Ligaprofiler uenige om omstridt timeout: - Det er enormt usportsligt

Nogle spillere har intet moralsk problem med sidste uges ulovlige timeout. Men flertallet ser gerne reglerne skærpet.

Sæsonen var knap begyndt, før den første malurt ramte harpiksbægeret.

En ærgerlig sag, som klistrede sig til den nyindførte timeout-knap og København Håndbolds Claus Mogensen.

Ikke fordi cheftræneren selv trykkede på knappen, mens modstanderne fra Nykøbing, der var foran 27-26, havde bolden med få sekunder tilbage; men fordi han tilskyndede holdets fysioterapeut til at gøre det for ham. En bevidst regelovertrædelse med et spinkelt håb om et brændt NFH-straffekast og en udligning i sidste sekund. Det erkendte Claus Mogensen til TV 2 SPORT efter nederlaget på 26-28.

Det er dårlig stil. Simpelthen

Sarah Iversen, Herning-Ikast Håndbold

Det kostede et blåt kort til fysioterapeuten - og derved en disciplinærsag imod klubben. Men situationen har også kastet kritik af sig fra kollegaer, DHF's sportschef samt Bent Nyegaard:

- Jeg bliver forarget. Og jeg bliver også ked af det. Jeg er fuldstændig ligeglad med, om det her er inden for regelsættet. Det her er imod al sund fornuft, moral og etik. Jeg fatter det simpelthen ikke, lyder det fra TV 2 SPORTs håndboldekspert.

Den holdning deler Nyegaard med et par ligaprofiler:

- Når det er så bevidst, som det er, så synes jeg, det er enormt usportsligt, siger Sofie Bæk Andersen, mens Line Jørgensen supplerer:

- Jeg tror ikke, jeg ville bryde mig om at vinde point på den måde, hvis jeg skal være helt ærlig, siger Team Esbjergs højreback til TV 2 SPORT.

Læs de uddybende holdninger til sagen hos otte ligaprofiler nederst i artiklen.

'Har ikke gjort noget etisk forkert'

Dansk Håndbold Forbund behandler en disciplinærsag omkring den omtalte episode og forventer tidligst afklaring på fredag - faktisk lige omkring en uge efter, det hele begyndte.

En sag, som Aalborg Håndbolds rutinerede bagspiller, Henrik Møllgaard følger tæt - og debatterer på det sociale medie Twitter. Herrelandsholdsspilleren mener nu ikke, at det er etik og moral, men derimod reglerne, som er problemet:

- Grundlæggende, synes jeg, det er en forkert ting at gøre, men vi har indrettet nogle regler, der fortæller, hvad straffen er for at gøre sådanne ting her. Og der har han så valgt at sige, at det var den kalkulerede risiko værd i jagten på point.

- Det kan jeg slet ikke se nogen problemer i. Det kan jeg ikke se noget moralsk eller etisk forkert i, siger Møllgaard til TV 2 SPORT.

Det synspunkt deler han med sin slovenske kollega Miha Zvizej:

- Vi er alle på banen for at vinde kampene og vil stort set gøre alt for det. Det her var en mulighed for få et point for København; det var ikke forkert at udnytte i min optik, siger Ribe-Esbjerg-stregspilleren.

Et åbenlyst problem

Uanset, om de adspurgte ligaspillere forstår, forsvarer eller er forargede over den ulovlige København Håndbold-timeout, så er de fleste glade for, at det sker nu her tidligt i sæsonen og ikke, når slutspilspladser, medaljer og nedrykninger skal placeres i 2020.

Henrik Møllgaard har dog sin tvivl, om det bliver en enlig svale:

- Han tager så nogle tæsk for at være den første, der gør det. Men lur mig, om det er sidste gang, vi har set noget lignende udspille sig i den her sæson.

Den 34-årige Aalborg-spiller håber nu, at der bliver gjort noget snarest. Han foreslår eksempelvis, at det forudrettede hold - i det omtalte eksempel NFH - selv må vælge, om de vil have straffekastet eller istedet få tildelt et frikast, så risikoen for at miste bolden er mindre. Diskvalifikationen til synderen skal dog ikke fjernes.

Det er regelsættet, der skal kigges på og ikke etikken i handlingen

Søren Pedersen, Mors-Thy Håndbold

Et forslag, som flere af de adspurgte godt kan se muligheder i. Samtlige otte ser nu gerne, at smutrullet i reglerne fjernes, så der ikke spekuleres taktisk i ulovligt at trykke på timeout-knappen.

- Jeg synes, det er uheldigt, at regelsættet giver mulighed for det. At reglerne giver muligheder for det betyder, at der altid vil være nogle, som vil udnytte det, siger Lasse Kronborg.

Men det kan nu blive svært - hvis ikke umuligt - at gøre undervejs i den nystartede sæson. For det tillader DHFs love ikke.

- Det kunne man måske godt tænke over at gå lidt bort fra, når man nu kan se det åbenlyse problem, som der er, lyder det fra GOG-bagspilleren.

Hvad siger ligaspillerne?
Om den omstridte brug af timeout.