Flot selvmÄl, dansk hÄndbold

16x9
Arkivfoto af KĂžbenhavn-trĂŠner Claus Mogensen. Foto: Henning Bagger / Scanpix Denmark

TV 2 SPORTs hÄndboldredaktÞr Dan Philipsen ser nÊrmere pÄ den omdiskuterede situation, der fandt sted i NykÞbing fredag aften.

Vi nÄede lige godt et dÞgn ind i den nye sÊson, fÞr hÄndboldfolket igen spÊndte ben for sig selv og blamerede sit eget produkt.

Dansk hÄndbold har sÄ mange spÊndende ting at fortÊlle omverdenen i disse dage. Ligaernes nye spÊndende stjerner, en Þget konkurrence blandt de bedste, og en historisk, teknologisk udvikling, som ingen anden hÄndboldliga i verden kan prÊsentere.

Og sÄ stÄr vi - halvdelen af holdene har end ikke vÊret i kamp - og al hÄndbold-fokus handler om en skÊvert i Dansk HÄndbold Forbunds nye regler og om lav moral hos KÞbenhavn HÄndbold. Flot selvmÄl, dansk hÄndbold.

En nyindfÞrt timeout-knap til ligakampene blev misbrugt, da KÞbenhavn HÄndbold fire sekunder fÞr tid i kampen mod NykÞbing F. HÄndboldklub (NFH) trykkede pÄ timeout-knappen uden at have tilladelse til det. Reglerne blev fulgt. NFH, der var i boldbesiddelse og foran 27-26, fik et straffekast.

KÞbenhavn HÄndbolds trÊner Claus Mogensen skal roses for Êrligt at indrÞmme, at man kun trykkede, i hÄb om at NFH brÊndte straffekastet, og KÞbenhavn derfor ville fÄ bolden med chance for udligning.

Men sÄ stopper roserne ogsÄ til Claus Mogensen. Han er en af ligaens mest sympatiske trÊnere, men hans handling fredag aften i NykÞbing var usympatisk. Elitesport handler om at vinde, men uden et minimum af etik og moral har sporten spillet fallit.

At Mogensen fik sin fysioterapeut til at trykke pÄ knappen, sÄ han efterfÞlgende fÄr straffen, klÊder heller ikke cheftrÊneren. Hvis du vil udfordre systemet, Claus Mogensen, sÄ gÞr det som en mand og tag straffen selv.

KÞbenhavns handling var ikke imod lovens bogstav, og derfor kan man heller ikke sanktionere hverken klubben eller Claus Mogensen, som det ellers allerede er krÊvet pÄ de sociale medier.

Bevidst regelbrud mÄ aldrig kunne betale sig

En ting er, at en klub vĂŠlger at tilsidesĂŠtte god moral og skabe fordel af en fejl i nye regler. Noget andet er, at reglerne ikke er lavet bedre fra start.

Det mÄ selvfÞlgelig aldrig kunne betale sig at begÄ en bevidst, ulovlig handling i en hÄndboldkamp. Naturligvis er det ikke nok, at modstanderholdet belÞnnes med et straffekast i den situation. Giv modstanderen et mÄl OG lad dem beholde bolden. SÄ er problemet lÞst. Eller beslut, at cheftrÊneren fÄr en lang karantÊne - ikke hans stik-i-rend-dreng - hvis nogen igen fristes af at forlade moralens sti.

Hvor er det i Þvrigt ironisk, at Claus Mogensen lokkede fysioterapeuten hen til timeout-knappen, da der var fire sekunder tilbage. En straffekastskytte har tre sekunder til at afvikle skuddet i. AltsÄ havde KÞbenhavn ikke en jordisk chance for at fÄ fat i bolden.

Mon ikke, at man pÄ Frederiksberg lige genopfrisker bÄde klubbens vÊrdisÊt og hovedregning i de kommende dage.