København brød regel med fuldt overlæg: - Så usportsligt som noget kan være

Både Jakob Larsen og Claus Mogensen vil have set nærmere på den nye timeout-regel, der blev udnyttet af sidstnævnte i fredagens ligakamp.

En besynderlig episode udspillede sig i Nykøbing fredag aften.

I første runde af kvindernes håndboldliga, HTH Ligaen, var København Håndbold bagud med ét mål, da der var få sekunder tilbage af opgøret mod Nykøbing F. Håndboldklub (NFH).

Nykøbing-holdet var i angreb og var ved at spille tiden ud, da københavnernes fysioterapeut pludselig tog en timeout.

Hvis jeg gjorde det over for mine piger, ville jeg blive ilde set

Jakob Larsen, NFH-træner

Stik imod reglerne, og det erkendte København-bænken da også efter kampen.

- Ifølge reglerne er det sådan, at hvis man tager en fejlagtig timeout inden for de sidste 30 sekunder, får modstanderholdet straffekast, og den, der tager timeouten, bliver bortvist, forklarede Claus Mogensen, cheftræner for København Håndbold, til TV 2 SPORT.

Han bekræftede, at regelovertrædelsen skete med fuldt overlæg.

- Vi så det som den eneste udvej for at få fat i bolden, sagde Claus Mogensen.

- En bombe

NFH scorede på det tildelte straffekast og vandt derfor kampen 28-26, men holdets cheftræner, Jacob Larsen, var alligevel forarget over handlingen fra København Håndbold.

- Vi kunne ikke have fundet på det. Jeg kunne ikke have fundet på det. Den her regel skal laves om så hurtigt som muligt. Det er simpelthen så usportsligt, som noget kan være, lød det fra Jakob Larsen til TV 2 SPORT.

- Vi må ikke stole på, at folk er noble i den her elitesportsverden, hvor alt jagtes, og alle små regler tages til grænsen. Der må vi hjælpe dem, der er grænsesøgende, til at forstå, at det dér gør man ikke. Det er jo en tikkende bombe under det noble i den her sport, sagde han.

Ifølge Jakob Larsen bør København Håndbold blive straffet.

- Reglen er fuldstændig forkvaklet og forfejlet. Og på en eller anden måde skal der jo bare spilles videre, og så skal der gives blåt kort og en kæmpe bøde bagefter.

København vil gøre det igen

Det er et nyt system, som over sommeren har gjort regelovertrædelsen relevant at spekulere i for holdene.

Jeg tror ikke, at det er sidste gang, at det er set

Claus Mogensen, København Håndbold-træner

En elektronisk timeout-knap har erstattet det grønne timeout-kort og gjort det muligt for alle fire officials på et hold at tage timeouts. Førhen var det kun cheftræneren, der måtte tage timeouts.

Dermed kan en assistenttræner, holdleder eller i dette tilfælde en fysioterapeut udvise den særligt upassende usportslige adfærd - at tage en fejlagtig timeout bevidst - mens cheftræneren uanset sin rolle slipper for diskvalifikation og karantæne.

Situationen fredag aften kan henføres under regel 8:10b i de internationale håndboldspilleregler, og her står der, at dommerne efter kampen skal 'udfærdige en skriftlig indberetning, så de ansvarlige instanser kan beslutte, om der skal foretages yderligere'.

Dommerne har indberettet episoden.

- Det er sidste udvej og selvfølgelig også lidt i desperation, så det er ikke noget, jeg tror, at jeg kommer til at bruge særlig ofte. Men hvis reglen er der, vil jeg stadig have den i baghovedet, sagde Claus Mogensen videre til TV 2 SPORT.

- Jeg ville ikke have ondt i røven, hvis nogen gjorde det mod os, fordi det er en del af reglerne. Jeg er klar over, at det deler vandene. Jeg er også klar over, at vi fremstår usympatiske, men vi kæmper hårdt for at få point.

Den udmelding gav Jakob Larsen dog ikke meget for.

- Det går ikke. Du kan ikke som højt profileret A-træner pålægge din fysioterapeut at få et blåt kort. Kunne du se, det havde været en tv-kamp? Han var jo blevet udstillet på allerværste måde. Stop det.

Begge trænere vil have reglen tjekket

Er det ikke jer klubber, der har lavet en fejl ved at lade reglen gå igennem?

- Jo, det kan man godt sige. Vi har været uopmærksomme på situationen. Nu har vi så prøvet den, og så må vi få den rettet til. Såre simpelt, svarede Jakob Larsen.

Hvad er din opfordring til dine kolleger indtil da?

- Min opfordring til alle trænere er: Lad være. For du får en shitstorm mod dig. Københavns piger er også kede af, at man kan finde på at gøre det. Hvis jeg gjorde det over for mine piger, ville jeg blive ilde set. Så lad være med at søge den. Det er ikke dét, der er hensigten. Det duer ikke. Så lad være.

Selvom Claus Mogensen ikke afviste igen at overtræde håndboldreglerne, lød det også fra ham, at den nye timeout-regel burde blive set efter i sømmene, men:

- Jeg tror ikke, at det er sidste gang, at det er set, sagde København-træneren.