)
 • Flest assist i sidste sæson: Erik Toft (57)
 • Nøglespilleren ifølge Nyegaard: Marcus Dahlin
 • Ligastatistik sidste sæson: 9 (V) – 3 (U) – 18 (T). Målscore: 782-799.

Kilde: Danske Spil og tophaandbold.dk

11 - Mors-Thy

Forfra i Mors-Thy

Alle kan huske det. Skal Søren Hansen fyres. Syv kampe og nul point var det magre udbytte. Først i kamp otte – ude mod Aarhus Håndbold – lykkedes det at slæbe et point med hjem nordenfjords.

Søren Hansen overlevede. Slutspil var aldrig et realistisk scenarie, men at komme tilbage fra sådan en nedtur virkede stærkt og med muligheder for fremtiden.

Nej, slet ikke. Kort før sæsonstart blev det godtgjort, at Søren Hansen stoppede med udgangen af den kommende sæson for at blive cheftræner i TTH.

Én dårligdom kommer sjældent alene. BSV havde kigget Mads Kjeldgaard Andersen ud, og det tilbud kunne ledelsen i Mors-Thy stå for.

Jeg konstaterer blot, at klubben er kolossalt svækket forud for en meget svær sæson. Mine tanker gik umiddelbart i retning af en endnu lavere placering, men hvis tingene lykkes for Søren Hansen og hans drenge, er der stadig så megen kvalitet, at det hele kan ende lykkeligt.

Gode aktører er kommet til. Jonas Gade er bare kvalitet. Emil Bergholt en fighter af Guds nåde. En mini Myrhol in spe! Og så bliver jeg ikke overrasket, hvis BSV-talentet Jens Dolberg Plougstrup får et lille gennembrud.

Dahlin/Gade og Toft/Dolberg kan afgøre kampe, hvis Stefan Nielsen og Frederik Tilsted kan finde både rytme og moment. Og så skal det selvfølgelig ikke glemmes, at Søren Nørgaard ikke lader sig nøje med få scoringer per kamp.

Dog advarer jeg: Pas på Mors-Thy. De umiddelbare konkurrenter skal sættes både skak og mat, ellers…..

Det er ikke første gang, at Bent Nyegaard melder Mors-Thy et stykke nede. Håndboldeksperten og de passionerede fans fra 'Bette Balkan' har et særligt, kærligt forhold.

12 - Fredericia HK

Byens hold

Triumferne i slutningen af 1970’erne er og bliver historie, ligesom konkursen og degraderingen til Jyllandsserien i 2012.

Nutiden fortæller historien om ”byens hold”, der søndag efter søndag kan fylde thansen Arena og som uomtvisteligt vil være fyldt til bristepunktet, når GOG kommer på besøg mandag den 2. september.

Fredericia HK er klar til Herre Håndbold Ligaen med en udesejr på 30-26 over Ajax. Video: Malthe Henriksen

Cheftræner Jesper Houmark råder over en bred trup, og han gør meget ud at fortælle, at hans hold er holdet uden stjerner. Fællesskabet og samhørigheden – seks af holdets yngre generation bor sammen i et lejlighedskompleks – skal være én af mange ledetråde.

Fredericia HK

 • Odds som guldvinder: 2000
 • Topscorer sidste sæson: Kristian Stoklund Larsen (127)
 • Nøglespilleren ifølge Nyegaard: Kristian Stoklund Larsen
 • Ligastatistik sidste sæson: 22 (V) – 0 (U) – 4 (T). Målscore: 758-636.

Kilde: Danske Spil og tophaandbold.dk

Beskeden var klar. Leder du efter en nedrykker, melder vi hus forbi. Faktisk er klubben forud for sin tid. Strategien fortalte om oprykning i 2020, men da chancen opstod, lagde de gæve Fredericia-folk strategien til side for en stund.

Jeg tror på projektet og dets muligheder blandt landets bedste.

Målmand Jimmy Andersen stod flot i 1. division og erfarne Tellerup stod ham bi, når det kneb. 6:0 var den foretrukne formation, men med unge dynamiske Kasper Young Andersen som fremskudt, bliver der også plads til offensive varianter.

For øvrigt lyder meldingen fra det jyske, at både Young og fløjkollega Martin Bisgaard er navne, vi kommer til at høre mere til i løbet af sæsonen.

Playmakerduoen Kristian Stoklund og Viktor Skillhammar skal organisere, og de har Rune Schrøder og anfører Nikolaj Mehl på hver deres side.

Eneste minus inden det for alvor brager løs. Den tidligere BSV-spiller, Rasmus Jensen, der skulle være med til at stramme især forsvarskompetencerne op, er ukampdygtig et stykke tid endnu.

Og meget apropos. Det med at kalde sig byens hold skulle forstås helt bogstaveligt. Derfor ingen entré. Det synes man ikke om i DHF’s turneringsudvalg, så derfor koster det nu 50 kroner at sidde ned. Fortsat er det gratis at stå op.

Transfers i herreligaen

Tilgange: Målmand Rene Villadsen (retur fra leje i Leipzig, Tyskland).

Afgange: Venstreback Sebastian Henneberg (Elverum, Norge). Venstreback Moussa Lihn Dembele (Skive). Playmaker Mathias Møller (Nordsjælland). Højreback Jonas Langerhuus (Lemvig-Thyborøn). Stregspiller Kristian Rammel (Lemvig-Thyborøn).

Foto: Århus Håndbold

Tilgange: Venstrefløj Fredrik Gustavsson (GUIF, Sverige). Venstreback Troels Jørgensen (AIK, Sverige). Playmaker Chris Jørgensen (SønderjyskE). Højreback Árni Bragi Eyjólfsson (Afturelding, Island). Stregspiller Benjamin Pedersen (Ringsted). Cheftræner Ulf Sivertsson (Helsingborg, Sverige). Assistenttræner Andreas Toudahl (Odder).

Afgange: Højreback Kasper Irming (karrierestop). Stregspiller Cyril Viudes (karrierestop). Assistent Lars Rasmussen (ukendt).

Foto: KIF Kolding

Tilgange: Målmand Nicklas Graugaard (Skive). Venstrefløj Frederik Nørbjerg Thomsen (Stoholm). Venstreback Jens Dolberg Plougstrup (lejet i BSV). Bagspiller Tobias Rasmussen (Skive). Højreback Jonas Gade (Lemvig-Thyborøn). Stregspiller Emil Bergholt (Tønder).

Afgange: Målmand Ronnie Nicolaisen (Lemvig). Playmaker Nicolai Sommer (HC Midtjylland). Bagspiller Mads Kjeldgaard Andersen (BSV). Højreback Nicolaj Spanggaard (Lemvig). Stregspiller Asbjørn Madsen (Follo, Norge). Stregspiller Kasper Didriksen (HC Midtjylland). Assistenttræner Heino Holm (civilt job).

Foto: Mors-Thy Håndbold

Tilgange: Stregspiller Rasmus Jensen (BSV). Stregspiller Mathias Hedegaard (Otterup). Bagspiller Viktor Skillhammar (Benidorm, Spanien). Bagspiller Jesper Lindgren (GUIF, Sverige). Højreback Kristian Olsen (Skanderborg U-hold).

Afgange: Playmaker Frederik Krarup (ukendt). Højreback Peter Nielsen (karrierestop). Stregspiller Jimmi Elmgaard (Tønder).

Foto: Fredericia HK

Tilgange: Målmand Ronnie Nicolaisen (Mors-Thy). Playmaker Christian Holm (BSV U-hold). Højreback Jonas Langerhuus (Århus). Højreback Nicolaj Spanggaard (Mors-Thy). Stregspiller Kristian Rammel (Århus). Assistent Jesper Holm (civilt job).

Afgange: Målmand Jesper Sørensen (Skive). Venstrefløj Emil Sidelmann (ukendt). Bagspiller Andreas Damgaard (Tønder). Højreback Mads Høj (ukendt). Højreback Jonas Gade (Mors-Thy). Stregspiller Anders Agger (Nordsjælland). Forsvarsspiller Casper Christensen (ukendt). Cheftræner Claus Uhrenholt (TTH).

Foto: Lemvig-Thyborøn Håndbold

Tilgange: Målmand Frederik Andersson (Ringsted). Målmand Marcus Holmén (Skövde, Sverige). Venstrefløj Frederik Iversen (Skanderborg). Venstrefløj Tobias Rasmussen (Skjern U-hold). Bagspiller Matias Campbell (TIK Taastrup). Bagspiller Fabian Sandven (Bækkelaget, Norge). Playmaker Mathias Møller (Århus). Højrefløj Benjamin Jørgensen (Skanderborg U-hold). Stregspiller Anders Agger (Lemvig). Assistent Torben Nielsen (Ajax København).

Afgange: Målmand Mike Jensen (Balingen, Tyskland). Målmand Mohamed Aktham (ukendt). Målmand Kristian Asmussen (karrierestop). Venstrefløj Lasse Uth (Ribe-Esbjerg). Bagspiller Johan Meklenborg (TTH). Bagspiller Aku Kreutzmann (Toyoda Gosei, Japan). Stregspiller Dan Beck-Hansen (Skövde, Sverige). Cheftræner Ian Marko Fog (ukendt).

Foto: Nordsjælland Håndbold

13 - Lemvig-Thyborøn

Beskedenhed en dyd

Presset er der. Det sker. Hjerteklubben er i røret og spørger, om du ikke kan komme hjem. Claus Uhrenholdt tænker ikke længe. Tilbage til Tvis Holstebro – undskyld TTH – den chance lader Uhrenholt ikke gå fra sig.

Assistent Anders Thomsen forfremmes. Han danner alliance med et andet koryfæ – dog ikke fra Limfjordsområdet – Jesper Holm er og bliver Skanderborg-dreng.

Lemvig-Thyborøn

 • Odds som guldvinder: 2000
 • Topscorer sidste sæson: Jonas Gade (149)
 • Flest assist i sidste sæson: Jonas Gade (93)
 • Nøglespilleren ifølge Nyegaard: Ronnie Nicolaisen
 • Ligastatistik sidste sæson: 6 (V) – 3 (U) – 21 (T). Målscore: 779-892.

Kilde: Danske Spil og tophaandbold.dk

Spændende konstellation, der dog ikke har ændret på vist vestjysk sindelag.

Thomsen: Vi starter som nummer 14 og jagter vildt 13. pladsen.

Så er det på plads. Ingen store armbevægelser. De kommer først – armbevægelserne – når talen falder på nyindkøbet fra Mors-Thy. Ronnie Nicolaisen skal vogte buret. Ikke ét ondt ord om Jesper Sørensen, men manglende redninger blev et tema i sidste års kamp for at undgå den direkte nedrykning.

Lemvig-Thyborøn var holdet med de færreste kontrascoringer i sidste sæson, og det skal der laves om på, understreger den nye cheftræner.

Indslag fra kampen mellem Lemvig-Thyborøn og KIF Kolding, som sendte sidstnævnte ud i altafgørende nedrykningskampe Video: David Schiøler

Det manglede bare. Mark Nikolajsen, Rasmus Porup og Mads Thymann er kompetente førere af bolden de første vigtige meter, og sidenhen skal fløjraketterne Rasmussen/Kokholm gøre arbejdet færdigt.

Profilen Gade har sagt farvel, Langerhuus/Spanggaard det modsatte.

Risikoprofilen ændres også. Fra det fuldstændige fokus på få fejl, skal der nu vurderes, om det ikke kan betale sig at lave lidt flere fejl, hvis den samlede cost/benefit-analyse fremkommer med et fornuftigt resultat.

Med respekten for de forventede nærmeste konkurrenter vil kampene mod Nordsjælland og Fredericia få helt ekstraordinær fokus.

14 - Nordsjælland Håndbold

Smartness og coolness

Så kort kan det siges, når cheftræner Simon Dahl skal sætte ord på, hvad der skal lykkes for ham og hans mandskab i jagten på at sende enten Lemvig-Thyborøn eller Fredericia HK ned på den lidt attråværdige 14. plads.,

Ingen Meklenborg, Uth eller Kreutzmann. Ingen Mike Jensen og slet ingen Ian Marko Fog.

Opgaven er monumental, men er der én, der kan håndtere det, er det Simon Dahl, der har kigget sig godt rundt og fundet den talentmasse, der med en beskeden økonomi, er og bliver det muliges kunst.

Nordsjælland Håndbold

 • Odds som guldvinder: 750
 • Topscorer sidste sæson: Johan Meklenborg (148)
 • Flest assist i sidste sæson: Johan Meklenborg (66)
 • Nøglespilleren ifølge Nyegaard: Mathias Møller
 • Ligastatistik sidste sæson: 10 (V) – 3 (U) – 17 (T). Målscore: 805-850.

Kilde: Danske Spil og tophaandbold.dk

Det er her smartness og coolness bliver faktorer. Mathias Møller, Matias Campbell, Fabian Sandven er nogle af dem, der besidder evnen til både at være smart og cool.

Nyt målmandspar ser også dagens lys, nu hvor det endelig er blevet til et karrierestop for Kristian Asmussen. Frederik Andersson og Marcus Holmen er netop så forskellige, at de ofte kunne blive tungerne på den berømte vægtskål, når kampe skal afgøres.

Nordsjælland Håndbold tabte torsdag med 24-21 til Sønderjyske, men 47-årige Kristian ’Nøller’ Asmussen gjorde ellers sit for at forhindre nederlaget. Video: TV 2 SPORT

Cheftræneren lover mere fart, og flere offensive forsvarsvarianter i forhold til tidligere.

Allerede nu er der dog kommet et par store skader til. Værst ser det ud for Nicolas Lundbye Kristiansen, der muligvis har revet et korsbånd, mens Fabian Sandven har brækket en finger.

Den bliver svær for de gæve nordsjællændere.

Smartness og coolness rækker ikke, når det endelige regnskab skal gøre op om otte måneder.