Kontra

38-årig Lindberg er tilbage på landsholdet: - Jeg føler mig ikke færdig

Hans Lindberg er fyldt 38, og er selv overrasket over, at han stadig spiller. Alligevel er er ingen grund til at snakke om et farvel til landsholdet.

Bladende er for længst begyndt at falde fra de gyldne trækroner i den store Tiergarten i det centrale Berlin, da TV 2 SPORT møder Hans Lindberg i den tyske hovedstad. Parallellen mellem årstiden og 38-årige Lindbergs karriere er oplagt. Men selvom der står årgang ’81 på dåbsattesten, er Lindberg langt fra færdig.

For første gang siden VM-finalen i januar er den rutinerede højrefløj tilbage på landsholdet.

- Først og fremmest, så glæder jeg mig. I mine øjne er dét det vigtigste. Det føles rigtigt at skulle være en del af det igen, siger Füchse Berlin-spilleren, der debuterede i rødt og hvidt tilbage i 2003.

Når han tænker tilbage på sine 16 år på landsholdet, fyldes han først og fremmest med stolthed. Han er stolt af at spille for Danmark. Stolt af sin måde at repræsentere landet på. Og stolt af de mange gode minder. Minder, som Lindberg håber, der kan komme flere af.

Hvorfor skulle jeg kigge på alderen og sige, at jeg ikke skal være med?

Hans Lindberg om landsholdet

- Jeg synes stadig, det er sjovt. Jeg har altid syntes, det er sjovt at være på landsholdet. Jeg har altid set det som en ære at være på landsholdet. Så når landstræneren siger, at han stadig har brug for mine kvaliteter og kan bruge dem, så kan jeg ikke se, hvorfor jeg skulle kigge på alderen og sige, at jeg ikke skal være med?

Der er dog også oplevelser i den mere end 16 år lange landsholds-karriere, der vækker andre følelser.

Den mest iøjnefaldende fandt sted med den danske OL-triumf i Future Arena i Rio de Janeiro i 2016. Lindberg var med som reserve, og måtte nøjes med at følge triumfen fra tribunen.

- I min verden er det nok ikke verdens fedeste oplevelse, når jeg kigger tilbage på det. Det var jo en fantastisk oplevelse for de andre drenge, som fik knækket koden til at vinde det OL-guld. Men samtidig var det helt surrealistisk at sidde ude på tilskuerpladserne og heppe på dem.

Men det er også en oplevelse, som han har taget med sig videre, siger han. Og som har været med til at gøre ham til den, han er. Den har medført nogle tanker om livet. At alt ikke kan være positivt, lyder efterrationaliseringen fra OL-reserven.

Havde ikke regnet med 13 år i Tyskland

Hans Lindberg skiftede til den tyske Bundesliga og HSV Hamburg i 2007. Dengang tænkte han; ”hvis jeg kan spille om ti år i Tyskland, så har jeg fået dét ud af min karriere, som jeg skal”.

Jeg ved ikke, om det tidspunkt kommer, hvor jeg siger, at nu er jeg klar til at lægge det på hylden

Hans Lindberg om karrierestop

Nu har han så taget hul på Bundesliga-sæson nummer 13, og klubkammeraterne kalder ham ”den gamle”. Selv har han det fint med at tilhøre veteran-kategorien og det faktum, at den næste kontrakt nok ikke bliver en femårig.

- Jeg er da overrasket over, at jeg stadig spiller den dag i dag. Det må jeg da ærligt erkende. Jeg havde ikke troet, at jeg kunne fortsætte til - som jeg lige nu er - 38. Og jeg har kontrakt i noget tid endnu. Det er jeg da stolt af.

Helt nøjagtigt har det danske landsholdsikon og den tyske hovedstadsklub papirer på hinanden indtil 2021. Til den tid har Lindberg rundet de 40. En usædvanligt høj alder i håndboldverden, hvor de fleste begynder at spekulere i at lave noget andet, når de rammer midten af 30’erne.

- Jeg ved ikke, om det tidspunkt kommer, hvor jeg siger, at nu er jeg klar til at lægge det på hylden. Det kommer jo sikkert af sig selv. Og den tid skal jeg nok også omfavne.

Tilbage efter landsholdspause

VM-finalen er knap 52 minutter gammel, da et stort brøl breder sig fra tilskuerpladserne og fylder Boxen i Herning. I baneniveau træder Danmarks nummer 18 ind på det blå halgulv, og Lindberg får de sidste minutter i Danmarks VM-sejr.

Med otte minutter igen lød et jubelbrøl i Boxen. Hans Lindberg kom på banen for første gang siden VM's åbningskamp. Video: TV 2 SPORT

Udefra lignede dét for mange et perfekt punktum på en lang og flot landsholdskarriere. Et punktum, som den 38-årige Lindberg endnu ikke er klar til at sætte.

- Jeg har aldrig rigtig haft det i tankerne, at jeg skulle sætte punktum på den måde. Jeg er afklaret med, hvordan det hele foregår. Det er et landshold, og der skal man præstere for at være med, og man skal gøre sig fortjent til det. Der handler det ikke om, hvordan jeg har gjort det tidligere. Det handler det om at være der, når der bliver spillet kampe.

Ikke desto mindre offentliggjorde højrefløjen efterfølgende en frivillig pause fra landsholdet. En pause, som først og fremmest skulle bruges til at få styr på hans efterhånden aldrende krop, som var mærket efter en operation fire måneder tidligere og lægskaden, der holdt ham ude det meste af VM-slutrunden.

Lindberg var således ikke med, da Nicolaj Jacobsen i april samlede landsholdet for første gang efter verdensmesterskaberne.

- Det var ligesom muligheden for at mærke, hvordan det føles ikke at være en del af det. Så er det der, man siger; ”hvordan reagerer jeg på det?”. Indtil da havde jeg bare fokus på klubholdet. Så pludselig var der en periode, hvor jeg kunne sidde udefra, kigge ind på det, og se; ”er motivationen der stadig? Er den der ikke?”

Svaret kom hurtigt.

- Jeg føler mig ikke færdig. Min lyst til at være på landsholdet er der stadig, og det var den da også på det tidspunkt.

Selvom Hans Lindberg godt kan mærke, at bentøjet ikke er, som det var, da han var 25, så er han klar til at tilføje endnu et par oplevelser i rødt og hvidt.

- Jeg er jo der, hvor jeg ikke kigger så langt frem. Men hvis der kommer en landstræner og siger: ”Jeg synes, du er god nok, og jeg har brug for dig. Har du ikke lyst?”, så har jeg det ikke sådan lige nu, hvor jeg siger ”nej, det har jeg ikke lyst til”. Men det er klart: Lige nu kigger jeg frem mod et EM i Sverige, og derefter kommer der et OL, som er vildt spændende.

Lindberg og resten af landsholdet spiller i denne weekend Golden League. Torsdag møder de Frankrig, mens modstanderen lørdag bliver enten Norge eller Spanien. Kampene kan ses på TV 2 og TV 2 PLAY.