Håndbold

Ligaprofiler uenige om omstridt timeout: - Det er enormt usportsligt

Nogle spillere har intet moralsk problem med sidste uges ulovlige timeout. Men flertallet ser gerne reglerne skærpet.

Sæsonen var knap begyndt, før den første malurt ramte harpiksbægeret.

En ærgerlig sag, som klistrede sig til den nyindførte timeout-knap og København Håndbolds Claus Mogensen.

Ikke fordi cheftræneren selv trykkede på knappen, mens modstanderne fra Nykøbing, der var foran 27-26, havde bolden med få sekunder tilbage; men fordi han tilskyndede holdets fysioterapeut til at gøre det for ham. En bevidst regelovertrædelse med et spinkelt håb om et brændt NFH-straffekast og en udligning i sidste sekund. Det erkendte Claus Mogensen til TV 2 SPORT efter nederlaget på 26-28.

Det er dårlig stil. Simpelthen

Sarah Iversen, Herning-Ikast Håndbold

Det kostede et blåt kort til fysioterapeuten - og derved en disciplinærsag imod klubben. Men situationen har også kastet kritik af sig fra kollegaer, DHF's sportschef samt Bent Nyegaard:

- Jeg bliver forarget. Og jeg bliver også ked af det. Jeg er fuldstændig ligeglad med, om det her er inden for regelsættet. Det her er imod al sund fornuft, moral og etik. Jeg fatter det simpelthen ikke, lyder det fra TV 2 SPORTs håndboldekspert.

Den holdning deler Nyegaard med et par ligaprofiler:

- Når det er så bevidst, som det er, så synes jeg, det er enormt usportsligt, siger Sofie Bæk Andersen, mens Line Jørgensen supplerer:

- Jeg tror ikke, jeg ville bryde mig om at vinde point på den måde, hvis jeg skal være helt ærlig, siger Team Esbjergs højreback til TV 2 SPORT.

Læs de uddybende holdninger til sagen hos otte ligaprofiler nederst i artiklen.

'Har ikke gjort noget etisk forkert'

Dansk Håndbold Forbund behandler en disciplinærsag omkring den omtalte episode og forventer tidligst afklaring på fredag - faktisk lige omkring en uge efter, det hele begyndte.

En sag, som Aalborg Håndbolds rutinerede bagspiller, Henrik Møllgaard følger tæt - og debatterer på det sociale medie Twitter. Herrelandsholdsspilleren mener nu ikke, at det er etik og moral, men derimod reglerne, som er problemet:

- Grundlæggende, synes jeg, det er en forkert ting at gøre, men vi har indrettet nogle regler, der fortæller, hvad straffen er for at gøre sådanne ting her. Og der har han så valgt at sige, at det var den kalkulerede risiko værd i jagten på point.

- Det kan jeg slet ikke se nogen problemer i. Det kan jeg ikke se noget moralsk eller etisk forkert i, siger Møllgaard til TV 2 SPORT.

Det synspunkt deler han med sin slovenske kollega Miha Zvizej:

- Vi er alle på banen for at vinde kampene og vil stort set gøre alt for det. Det her var en mulighed for få et point for København; det var ikke forkert at udnytte i min optik, siger Ribe-Esbjerg-stregspilleren.

Et åbenlyst problem

Uanset, om de adspurgte ligaspillere forstår, forsvarer eller er forargede over den ulovlige København Håndbold-timeout, så er de fleste glade for, at det sker nu her tidligt i sæsonen og ikke, når slutspilspladser, medaljer og nedrykninger skal placeres i 2020.

Henrik Møllgaard har dog sin tvivl, om det bliver en enlig svale:

- Han tager så nogle tæsk for at være den første, der gør det. Men lur mig, om det er sidste gang, vi har set noget lignende udspille sig i den her sæson.

Den 34-årige Aalborg-spiller håber nu, at der bliver gjort noget snarest. Han foreslår eksempelvis, at det forudrettede hold - i det omtalte eksempel NFH - selv må vælge, om de vil have straffekastet eller istedet få tildelt et frikast, så risikoen for at miste bolden er mindre. Diskvalifikationen til synderen skal dog ikke fjernes.

Det er regelsættet, der skal kigges på og ikke etikken i handlingen

Søren Pedersen, Mors-Thy Håndbold

Et forslag, som flere af de adspurgte godt kan se muligheder i. Samtlige otte ser nu gerne, at smutrullet i reglerne fjernes, så der ikke spekuleres taktisk i ulovligt at trykke på timeout-knappen.

- Jeg synes, det er uheldigt, at regelsættet giver mulighed for det. At reglerne giver muligheder for det betyder, at der altid vil være nogle, som vil udnytte det, siger Lasse Kronborg.

Men det kan nu blive svært - hvis ikke umuligt - at gøre undervejs i den nystartede sæson. For det tillader DHFs love ikke.

- Det kunne man måske godt tænke over at gå lidt bort fra, når man nu kan se det åbenlyse problem, som der er, lyder det fra GOG-bagspilleren.

Hvad siger ligaspillerne?

Om den omstridte brug af timeout.

Henrik Møllgaard

Bagspiller, Aalborg Håndbold

Vi har lavet nogle regler, der gør, at Claus Mogensen ud fra en kalkuleret risiko tager chancen for at prøve at få bolden.

Grundlæggende, synes jeg, det er en forkert ting at gøre, men vi har indrettet nogle regler, der fortæller, hvad straffen er for at gøre sådanne ting her. Og der har han så valgt at sige, at det var den kalkulerede risiko værd i jagten på point. Det kan jeg slet ikke se nogen problemer i. Det kan jeg ikke se noget moralsk eller etisk forkert i.

Han tager så nogle tæsk for at være den første, der gør det. Men lur mig, om det er sidste gang, vi har set noget lignende udspille sig i den her sæson.

Hvad hvis det havde været din træner, der gjorde det i en altafgørende kamp?

Jeg ville i hvert fald ikke have vendt øjne af vores træner, men hvis vi vender den om, så tror jeg heller ikke, vi havde siddet i omklædningsrummet og været rasende over, at han ikke havde brugt den mulighed nu, når den lå der. Der er også en pris, der skal betales.

Men jeg kan bare se, at sådan som vi har inddelt reglerne både med timeouts og challenge-system, så åbner vi bare op for at fremtvinge en ekstra boldbesiddelse til sidst. Så er der selvfølgelig en pris, der skal betales, men det må man gøre op med sig selv, om man vil tage den eventuelle karantæne for at få et vigtigt point eller måske en plads i Final4.

Skal reglerne på det område ændres?

Ja, det kunne jo ikke lade sig gøre før, vi fik den her knap. Hvis det er noget teknik, der gør, at det ikke kan være anderledes, så kan jeg ikke forstå, at vi har indrettet reglerne sådan, at NFH i det her tilfælde egentlig skal straffes for noget, som København gør. Det kunne vi sagtens have undgået via ordlyden i reglerne. Jeg kan ikke forstå, at vi ikke lader Nykøbing selv vælge, om de vil have et frikast i den situation.

Der er også den mulighed, at det blå kort og den efterfølgende karantæne bliver givet til cheftræneren uanset, hvem der har trykket. Ansvaret bør falde tilbage på cheftræneren, synes jeg. Det er ekstremt spændende at se, hvad det ender med, og om det kun er fysioterapeuten, som bliver straffet, og hvad straffen bliver.

Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Sofie Bæk

Playmaker, Silkeborg-Voel KFUM

Lige i starten tænkte jeg: Det er sådan, det er, når man lægger op til, at man selv kan tage en timeout (med knappen). Så der havde jeg nok lidt den samme holdning som dem: At det var et af de smuthuller, der var i reglerne. Men omvendt, når jeg har fået lov til at tænke lidt mere over det, så er jeg kommet frem til en anden konklusion: At det er enormt usportsligt.

Jeg sad og tænkte på dengang, ham Prokop gik på banen i en Champions League-kamp og stoppede en kontra. For hvad er egentlig forskellen, da man stopper spillet udefra ulovligt. Når det er så bevidst, som det er, så synes jeg, det er enormt usportsligt. Den er måske lidt lettere at slippe afsted med, fordi den fysisk ikke går ud over nogen i form af at risikere skader, men det ændrer ikke på, at det ikke er i orden.

Hvad hvis det havde været din træner, der gjorde det i en altafgørende kamp?

Jo vigtigere det bliver, jo mere tyer man til, at alle midler og kneb gælder. Men jeg synes sgu stadig ikke om det. For så er der mange ting, du kan retfærdiggøre for at vinde en kamp. Det er jo udnyttelse af et smuthul, men jeg håber ikke, det gentager sig. Det er heldigt, at det sker nu – og ikke i en afgørende kamp til sidst i sæsonen. Så har vi mulighed for at debattere, hvordan man måske kan undgå det.

Skal reglerne på det område ændres?

Det ved jeg ikke. Men det bliver interessant at følge den debat, der kommer nu her. Jeg tror, det bliver svært at undgå de her bevidste usportslige handlinger. Ja, det kan måske hjælpe, hvis det forurettede hold – i det her tilfælde NFH – har mulighed for at vælge, om de vil have frikast eller straffekast. Så er det sværere at spekulere i, men jeg tror stadig, det bliver svært at undgå helt, når man har den knap her.

Men jeg synes, at straffen skal være hårdere. Et blåt kort til en fysioterapeut eller en assistent er ikke nok. Man skal slet ikke have mulighed for at spekulere i, om det kan være en fordel. Det er nogle dommere, som skal finde ud af, hvordan man straffer det ordentligt. Men et eller andet sted så kunne det være, at holdet blev taberdømt, hvis de gør det bevidst – det kan jo så være svært at finde ud af godt nok. Men generelt skal straffen være så hård, at man ikke spekulerer i at gøre det taktisk.

Foto: Scanpix

Lasse Kronborg

Bagspiller, GOG

Jeg synes, det er uheldigt, at regelsættet giver mulighed for det. At reglerne giver muligheder for det betyder, at der altid vil være nogle, som vil udnytte det. Så kan man så snakke om, om det er etisk korrekt eller ej, men det tænker jeg egentlig er irrelevant her. Det er et valg, som han træffer ud fra et givent regelsæt, og det kan måske være uetisk, men regelsættet giver ham muligheden for det. Så jeg synes ikke, man kan klandre ham for at bruge reglerne, som de er.

Hvad hvis det havde været din træner, der gjorde det i en altafgørende kamp, ville du så brokke dig over det?

Næh, det ville jeg ikke. Hvis min træner gjorde det, ville jeg også bakke ham op i det.

Det er trods alt godt, at det sker så tidligt i sæsonen, så det kan blive vendt, inden de altafgørende kampe senere hen. Men vi kan blive ved med sådanne sager her i håndbold, hvor der rigtig tit vil være nogle ting, som ikke er gennemtænkt, og så bliver det udnyttet, og så er debatten der. Det har vi også set før.

Skal reglerne på det område ændres?

Det kan jeg sagtens se argumenterne for at gøre. Men nu siger regelsættet også nu en gang, at man ikke kan ændre reglerne, når sæsonen er i gang - som jeg har forstået det. Det kunne man måske godt tænke over at gå lidt bort fra, når man nu kan se det åbenlyse problem, som der er. Lidt valgfrihed til det ramte hold vil gøre, at det ikke vil ske igen, da det så er langt sværere at spekulere i.

Foto: Scanpix Denmark

Line Jørgensen

Højreback, Team Esbjerg

Man gør jo alt for at vinde, men… Jeg er lidt splittet om det, fordi det er forkert at gøre – det er usportsligt. Men jeg synes også, at det er svært at lave regler imod. Men når man bruger muligheden på den måde bevidst - det er jeg ikke helt vild med.

Hvad hvis det havde været din træner, der gjorde det i en altafgørende kamp?

Jeg tror ikke, jeg ville bryde mig om at vinde point på den måde, hvis jeg skal være helt ærlig. Så vinder man ikke helt på banen, som det egentlig handler om. Som spiller på banen ville jeg formentlig sige, at det ikke var okay, mens det skete.

Skal reglerne på det område ændres?

Det kan blive svært, tror jeg. Men de her gange, når det sker så bevidst, så må man gøre noget, så det ikke sker. Det er en usportslig måde at vinde point på.

Hvad hvis man gav holdet, det gik udover, valgfrihed ift. straffekast eller frikast?

Ja, det kunne måske være en fin løsning. Så kunne man måske minimere risikoen for, at hold spekulererede i at gøre det af taktiske årsager, fordi de så ikke nødvendigvis ville få modstanderholdet frem til en afslutning på straffekast. Men der er nok nogle fordele og ulemper ved begge dele. Jeg synes dog, at straffen i højere grad skal ramme klubben end enkeltpersoner altså fysioterapeut, træner osv. Og det skulle så være en hård konsekvens, hvis det så skete.

Foto: Ole Nielsen / Scanpix

Miha Zvizej

Stregspiller, Ribe-Esbjerg HH

Jeg synes ikke, Claus Mogensen har gjort noget forkert, når reglerne er lavet sådan. Han vidste jo godt, hvad konsekvenserne var og vælger at udnytte den sidste mulighed, som han har.

Man kan jo også diskutere om det at trække tiden, som alle hold jo gør, når de er foran til sidst med få mål, er sportsligt fair. Jeg synes ikke, det her er mere eller mindre unfair. Vi er alle på banen for at vinde kampene og vil stort set gøre alt for det. Det her var en mulighed for få et point for København; det var ikke forkert at udnytte i min optik.

Hvad hvis det havde været din træner, der gjorde det i en altafgørende kamp, ville du så brokke dig over det?

Jeg håber ikke, vi kommer til at stå i den situation. Men skulle det ske, så ville jeg ikke have et kæmpe moralsk problem med det. Vi skal måske i stedet kigge lidt på reglerne, for der er jo tydeligvis noget, som ikke fungerer. Det er stadig tidligt på sæsonen, og at det sker nu, er helt klart bedre, så vi kan debattere det – jeg håber ikke, at de straffer Claus Mogensen helt vildt hårdt – bare fordi han er den første. Måske vil en løsning være at have ekstra observatører, som sørger for, at man ikke kan trykke på knappen, når man ikke er i boldbesiddelse. Men det koster selvfølgelig også ekstra.

Foto: TV 2 SPORT

Sarah Iversen

Stregspiller, Herning-Ikast Håndbold

Jeg synes, det er decideret usportsligt. Det er dårlig stil. Simpelthen. Jeg kan godt forstå, han gør det, fordi det ikke få nogen konsekvens for ham. Men at han alligevel vælger at gå så langt, det overrasker mig – det havde jeg ikke regnet med, han ville gøre. Jeg synes, det er usportsligt. Jeg er glad for, at Nykøbing ender med at løbe med sejren, for tænk, hvis det havde kostet dem sejren. Det havde været ubærligt. Det er mest, det etiske i det, jeg forholder mig til. Jeg var blevet stiktosset, hvis det var sket imod os.

Hvad hvis det havde været din træner, der gjorde det i en altafgørende kamp?

Han er jo chefen, der bestemmer. Men det er min helt klare holdning, at jeg ikke synes, man skal synke så dybt.

Skal reglerne på det område ændres?

Der er en lidt mærkelig regel at have, i og med det ikke får nogen umiddelbar konsekvens for cheftræneren. At han får fysioterapeuten til det, kommer ikke til at påvirke ham, så der bør være en lidt skarpere formulering på, hvad der er tilladt og ikke er. Jeg tror, man er nødt til at skærpe det, både reglerne og straffen. Et blåt kort til fysioterapeuten er bare for billigt sluppet, synes jeg.

Foto: TV 2 SPORT / TV 2 SPORT

Søren Pedersen

Målmand, Mors-Thy Håndbold

Jeg synes, det er forkert at gøre rent etisk. Men man kan omvendt sige, at det er indenfor de regler, der er lige nu. Så man skal kigge på, hvordan de (reglerne) skal være.

Der bliver snakket etik og moral, men et eller andet sted, så vil vi jo gå langt for at vinde, og hvis det ville give en fordel til ens hold at udnytte den mulighed, så synes jeg også, man skal tage den. Som spiller ville jeg ikke have noget imod, hvis min træner gjorde det.

Skal reglerne på det område ændres?

Det er regelsættet, der skal kigges på og ikke etikken i handlingen. Der skal være klarere linjer.

Jeg synes, at den eneste, der må og kan tage en timeout, er cheftræneren. Han/hun skal så også stå til ansvar for den handling, der bliver gjort af bænken.

Foto: Johnny Pedersen / Ritzau Scanpix

Mie Højlund

Bagspiller, Odense Håndbold

Jeg synes, det er en lidt uheldig regel. At den på den måde giver mulighed for, at trænere bevidst bruger den. Så jeg håber, den bliver ændret.

At København vælger at udnytte den regel, har jeg ikke rigtig nogen holdning til. Men jeg ville personligt ikke selv gøre det.

Skal reglerne på det område ændres?

Jeg synes, reglerne skal være specifikke nok, til at man ikke kan gradbøje dem og udnyttes taktisk på den måde.

Foto: TV 2