En 'knap' sÄ genial regel

16x9
Gitte Andersen forstÄr godt, hvorfor Claus Mogensen valgte at udnytte hullet i timeout-reglen. Foto: TV 2 SPORT

Den tidligere hÄndboldspiller og nuvÊrende assistenttrÊner i Hadsten, Gitte Andersen, forholder sig meget kritisk til den omtalte timeout-regel.

Man mĂ„ sige, at Claus Mogensen fik trykket pĂ„ nogle knapper i dansk hĂ„ndbold i mere end Ă©n forstand, da han i kampen mod NFH fik sin fysioterapeut til at trykke pĂ„ timeout-knappen, selvom hans hold ikke var i boldbesiddelse. Nogle mener, at det var en yderst usympatisk handling – jeg mener, det var et forsĂžg pĂ„ at vinde et point til sit hold inden for de nye regler for timeout-knappen.

Jeg vil starte med at tilkendegive, at jeg ikke synes, det klĂŠder vores sport, at det kan betale sig bevidst at stride mod reglerne pĂ„ den mĂ„de. Men jeg mener ikke, det er Claus Mogensens skyld – det er reglerne, der er mere hullede end et dĂžrslag.

NÄr vi gÄr pÄ banen, vil vi gÞre alt for at vinde. Okay, med undtagelse af bevidst at skade modstandere eller andre absurde handlinger, sÄ spiller vi alle inden for de samme regler i bestrÊbelsen pÄ en sejr. SÄ er der sikkert nogen, der vil pÄpege, at det er et spÞrgsmÄl om moral og etik, men for mig er regler sorte / hvide og ikke et moralsk spÞrgsmÄl.

The winner takes it all

PĂ„ topniveau er det ikke kun for sjov, vi spiller. Her handler det ikke kun om at vĂŠre med. Det handler om at vinde – ikke kun for vores egne ambitioners skyld men ogsĂ„ for klubben, sponsorer og andre interessenter. Jeg kommer med det samme til at sidde at nynne ABBA’s klassiker ”The winner takes it all”. Der er ingen, der husker, hvem der vandt fairplay-prisen. Kun vinderne skrives i historiebĂžgerne. Kun en sejr tĂŠller, og derfor trykkede KĂžbehavn HĂ„ndbold pĂ„ timeout-knappen.

Jeg har igennem min karriere oplevet et utal af ligastrukturer med diverse slutspil. Det har vi forud for en ny sÊson altid mÄttet forholde os til i bestrÊbelserne pÄ at gÄ efter guldet.

Og i den forbindelse kommer der nu en sand historie fra det virkelige hÄndboldliv. Jeg vil fÞrst og fremmest understrege, at jeg aldrig er blevet bedt om at gÄ pÄ banen for at tabe! Men jeg har vÊret med til, at vi var flere etablerede spillere pÄ holdet, der sad udvalgte slutspilskampe over, fordi det bestemt ikke ville vÊre en ulempe for os at tabe. Et nederlag har i flere tilfÊlde kunnet betale sig for at opnÄ en nemmere modstander pÄ vejen mod DM-guldet. Vi tabte kampen med det amputerede hold, vi stillede med, men fik vores Þnskede modstander og kom skridtet tÊttere pÄ guldet. Mission completed!

I min optik har Claus Mogensen pÄ samme mÄde handlet inden for de givne regler, der op til denne sÊson er etableret med den nye timeout-knap. Men ligesom ligastrukturen endnu engang blev Êndret, sÄ det ikke lÊngere kan betale sig at spekulere i placeringer, skal timeout-reglen ogsÄ tilpasses, sÄ det ikke kan svare sig at trykke ulovligt pÄ knappen.

Kom igen, DHF

DHF mener nu, at de har fundet lĂžsningen pĂ„ problemet. NĂ„r et hold har brugt alle sine timeouts, kappes strĂžmmen til knappen, sĂ„ den ikke lĂŠngere kan aktiveres. For mig at se lĂžser det dog ikke problemet. For hvad nu hvis Claus Mogensen ikke havde brugt alle sine timeouts den aften pĂ„ Falster? SĂ„ havde han jo kunnet lave prĂŠcis samme nummer. SĂ„ skal man kunne slukke for strĂžmmen, nĂ„r modstanderen er i boldbesiddelse, men helle for ikke er stĂ„ for den opgave – det er jo ikke realistisk. For mig at se mĂ„ lĂžsningen vĂŠre en straf sĂ„ hĂžj, at det aldrig vil kunne betale sig sĂ„ meget som at tĂŠnke pĂ„ at trykke pĂ„ den knap.

Tak for din ĂŠrlighed, Claus

Til alle kritikere af Claus Mogensen vil jeg blot pÄpege, at vi skal huske at anerkende ham for hans Êrlighed. Hvor var det befriende efterfÞlgende at hÞre ham pÄtage sig det fulde ansvar i medierne. Det var der mange, der kunne lÊre noget af. At han sÄ bliver straffet med to spilledages karantÊne pÄ den baggrund, synes jeg er unfair. For i reglerne stÄr der jo, at det er den, der trykker pÄ knappen, der skal straffes.

Flere har pĂ„peget, at det var ufint at lade den stakkels fysioterapeut tage skraldet – men hvor mange cheftrĂŠnere har ikke ladet en af bĂŠnkens Ăžvrige officials bĂŠre A-kortet, dengang reglerne foreskrev, at straffe til bĂŠnken tilfaldt official A? I min optik er det fuldstĂŠndig det samme.

SÄ tak Claus Mogensen for din Êrlighed og for at belyse et stort hul i reglerne. Du har spillet efter reglerne, men lad os sÄ fÄ lavet dem om, sÄ vi igen kan koncentrere os om det spil, der foregÄr inde pÄ banen.