Skjern skulle ikke have været straffet, da de tog ulovlig challenge i topkamp
Det sidste og afgørende minut i lørdagens kamp mellem Skjern og TTH Holstebro i herrernes håndboldliga var fyldt med fejlagtige kendelser.
Det nyindførte challenge-system i dansk håndbold har skabt stor forargelse blandt spillere, trænere og tilskuere. Og nu er systemet endnu en gang i fokus.
I lørdagens kamp var Skjern foran 22-21 med 40 sekunder tilbage, da TTH var i boldbesiddelse. Her tog Skjerns Claus Hansen en challenge, hvilket kostede et straffekast til TTH, der udlignede til kampens resultat, 22-22.
Efter lørdagens kamp var forståelsen, at Claus Hansen havde overtrådt reglerne. Det viser sig dog ikke at være tilfældet.
Første fejl
Ifølge Jørn Møller, der er regelfortolker i DHF, ligger fejlen hos observatøren, der sidder ved dommerbordet. Claus Hansen og Skjern havde nemlig brugt alle tre team-timeouts, så det burde slet ikke være muligt at kalde en challenge.
- Det er her, der opstår en observatørfejl. Altså, at observatøren fløjter for den her challenge. Han skulle slet ikke have fløjtet. Han skulle bare lige have taget kortet og sagt til Claus, at ’du går tilbage til dit udskiftningsområde, du er ikke berettiget til at tage en challenge, fordi du har brugt alle dine tre team-timeouts’, siger Jørn Møller til TV 2 SPORT.
Kampens observatør er derfor også helt på det rene med, at fejlen ligger hos ham. Ifølge Jørn Møller fik han talt med begge parter efter kampen.
- Den regelmæssige forseelse ligger ikke i, at Claus går hen og beder om den her timeout. Den regelmæssige forseelse ligger i at afbryde spillet. Og det er jo observatøren, der afbryder spillet, fordi det er ham, der fløjter.
Et problem, der fremover bliver løst ved, at observatørerne skal inddrage challenge-kortet, når et hold har brugt alle tre team-timeouts, bekræfter Jørn Møller.
Anden fejl
Den challenge, som Skjern kaldte, resulterede i et straffekast til TTH Holstebro. Det burde ikke kunne lade sig gøre.
Så den første fejl af observatøren resulterer i en anden fejl af dommerteamet. Det bekræfter Jørn Møller.
- Det er fejl to, der bliver begået i går. Der er ikke straffekast. Der ville kun have været straffekast, hvis der var tale om en oplagt målchance.
- Men da der ikke er tale om en oplagt målchance, skulle spillet have være genoptaget med et frikast til TTH, der hvor bolden befandt sig, da spillet blev afbrudt, siger Jørn Møller.
Selvom der er tale om en klokkeklar fejl, vil det ikke være muligt for Skjern at nedlægge protest. Det er nemlig for sent nu ifølge regelsættet.
Vil ikke gå videre med det
Skjern har dog mulighed for at appellere sagen, hvis de ønsker det. Det er dog ikke i klubbens interesse.
Skjerns bestyrelsesformand, Carsten Thygesen, bekræfter over for TV 2 SPORT, at de ikke vil gå videre med sagen.
Han ønsker heller ikke at kommentere på den konkrete sag, men ønsker kun at forholde sig til problematikken på et mere generelt niveau.
- Der er så mange nye regler, at jeg oplever, at både trænere, spillere, dommere og observatører mangler det totale overblik. Hvilket jeg godt kan forstå. Det er alt, alt for indviklet og uigennemskueligt.
- I stedet for at tale om en enkelt sag, synes jeg, at vi i fællesskab i Danmark skal kigge på, om det, vi har fået indført her, er godt for vores sport. Lige nu er det skadeligt, og jeg er meget bekymret for vores kunder i sporten. Det er ikke særlig rart at være tilskuer i hallen til det her, for man ved ikke, hvad der foregår. Det er ikke særlig kundevenligt, siger Carsten Thygesen.
Carsten Thygesen er samtidig bekymret for, at det nye challenge-system fjerner fokus fra atleterne og over på dommerne og observatørerne, hvilken kan være skadeligt for sporten.
Danmark får maksimal indflydelse
Danmark er det første land nogensinde, der tester et challenge-system i forbindelse med håndboldkampe.
Det Internationale Håndboldforbund (IHF) har nemlig bedt Danmark om at teste challenge-systemet, da det bliver en del af håndboldfremtiden. Derfor vil der naturligvis være fejl og mangler, mener Jørn Møller.
- Jeg vil gerne understrege, at det er en test det her. Og når det er en test, så sker der fejl. Det vil sige, at der sker fejl fra trænere, spillere, dommere og observatører. Og det skal man have forståelse for.
- Det er nyt for alle og et helt nyt felt. Så vi har ikke det endelige resultat af, hvordan det skal se ud. Så ja, der vil være huller i osten, siger Jørn Møller.
Selvom challenge-systemet har stødt på mange udfordringer, er det dog vigtigt at huske på, at Danmarks pilotansvar på området kan blive essentielt for fremtiden.
- At vi gør det her i Danmark, giver os maksimal indflydelse på det endelige regelsæt. Det er de erfaringer, vi gør os her i Danmark, der kommer til at få den væsentlige indflydelse på regelsættet.
Challenge-systemet kommer allerede i brug igen mandag, når SønderjyskE tager imod KIF Kolding i herrernes håndboldliga.