Håndbold

DHF forklarer: Derfor kan vi ikke bare ændre reglerne

Dansk Håndbold Forbunds generalsekretær forklarer i et skriv på forbundets hjemmeside, at man slet ikke har mandat til at ændre i spillereglerne.

En lille knap har fået stort fokus i dansk håndbold i denne sæson.

Time Out-knappen.

Debatten om brugen af den knap, der er indført som et nyt tiltag til denne sæson tog fart, efter København Håndbolds forbudte tryk i sæsonåbneren mod NFH.

Fordi københavnerne udnyttede, at et forbudt tryk ville give modstandere et straffekast - og dermed dem selv en sidste mulighed for at få bolden, hvis NFH brændte straffekastet.

En ultimativ mulighed for at skaffe sig et point.

Ligakampe afvikles efter to regelsæt

Det har fået flere håndbold-interessenter til at råbe på en regelændring. Men sådan en kommer ikke lige rundt om hjørnet.

Det forklarer Dansk Håndbold Forbunds generalsekretær, Morten Stig Christensen, i et skriv på forbundets hjemmeside.

Hold nu fast - for herfra bliver det teknisk:

I en ligakamp spilles der sådan set efter to regelsæt: Ligareglementet og de internationale spilleregler.

Da København Håndbold trykkede på timeout-knappen, mens NFH var i boldbesiddelse - og efter at have benyttet sig af alle sine egne tre timeouts - er det i de internationale spilleregler man skal søge for at finde en sanktion.

Denne forseelse er nemlig slet ikke beskrevet i ligareglementet, da man her har kopieret de regler for benyttelse af timeout-knappen, som har været benyttet i forbindelse med de seneste slutrunder, hvor time out-knappen har været benyttet.

Derfor ændrer DHF ikke reglerne

Til gengæld er overtrædelsen beskrevet i de internationale spillereglers paragraf 8.10b.

Her fremgår det, at en holdofficial der blander sig i spillet på banen skal straffes med et blåt kort. Og desuden at modstanderen tildeles et straffekast - paragraf 8.10d - hvis det foregår inden for de sidste 30 sekunder af en kamp.

Og det er her problemet opstår i forhold til 'bare' at kunne ændre reglerne.

- Netop denne del, kan vi i Dansk Håndbold Forbund ikke bare lige lave om på. Vi er nemlig forpligtede til at spille efter de internationale spilleregler, så vi kan ikke med et pennestrøg selv ændre på reglerne efter forgodtbefindende. Hvis vi skal ændre noget her, skal vi gå den lange vej til IHF, der så må se på de internationale spilleregler, skriver Morten Stig Christensen.

- Det er vi ikke afvisende over for at gøre, da vi mener, det er vigtigt at evaluere på det arbejde, vi og IHF foretager os i håndboldens tjeneste, fortsætter han.

Dansk Håndbold Forbunds formand, Per Bertelsen, der også sidder i turneringsudvalget i det internationale håndboldforbund, uddyber over for til TV 2 SPORT:

- Det vil kun kunne lade sig gøre, hvis man sender en anmodning til IHF, og næste gang de laver ændringer i spillereglerne, kan det komme med. Det er den eneste chance, der er. Typisk ændrer IHF ikke noget før OL.

Men kan man så ikke bare skrive det ind i det danske ligareglement?

- Det vil ikke have nogen virkning, da de internationale spilleregler altid vil have førsteprioritet, siger Per Bertelsen.