Håndbold

En 'knap' så genial regel

Den tidligere håndboldspiller og nuværende assistenttræner i Hadsten, Gitte Andersen, forholder sig meget kritisk til den omtalte timeout-regel.

Man må sige, at Claus Mogensen fik trykket på nogle knapper i dansk håndbold i mere end én forstand, da han i kampen mod NFH fik sin fysioterapeut til at trykke på timeout-knappen, selvom hans hold ikke var i boldbesiddelse. Nogle mener, at det var en yderst usympatisk handling – jeg mener, det var et forsøg på at vinde et point til sit hold inden for de nye regler for timeout-knappen.

Jeg vil starte med at tilkendegive, at jeg ikke synes, det klæder vores sport, at det kan betale sig bevidst at stride mod reglerne på den måde. Men jeg mener ikke, det er Claus Mogensens skyld – det er reglerne, der er mere hullede end et dørslag.

Når vi går på banen, vil vi gøre alt for at vinde. Okay, med undtagelse af bevidst at skade modstandere eller andre absurde handlinger, så spiller vi alle inden for de samme regler i bestræbelsen på en sejr. Så er der sikkert nogen, der vil påpege, at det er et spørgsmål om moral og etik, men for mig er regler sorte / hvide og ikke et moralsk spørgsmål.

The winner takes it all

På topniveau er det ikke kun for sjov, vi spiller. Her handler det ikke kun om at være med. Det handler om at vinde – ikke kun for vores egne ambitioners skyld men også for klubben, sponsorer og andre interessenter. Jeg kommer med det samme til at sidde at nynne ABBA’s klassiker ”The winner takes it all”. Der er ingen, der husker, hvem der vandt fairplay-prisen. Kun vinderne skrives i historiebøgerne. Kun en sejr tæller, og derfor trykkede Købehavn Håndbold på timeout-knappen.

Jeg har igennem min karriere oplevet et utal af ligastrukturer med diverse slutspil. Det har vi forud for en ny sæson altid måttet forholde os til i bestræbelserne på at gå efter guldet.

Og i den forbindelse kommer der nu en sand historie fra det virkelige håndboldliv. Jeg vil først og fremmest understrege, at jeg aldrig er blevet bedt om at gå på banen for at tabe! Men jeg har været med til, at vi var flere etablerede spillere på holdet, der sad udvalgte slutspilskampe over, fordi det bestemt ikke ville være en ulempe for os at tabe. Et nederlag har i flere tilfælde kunnet betale sig for at opnå en nemmere modstander på vejen mod DM-guldet. Vi tabte kampen med det amputerede hold, vi stillede med, men fik vores ønskede modstander og kom skridtet tættere på guldet. Mission completed!

I min optik har Claus Mogensen på samme måde handlet inden for de givne regler, der op til denne sæson er etableret med den nye timeout-knap. Men ligesom ligastrukturen endnu engang blev ændret, så det ikke længere kan betale sig at spekulere i placeringer, skal timeout-reglen også tilpasses, så det ikke kan svare sig at trykke ulovligt på knappen.

Kom igen, DHF

DHF mener nu, at de har fundet løsningen på problemet. Når et hold har brugt alle sine timeouts, kappes strømmen til knappen, så den ikke længere kan aktiveres. For mig at se løser det dog ikke problemet. For hvad nu hvis Claus Mogensen ikke havde brugt alle sine timeouts den aften på Falster? Så havde han jo kunnet lave præcis samme nummer. Så skal man kunne slukke for strømmen, når modstanderen er i boldbesiddelse, men helle for ikke er stå for den opgave – det er jo ikke realistisk. For mig at se må løsningen være en straf så høj, at det aldrig vil kunne betale sig så meget som at tænke på at trykke på den knap.

Tak for din ærlighed, Claus

Til alle kritikere af Claus Mogensen vil jeg blot påpege, at vi skal huske at anerkende ham for hans ærlighed. Hvor var det befriende efterfølgende at høre ham påtage sig det fulde ansvar i medierne. Det var der mange, der kunne lære noget af. At han så bliver straffet med to spilledages karantæne på den baggrund, synes jeg er unfair. For i reglerne står der jo, at det er den, der trykker på knappen, der skal straffes.

Flere har påpeget, at det var ufint at lade den stakkels fysioterapeut tage skraldet – men hvor mange cheftrænere har ikke ladet en af bænkens øvrige officials bære A-kortet, dengang reglerne foreskrev, at straffe til bænken tilfaldt official A? I min optik er det fuldstændig det samme.

Så tak Claus Mogensen for din ærlighed og for at belyse et stort hul i reglerne. Du har spillet efter reglerne, men lad os så få lavet dem om, så vi igen kan koncentrere os om det spil, der foregår inde på banen.