Håndbold

Sådan endte challenge i de danske håndboldhaller

Dansk Håndbold Forbund greb bare en bold, IHF allerede havde kastet, fordi danskerne ville have indflydelse på reglerne.

Challenge.

Den spritnye mulighed i regelsættet for danske ligatrænere har fået en hård fødsel.

Der er mange meninger - både for og imod.

Dansk håndbolds nyfødte har vist sig som et ’problembarn’ stort set fra det øjeblik, reglen så lysstofrørene i loftet første gang.

Men hvordan er det egentlig endt sådan, at det lige præcis er de danske ligaer, der som de første i verden har indført et challenge-system?

Forklaringen udspringer fra det internationale håndboldforbund, IHF.

Her sidder danske Per Bertelsen som formand for det, der formelt hedder Commission of Organising and Competition – den moderne betegnelse for turneringsudvalget.

Ved siden af er han formand for Dansk Håndbold Forbund.

Men det er i IHF-haven, at challenge-idéen er vokset.

- Vi sidder i det internationale håndboldforbund og kigger på, hvordan vi kan forbedre vores spil. Det gør vi løbende.

- Jeg kan faktisk ikke huske, om det var i min kommission eller i PRC (udvalget for spilleregler og dommere, red.), at challenge-idéen opstod, men uanset har vi arbejdet tæt sammen.

- Og når der opstår en idé som challenge, vil vi gerne teste det, inden det bliver til virkelighed, forklarer Per Bertelsen

Indflydelse før tvang

Og det er lige præcis her, at Dansk Håndbold Forbund dukker op i billedet.

- Da man i IHF ved, at vi i Danmark har video proof, så var det meget nærliggende at spørge os, om ikke vi kunne teste challenge-systemet for positive og negative elementer, siger Per Bertelsen.

- Det er vores holdning, at det er bedre at have indflydelse.

- Det er bedre, vi får lov til at påvirke, hvordan challenge kommer til at fungere, når vi er færdige, end at vi får det trukket ned over hovedet et andet sted fra.

- Det var en beslutning, vi traf i udvalget for professionel håndbold, at det ville vi gerne være med til, siger Per Bertelsen,

Han er i øvrigt også formand for udvalget for professionel håndbold, der består af repræsentanter for Dansk Håndbold Forbund og ligaklubberne.

- Så det er med en positiv intention – også for fremtidens håndbold her i Danmark - at vi tester det.

Kommet for at blive

Manden, der har hænderne i bolledejen hos både IHF og DHF er da også overbevist om, at reglen er kommet for at blive.

- Jeg er ikke i tvivl om, at challenge kommer uanset hvad. Det er jeg rimelig sikker på. Medmindre vi i Danmark kan godtgøre, at challenge er fuldstændigt tåbeligt, for så kommer det selvfølgelig ikke.

- Men jeg er rimelig sikker på, det kommer i de store turneringer, VM og OL, fremadrettet.

Så det, man egentlig gerne vil teste nu, er, hvordan man finder frem til den bedste måde at få challenge til at fungere på?

- Ja, og jeg er da sikker på, at der kommer nogle små ændringer undervejs.

Også i den sammenhæng er Danmark klædt godt på som testnation.

- Vi har Bjarne Munk siddende i PRC - det internationale håndboldforbunds udvalg for spilleregler og dommere - som er IHF’s øjne i den sammenhæng, så han kan komme med sine anbefalinger på vegne af Danmark bagefter.

- Jeg sidder som formand for turneringsudvalget, og Jørn Møller er en af de bedste regeleksperter, der findes, siger Per Bertelsen.

Klar til VM i 2021

Som TV-seer kan man formentlig også godt begynde at vænne sig til det nye element, fastslår DHF-formanden.

- Challenge kommer, uanset om vi havde testet eller ej.

- Jeg tror ikke - og det er min helt personlige mavefornemmelse - det bliver senere end ved VM for herrer i 2021. Og jeg tror også, det kommer før.

- Vi bliver ikke klar til OL næste sommer, men jeg tror, man måske vil teste det igen med de rettelser, der eventuelt måtte komme, når kvinderne spiller Y-VM i Kina umiddelbart efter OL, siger Per Bertelsen, der efter de første tv-kampe med challenge i Danmark endnu ikke har en holdning til reglen.

- Det er for tidligt at udtale sig om. Det skal bundfælde sig først. Når det har fundet sit leje, kan vi begynde at kigge nærmere på det.

- Lad os give det et par måneder, og hvis det er helt fuldstændigt tåbeligt, så må vi kigge på det og finde en anden løsning.