Håndbold

Svensk legende skal løfte håndbolden i USA

Sveriges tidligere landsholdsstjerne Staffan Olsson er blevet ansat af det amerikanske håndboldforbund som udviklingschef.

Han har vundet masser af medaljer og titler med en af håndboldhistoriens mest succesfulde nationer. Nu skal svenske Staffan Olsson være med til at løfte en af sportens miniput-landshold.

Han er nemlig blevet ansat som udviklingschef for håndboldforbundet i USA.

- Det er et meget spændende skridt for mig, og jeg glæder mig til udfordringerne, der kommer med jobbet.

- Jeg vil arbejde hårdt for at hjælpe håndboldsporten med at udvikle sig og vokse i USA, så amerikanerne kan begynde at elske og nyde sporten, som jeg har dedikeret mit liv til, siger Staffan Olsson i en pressemeddelelse.

Den 55-årige svensker får ansvaret for udviklingen og retningen, som de amerikanske håndboldlandshold skal følge i de kommende år.

Derudover skal han være med til at skabe grobund for, at USA i fremtiden udvikler dygtige spillere og trænere, der kan begå sig på sportens øverste niveau.

Forberedelse til OL 2028

Det store nordamerikanske land kan i fremtiden meget vel blive en del af VM-slutrunderne - uanset om de kvalificerer sig eller ej.

Under det seneste mesterskab i Danmark og Tyskland i januar kom det nemlig frem, at IHF fortsat vil uddele wildcards til VM.

Fremover bliver det det land, der skal være værter for de næste olympiske lege, der får wildcardet til VM-slutrunderne henholdsvis tre og ét år før OL. I 2028 er det Los Angeles, der er vært for sommer-OL, og derfor får USA et wildcard til VM i 2025 og 2027.

- Det har også tidligere måske været lidt svært for omverdenen at gennemskue, hvilke kriterier de her wildcards er blevet uddelt efter. Men det bliver gjort tydeligt nu, og det glæder mig, sagde Per Bertelsen til TV 2 SPORT i januar.

Wildcartet til USA i 2025 og 2027 er dog betinget af, at deres håndboldlandshold har "nået et vist niveau". Det er IHF selv, der vurderer, om USA til den tid har det fornødne niveau til at kunne konkurrere til VM.

Håndbold har ikke den store opmærksomhed i USA, men harpikssporten fangede den anerkendte amerikanske skuespiller Samuel L. Jacksons opmærksomhed under OL i 2012 i London:

Intet VM i 18 år

De amerikanske håndboldlandshold har på ingen måde en glorværdig historie i internationale turneringer

USAs håndboldkvinder har ikke været kvalificeret til VM siden 1995, men har dog modsat deres mandlige kollegaer vundet ved en gruppekamp ved et verdensmesterkamp. Faktisk to sejre er det blevet til i 15 hidtidige VM-gruppekampe.

Den statistik er mere nedslående for herrerne: 22 nederlag i 22 gruppekampe ved seks VM-slutrunder. Seneste deltagelse var for 18 år siden i Frankrig. Her blev det til sølv for Sverige og Staffan Olsson, der i alt nåede at vinde 12 medaljer som spiller ved OL, VM og EM.

- Vi er meget glade for at have en af håndboldens største spillere - og trænere - med ombord på vores hold. Det vil helt sikkert få stor betydning for vores spillere, trænere og stab.

- Staffan bibringer en enorm mængde erfaring og evner, som vi virkelig mangler for at tage det næste skridt i udviklingen af håndboldspillere, siger administrerende direktør i USAs håndboldforbund, Barry Siff.

Udover den medaljefyldte tid som en af 'Bengan Boys', som det succesfulde svenske herrelandshold i 1990'erne blev kaldt, har Staffan Olsson efterfølgende også været træner for både Hammarby, det svenske landshold og senest assistent i mægtige Paris Saint-Germain.

Der samarbejdede han blandt andet med danske Mikkel Hansen, der i Washington Post under OL i 2016 blev sammenlignet med en af USAs - og verdens - største sportsstjerner:

- Danmark’s Mikkel Hansen er stort set LeBron James i håndboldsammenhænge, lød det blandt andet.

Staffan Olsson får formentlig ikke udviklet en ny Mikkel Hansen eller en spiller svarende til NBA-stjernens niveau, men mindre kan også gøre det, hvis USA skal løfte sig på håndboldbanen i fremtiden.