Håndbold

Håndboldledere vil løbende evaluere challenge-systemet

De nye tiltag i dansk håndbold bliver drøftet i øjeblikket, men umiddelbart vil der ikke ske eventuelle ændringer før i begyndelsen af november.

For første gang i håndboldhistorien er challenge en mulighed for ligatrænerne i Danmark.

Men det har nu ikke været en gnidningsfri fødsel for det nye tiltag.

Debuten i Frederica skete uden problemer, men siden hen har der været udfordringer ved challenge: Abrupt afvikling af afslutningen på topkamp i Gudme, ulovlig challenge og forkert konsekvens deraf i Holstebro og senest i tirsdagens pokalkvartfinaler fik trænerne forskellig information, om hvorvidt challenge kunne bruges i forlænget spilletid.

Et punkt i den nye challenge-regelbog, der efterfølgende er blevet præciseret.

Lederne i dansk håndbold er opmærksomme på challenge og drøftede det onsdag aften på et udviklingsmøde - noget der vil gentage sig i fremtiden:

- Vi drøfter det selvfølgelig løbende - ligesom mange andre ting, siger Per Bertelsen.

Udover formanden for Dansk Håndbold Forbund deltog også repræsentanter fra Elitedommerudvalget og Divisionsforeningen. Sidstnævnte repræsenterer ligaklubberne, der i den kommende tid vil blive hørt om deres erfaringer med challenge.

- Vi vil bede klubberne, observatørerne, dommerne og hvem der ellers er ude i hallerne om at melde ind, hvad de oplever. Det vil blive evalueret på flere forskellige møder i oktober, siger direktør i Divisionsforeningen, Thomas Christensen, der fortsætter:

- Hvis der er noget, der skal tilrettes eller justeres, så skal det jo ske. Og det er alle folk indstillet på. Det gør man jo også i en test, som challenge jo er. Hvis det viser sig, at det ikke har gang på jord, så er det sådan, og så skal det bare droppes igen på et tidspunkt.

Challenge bliver testet i de danske ligaer på foranledning af IHF, som på sigt overvejer det til VM-slutrunder.

En sådan beslutning sker i udvalget for professionel håndbold, hvor lederne fra DHF og Divisionsforeningen mødes flere gange årligt. Næste møde er den 7. november og det er som udgangspunkt først dèr, at eventuelle ændringer eller en fjernelse af challenge kan besluttes:

- Det er slet ikke sikkert, at der skal ændres noget. Men det vil i så fald først blive besluttet i november, med mindre der opstår store problemer med det inden, siger Per Bertelsen til TV 2 SPORT.

Challenge kan kun tages i tv-kampe, da dommerne skal have klip af ordentlig kvalitet - og gerne fra flere vinkler - før de kan tage stilling til en omstødning af kendelse.

Men hvor tv-seerne får forklaret challenge-sekvenserne af kommentatorer og dommerne via dommerlyd, så er tilskuerne i hallen sværere stillet, når de skal forstå de potentielt kampafgørende ændringer. Både seere og tilskuernes forståelse af challenge er derfor magtpåliggende for Divisionsforeningen:

- Det er mega vigtigt for os, at vi får formidlet det til dem, der gider følge vores sport. Uanset om de ser det på tv eller i hallen. Dem må vi ikke gøre trætte af det. Får så har vi tabt, siger Thomas Christensen.

Her den seneste situation med challenge i afslutningen på rivalopgøret mellem TTH og Skjern:

TTH fik fejlagtigt tilkendt straffekast, efter at Skjern tog en ugyldig challenge. Video: Bo Bentsen