Håndbold

Skjern afviser bevidst regelbrud efter ulovlig challenge i sidste minut

Skjern var foran 22-21, da de fejlagtigt tog en challenge. Det kostede et straffekast til TTH Holstebro, der udlignede til kampens resultat, 22-22.

Som de første i verden indførte de danske ligaer et challenge-system op til denne sæson, hvor trænerne kan udfordre en dommerkendelse én gang i kampen. Og netop challenge har allerede været på manges læber bare få kampe inde i sæsonen.

Lørdag kom det så igen i spil, da TTH Holstebro og Skjern spillede uafgjort i det vestjyske lokalderby.

Challenge var 'en tanketorsk'

Med lige under ét minut tilbage af kampen førte Skjern 22-21 og var i angreb. Dommerne dømte angrebsfejl, og så gik Skjerns assistenttræner Claus Hansen hen til dommerbordet for at smide challenge-kortet. Dermed blev spillet stoppet med 41 sekunder tilbage, og dommerne gik ud for at se situationen igennem på video.

Undervejs gik det op for dommerne, at Skjern allerede havde brugt sine tre timeouts i kampen. Derfor var handlingen et brud på reglerne, da man skal have en timeout tilbage for at bruge sit challenge-kort. Claus Hansen blev straffet med et gult kort, og TTH Holstebro fik et straffekast, da de var i boldbesiddelse.

Efter kampen fortalte Skjerns assistenttræner, at de fuldstændig havde glemt, de ikke havde flere timeouts tilbage.

- Så det var jo en fejl fra vores side, og det får vi gult kort for. Men lige i situationen, og det hele er så nyt, var det måske en tanketorsk. Det var bare oplevelsen af, der var straffekast, og så lagde vi challenge-kortet.

- Selvfølgelig havde vi lige taget den sidste timeout, men hånden på hjertet: Det havde vi fuldstændig svedt ud, forklarede Claus Hansen.

Kampens dommere måtte koordinere grundigt med observatøren for at være sikke på deres handling.

Der var således blot gået 16 sekunder, fra Skjern havde taget sin tredje og sidste timeout, til de forsøgte at bruge challenge-kortet ulovligt.

Man kan jo også spekulere i, om det omvendt gav jer muligheden for at få fat i bolden hurtigt, i stedet for Holstebro kunne køre tiden ud?

- Øj, så mange tanker nåede vi ikke at tænke hernede, tilføjede Claus Hansen.

Assisterende træner Claus Hansen fik et gult kort efter den fejlagtige challenge. Video: TV 2 SPORT

Fordel eller ej med straffekast?

Spørgsmålet fra TV 2 SPORTs reporter kom med udgangspunkt i, at der var 41 sekunder tilbage af kampen, da TTH Holstebro kom på bolden, mens stillingen var 22-21 til Skjern.

Da Skjern - ulovligt - afbrød kampen med en challenge, sendte de TTH Holstebro på straffekastlinjen. Uanset udfaldet af straffekastet ville Skjern være sikre på, at de selv kom på bolden igen med mulighed for at sikre sig sejren.

Havde kampen fortsat som normalt, og TTH Holstebro havde kørt et normalt angreb, ville Skjern formentlig ikke have haft tiden til et afgørende angreb. Så er spørgsmålet selvfølgelig, om TTH Holstebro havde scoret uden et straffekast i en målfattig affære. En tanke, TTH's Christoffer Cichosz satte ord på efter kampen.

- Hvis vi havde spillet godt angrebsspil hele kampen, havde det måske ikke været så stor en fordel at få straffekastet, men nu havde vi svært ved at lave mål, så på den måde fik vi et mål via Johan Meklenborgs scoring.

- Omvendt fik de muligheden for at gå ned og lave mål igen, så det var lidt heldigt, Sebastian Frandsen stod godt, forklarede Cichosz.

Søndergaard afviser også bevidst regelbrud

Skjern fik således muligheden for at afgøre kampen - og dermed på sin vis drage fordel af den ulovlige challenge. René Rasmussen misbrugte dog fra fløjen, og så sluttede det hele 22-22.

Efter kampen slog også Kasper Søndergaard fast, at Skjern ikke havde tænkt i de baner.

Selv troede han i første omgang, at de ville få lov at tage en challenge, men han var ikke sikker på, om TTH Holstebro ville få et straffekast, hvis Skjern ikke fik medhold. Det måtte Søndergaard spørge assistenten Claus Hansen til for at forstå reglerne definitivt.

- Claus tog en challenge, fordi han oprigtig troede, vi havde en timeout mere. Der var ikke noget usportsligt i det, men det var ikke til vores fordel i dag, slog Søndergaard fast.

TV 2 SPORT har forsøgt at kontakte regelfortolker i Dansk Håndbold Forbund, Jørn Møller Nielsen, for en uddybende forklaring omkring de specifikke regler i situationen omkring Skjerns ulovlige challenge.

København-træner fik karantæne

For bare en uge siden fik København Håndbolds cheftræner Claus Mogensen to spilledags karantæne for en lignende situation. Her var det midlertidig timeout-knappen, der blev brugt stik imod reglerne af københavnerne, da Nykøbing Falster havde boldbesiddelse og var foran i de sidste sekunder.

Efterfølgende indrømmede Claus Mogensen, at det var bevidst og på hans opfordring, hvilket kostede ham en karantæne. Udfaldet i selve kampen var dog det samme.

Modstanderholdet fik et straffekast, og holdet, der brød reglerne (København), fik muligheden for at komme på bolden, om end København ikke fik noget ud af regelbruddet.

Den sag kan du læse mere om her: