Håndbold

Landstrænerens kommentar gav Emil Nielsen et wakeup-call

TV 2 SPORT har besøgt Emil Nielsen i Nantes til en snak om hans succes i Frankrig og forårets kritik fra landstræneren.

Han havde slet ikke set den komme.

Da landstræner Nikolaj Jacobsen i maj chokerede dele af håndbold-Danmark ved at kalde Emil Nielsen en spiller, der ikke 'overholder de krav, som der er ved at være en seriøs sportsmand', ramte det den 22-årige målmand hårdt.

- Jeg var ikke mindst overrasket over, at det var så markant, fortæller Emil Nielsen fem måneder senere, mens han sidder i sit køkken i en lejlighed på første sal i den inderste del af Nantes' smukke bymidte.

Her har den 22-årige målmand boet, siden han i sommer skiftede Skjern ud med den franske storklub HBC Nantes, der smed - ifølge TV 2 SPORTs oplysninger - i omegnen af en million kroner i overgangssum for at få Emil Nielsen væk fra Skjern.

Hyldet af fansene med kåring

Statistikkerne kårede ham til den bedste keeper i den danske liga i sidste sæson, og hans succes er fortsat i Nantes, hvor han har imponeret så meget i sine første kampe, at klubbens fans for nylig med 72 procent af stemmerne hyldede ham som månedens bedste Nantes-spiller i september.

- Jeg er sindssyg glad i Nantes. Det er en super fed by og et fedt hold, jeg spiller på. Fantastiske holdkammerater. Alt spiller hernede lige nu, lyder det begejstret fra den danske målmand.

Emil Nielsen

  • Født: 10. marts 1997
  • Højde: 195 centimeter
  • Vægt: 120 kilo
  • Position: Målvogter
  • Nuværende klub: HBC Nantes (Frankrig)
  • Tidligere klubber: Skjern Håndbold, Århus Håndbold 
  • Landskampe: 3A, 1U og 27Y
  • A-landsholdsdebut: 5. april 2018 mod Frankrig i Golden League

Han troede også, at alt spillede i Danmark.

Men da landstræneren skulle udtage fire målmænd til en bruttotrup før nogle EM-kvalifikationskampe, så Nikolaj Jacobsen bort fra Emil Nielsen - og valgte efterfølgende højst usædvanligt at forklare offentligheden, hvorfor han ikke havde udtaget en spiller, der aldrig har været en fast del af landsholdet.

- Så længe, Emil ikke tager sin karriere seriøst nok, kan vi i DHF ikke bakke op om ham. Vi vil ham gerne - rigtig gerne, men først og fremmest skal Emil ville det selv, lød i blandt andet i en sjældent set markant kritik fra en landstræner.

Det er sindssygt fedt, at han siger det, for det viser, at han ikke er ligeglad med mig

Emil Nielsen om de ting, Nikolaj Jacobsen tænker om ham

Kritik viser landstrænerens interesse

Emil Nielsen vil ikke gå ind i detaljerne omkring, hvad landstræneren var utilfreds med. Det har de to talt om og lagt bag sig, siger han. Men han vil gerne fortælle, hvordan han har forsøgt at bruge landstrænerens ord konstruktivt.

- Jeg blev selvfølgelig ked af og også lidt chokeret, for det er ikke mit eget billede af mig selv. Jeg knokler hver dag, og jeg ser mig selv som en seriøst sportsmand. Men samtidig så jeg det da også som et wakeup-call, siger Emil Nielsen og forklarer, at han har vendt den offentlige skideballe til noget positivt, han har taget med videre.

Emil Nielsen har flest redninger og den højeste redningsprocent af alle keepere i den franske liga efter de første fem kampe

- Hvis Nikolaj tænker de ting om mig, er det sindssygt fedt, at han siger det, for det viser, at han ikke er ligeglad med mig. Hvis han var ligeglad, kunne han jo bare have ladet det gå sin gang og bare ladet mig stå uden for landsholdet for evigt.

- Når han siger det, må det jo være, fordi at han ikke er ligeglad med mig. Og det ser jeg som noget positivt - selv om det var negativt, siger den 22-årige Nantes-keeper.

Havde du brug for et wakeup-call?

Emil Nielsen smiler og trækker vejret dybt, inden han svarer.

- Jeg gik jo lidt i min egen lille boble og troede, at det hele var fint. Så måske ja - det kan godt være.

- Men jeg synes, jeg har taget det til efterretning og er startet sindssygt godt hernede i Nantes.

Klubtræneren er imponeret

Den unge keeper lægger dog ikke skjul på, at han stadig har ting, han gerne vil arbejde med og forbedre.

- Det er klart, at jeg har nogle udfordringer. Det har alle mennesker, begynder han.

- Nogle gange kan jeg godt være lidt distræt, så jeg har måske sværere ved at overholde en tidsplan, end andre har. Nogle gange flyver tiden bare af sted for mig. Det arbejder jeg med hver dag, og jeg føler, jeg er kommet et skridt videre hernede i Nantes.

Også i træningslokalet er der masser at forbedre, mener Nantes-målmanden.

- Det fysiske aspekt vil jeg da gerne ændre lidt på, og så er der alt det rundt om - alt det håndbold-specifikke, hvor jeg gerne vil blive bedre. Der er mange ting. Det er også derfor, at jeg forhåbentlig har 18 år tilbage endnu i min karriere, siger Emil Nielsen, der har imponeret sin klubtræner - den tidligere spanske landsholdsspiller Alberto Entrerrios - i danskerens første tid i i klubben.

HBC Nantes-træner Alberto Entrerrios er imponeret af Emil Nielsens første måneder i klubben

- Han er kommet med en stor arbejdslyst, og han er meget motiveret, siger Entrerrios, der spår, at Nikolaj Jacobsen nok skal ringe til Emil Nielsen igen en dag.

- På landsholdet er der lige nu rigtig gode målmænd. Det betyder måske, at han stadig skal vente lidt. Men det kommer ikke til at tage lang tid, hvis han fortsætter, som han gør, mener Alberto Entrerrios.

Emil Nielsen lægger ikke skjul på, at han håber, Nikolaj Jacobsens navn igen en dag dukker op i displayet på hans bimlende mobiltelefon.

- Mit store mål er at komme på landsholdet. Men jeg tænker ikke så meget på det lige nu. Jeg er 22 år, og Niklas (Landin, red.) er verdens bedste målmand i min optik. Der er stadigvæk lang vej derop, lyder det ydmyge svar på spørgsmålet om landsholdet.

Emil Nielsen har spillet 3 A-landskampe - alle ved et Golden League-stævne i april sidste år. Med 61 redninger og en redningsprocent på 40 topper den 22-årige dansker keepers statistikker efter de første fem kampe i den franske liga, hvor Nantes ligger på en delt andenplads med to andre hold.