Håndbold

DHF ændrede regelsæt, de ikke selv troede, at de kunne ændre

Sidste uges ændring i reglerne om håndboldens elektroniske timeout-knap var kun mulig, fordi DHF opdagede et smuthul.

BERIGTIGELSE: I den første version af denne artikel fremgik det, at Morten Stig Christensens og Jørn Møllers indlæg på Dansk Håndbold Forbunds hjemmeside stod i modsætning til den beslutning, som Udvalget For Professionel Håndbold senere tog om at ændre reglerne. Dette var ikke korrekt. TV 2 SPORT beklager fejlen.

Først kunne de ikke. Men så kunne de pludselig godt alligevel.

Da Udvalget for Professionel Håndbold under Dansk Håndbold Forbund (DHF) i sidste uge besluttede at ændre reglerne for timeout-knappen - og samtidig afskaffe challenge i denne sæson - gjorde DHF det, som forbundet selv tidligere havde kaldt umuligt: At ændre reglerne midt i en sæson.

I efterskælvene fra den famøse sag med København-træner Claus Mogensen, der fik sin fysioterapeut til ureglementeret at trykke på timeout-knappen, slog DHF's administration fast, at det ikke ville være muligt at ændre reglerne midt i sæsonen. Det forhindrede en paragraf i DHF's love.

Alligevel vedtog Udvalget for Professionel Håndbold sidste onsdag med øjeblikkelig virkning at ændre reglerne for ureglementeret brug af timeout-knappen, så modstanderholdet nu ikke længere automatisk får straffekast, men kan vælge mellem et straffekast eller at beholde bolden.

Undervejs var det gået op for DHF, at timeoutknappen slet ikke er en del af de internationale spilleregler, som forbundet ellers troede - spilleregler, som Danmark skal følge, og som kun kan ændres af det internationale håndboldforbund IHF til en ny sæson.

- Vi havde en klar idé om, at timeout-knappen var indskrevet i selve de internationale spilleregler, men det viste sig, at det er den ikke endnu. Den er kun skrevet i et tillæg til reglerne i de internationale turneringer, og derfor havde vi mulighed for at lave den her ændring, forklarer DHFs formand Per Bertelsen til TV 2 SPORT.

Den nærmere forklaring er en smule kringlet og juridisk teknisk. Men du får den her.

Som DHF's generalsekretær Morten Stig Christensen og regelfortolker Jørn Møller skrev i et længere indlæg på DHF's hjemmeside et par uger før regelændringen, kan DHF ikke ændre straffen for ureglementeret brug af timeout-knappen uden at gå "den lange vej til IHF" for at ændre de internationale spilleregler. Det skyldes, at straffen - fx et rødt eller blåt kort - er beskrevet i netop de internationale spilleregler.

Til gengæld beskriver spillereglerne ikke, hvordan en kamp skal sættes i gang efter forkert brug af timeout-knappen - og det er årsagen til, at DHF og klubberne sammen har besluttet at ændre reglerne for netop det med øjeblikkelig virkning for at undgå misbrug af timeout-knappen.

Timeout-knappen har været brugt ved flere slutrunder for landshold siden 2017, men er først blevet indført i Danmark op til denne sæson.