Håndbold

Danske landsholdsspillere glæder sig over skifte til den franske liga

Hele syv danske damespillere optræder lige nu i den franske liga, der blomstrer efter det franske landsholds store succes.

Når danske håndboldkvinder pakker kufferten for at tage på eventyr i udlandet, er Frankrig lige nu en historisk populær destination.

Syv danske spillere - heraf fire fra landsholdet - optræder lige nu i den bedste håndboldrække i Frankrig, som de seneste sæsoner også har tiltrukket andre store udenlandske profiler som fx den svenske stjerne Isabelle Gullden.

- Den franske liga er på vej i fuld fart fremad. Niveauet stiger og stiger – og selv bundholdene i ligaen er enormt stærke og har landsholdsspillere på flere pladser, fortæller den tidligere Viborg-træner Allan Heine, der siden december har været træner i franske Nantes.

Danske spillere i den franske kvindeliga

  • Lotte Grigel, Nantes
  • Stine Bodholt, Nantes
  • Louise Burgaard, Metz
  • Sandra Toft, Brest
  • Line Uno, Besancon
  • Stine Svangård, Merignac
  • Christina Elm, Dijon

Desuden er danske Allan Heine træner i Nantes. 

Han har selv hentet to danske landsholdsspillere - Lotte Grigel og Stine Bodholt - til Nantes, mens Sandra Toft og Louise Burgaard optræder for henholdsvis Brest og Metz. Desuden spiller også Line Uno (Besancon), Christina Elm (Dijon) og Stine Svangård (Merignac) i den franske liga.

Der findes ingen tilgængelige, officielle tal for, hvor højt antallet af danske spillere har været i fransk kvindehåndbold de seneste 10-20 år. Men både spillere, trænere og kilder i de franske klubber mener, at syv er det højeste antal nogensinde.

- Man kan komme ned og spille noget rigtig god håndbold. Sikkert også få en god skilling for det, og så er det ikke så langt væk fra Danmark, som mange andre steder kan være, lyder Allan Heines forklaring på den danske invasion.

Det handler ikke kun om penge

For Lotte Grigel og Stine Bodholt var valget af Frankrig både af sportslige og kulturelle grunde.

- Jeg tror ikke på, at der er nogen, der tager herned kun for pengene. Det er klart, at man skal kunne leve af det, men jeg tror mere, det skyldes, at der er kommet meget mere fokus på, at det faktisk godt kan lade sig gøre at komme til udlandet. Der er der sket noget de sidste par år - man er blevet mere nysgerrig på det, tror jeg, siger Lotte Grigel.

- Jeg har selv været i Rusland, i Ungarn, og nu er jeg i Frankrig. Der er milevidt forskel på, hvordan man gør tingene de tre steder, hvordan man arbejder, og hvad man har fokus på. Og her virker det som om, at de har fundet en god opskrift, forklarer Lotte Grigel, der skiftede til Nantes fra ungarske Debrecen.

Hun oplever en tydelig forskel i selve spillet på banen.

- I Ungarn var det fuldstændig systematisk. Når vi krydsede, kom alle på det rigtige tidspunkt og de steder, de skulle. Her er det meget sådan, at hvis man krydser, så kan det godt være, at din medspiller lige løber ud af i stedet, eller der kommer lige en fløj rundt. Det er en helt anden måde at tænke håndbold på. Det er meget mere frit, forklarer Lotte Grigel.

- På stort set alle hold er der en håndfuld eller mere, der er helt vildt dygtige mand-mand. Så er der noget at se til for os i forsvaret. Men det er en super fed ting at blive udfordret på de ting, for det er klart noget, vi kan tage med hjem på landsholdet – at vi kan rykke os endnu mere der, siger den danske landsholdsplaymaker.

Ordene krøller i munden

Også uden for banen er meget anderledes i Frankrig. Det har Stine Bodholt, der ikke tøver med at kalde sig selv en tryghedsnarkoman, tydeligt mærket.

- Til sidst i Danmark blev det for meget i kasser for mig i stedet for at være i det og nyde det og tage tingene, som de kommer. Jeg havde brug for at komme væk fra den måske lidt kedelige hverdag, som det var blevet, forklarer den tidligere Viborg-spiller.

- Jeg er meget vant til faste sengetider og at få min aftensmad og morgenmad på bestemte tidspunkter, men jeg bliver bedre til at være lidt mere loose. Det er også noget af det, jeg rigtig gerne ville ud og lære, siger Bodholt, der - sammen med Grigel - kæmper for at lære at mestre det franske sprog.

- Vi kan mange ord, men det der med at sige en sætning..... ordene krøller sådan inde i munden på en, griner hun.

Stine Bodholt og Lotte Grigel har begge kontrakt med Nantes frem til sommeren 2021. Bodholt, Grigel og Nantes er lige nu nummer tre i den franske liga med 14 point - fire point efter Sandra Toft og Brest på andenpladsen og Louise Burgaard og de forsvarende mestre fra Metz, der fører rækken.