Håndbold

177 dage uden kamp: Træningslejr koster muligheden for VM-testkampe

Det danske kvindelandshold i håndbold får ingen træningskampe inden verdensmesterskaberne i Japan, da de rejser tidligt afsted på træningslejr.

Mere end 9000 kilometer fra København skal de danske håndboldkvinder gøre sig klar til VM. På den japanske stillehavsø Okinawa.

Men det betyder, at Klavs Bruun Jørgensens mandskab ikke spiller en landskamp i næsten et halvt år, inden de indleder VM. Den tidligere afrejse til Japan er prioriteret over mulige træningskampe inden VM.

- Havde vi nu spillet to træningskampe inden på dansk jord og så taget afsted tre dage før VM, så havde der været diskussion, om hvorfor vi ikke tager afsted tidligere og tilpasser os tidszoner osv, siger DHFs sportschef, Morten Henriksen:

Er det ikke et problem, at landsholdet ingen kampe spiller i næsten et halvt år?

- Det må vi jo evaluere på efter VM. Vi har diskuteret det internt, og vi havde da gerne set, at vi havde spillet en kamp i den her periode. Måske mere af kommercielle årsager – det er nok det, jeg er mest træt af: At vi ikke får vist kvindelandsholdet frem i kamp, inden VM.

- Det er jeg rigtig ærgerlig over, men nu er det sådan. Heldigvis har jeg en landstræner, der ser positivt på det. Det er vendt og clearet med Klavs. Han er indforstået med, at vi ikke kan spille træningskampe på Okinawa, siger Morten Henriksen til TV 2 SPORT.

Sidst, det danske kvindelandshold var i kampaktion var den i VM-kvalkampen mod Schweiz den 6. juni. En kamp de vandt ganske overlegent med 26-14. Der vil altså være 177 dage imellem Danmarks seneste landskamp og VM-premieren mod Australien den 30. november.

Kvindelandsholdet mødes ind til samling i næste uge. Her skulle de oprindeligt have spillet to træningskampe mod Angola, men afrikanerne har meldt fra, da de skal spille OL-kvalifikation.

DHF har siden hen forsøgt at arrangere dobbeltopgør med Holland, men det kunne ikke lade sig gøre.

Kvindelandsholdet rejser efter planen til Japan den 21. november - uden reel kamptræning i næsten seks måneder.

'Meget flot aftale'

Aftalen, som DHF er meget tæt på at lande, er med et sportsresort på øen, hvor både det danske kvindelandshold i november og senere det danske herrelandshold inden OL i Tokyo i 2020 kan forberede sig med en træningslejr på Okinawa.

- De har et super setup med rigtig gode faciliteter i forhold til en god træningslejr inden turneringen. Det giver os nogle gode sportslige muligheder i forhold til tilvænningen i Japan.

- Vi bliver nødt til at placere os i de tidszoner i længere tid før, for at være ordentligt klar. Og der kan også være en fordel rent klimamæssigt til OL, fortæller Morten Henriksen om aftalen, der også indbefatter kvindelandsholdets eventuelle optakt til OL, hvis de kvalificerer sig.

I aftalen forpligter danskerne sig til at stille op til et par officielle arrangementer mod, at de bliver indlogeret på øen i seks dage, hvor landsholdene kan forberede sig under gode træningsforhold og vænne sig til tidszonen i Japan, der er syv timer foran Danmark.

Da det er dyrt at opholde sig i det østasiatiske ørige, sparer DHF en masse penge på træningslejren, som de også får et tilskud til fra de kommunale japanske myndigheder på Okinawa, som DHF har forhandlet med:

- Vi får lavet en aftale, hvor vi får et rigtig flot tilskud, så det giver os den mulighed, at vi kan tage af sted seks dage tidligere end ellers.

- Det er en meget, meget flot aftale. Jeg tror ikke, det er noget, man har set før, eller kommer til at se igen, siger sportschefen, der ikke vil sætte kroner på hverken tilskud, eller hvor meget DHF sparer.

Selvom det er en god aftale rent økonomisk, så anser Morten Henriksen det ikke som en prioritering af penge over sportslig værdi for landsholdene:

- Jeg vil gerne slå fast, at vi ikke har prioriteret økonomien over det sportslige i den her aftale, tværtimod. Vi tror på, at tilpasningen til tidszonen i Japan holdt sammen med nogle gode træninger derude med høj intensitet giver os mere end at spille imod et alt for lavt rangerende landshold, som er hvad, der er muligt, siger Morten Henriksen.

Udover Australien er Danmark i indledende VM-gruppe med de regerende verdens- og europamestre fra Frankrig samt Tyskland, Sydkorea og Brasilien. Tre hold går videre til mellemrunden.

VM spilles i den japanske storby Kumamoto fra den 30. november til og med den 15. december.