Håndbold

Få forklaringen: Derfor dækker spilleres egen forsikring dårligere end en klubs

Det kan få store konsekvenser for spillere, hvis de ikke kan passe et arbejde efter et uheld - og ikke er forsikret af klubben.

To dage efter TV 2 SPORTs afsløring af manglende forsikringer i kontrakterne på Skanderborg Håndbolds damehold har den østjyske ligaklub nu besluttet alligevel at tegne en arbejdsskadeforsikring af spillerne for resten af sæsonen.

Og det har stor betydning for spillernes sikkerhed - også selv om Skanderborg-spillerne efterfølgende har forsvaret klubbens dispositioner og forklaret, at de selv har tegnet private forsikringer i stedet.

Der er nemlig stor forskel på den type forsikring, som spillere selv kan tegne - og så en arbejdsskadeforsikring, som klubber som fx Skanderborg Håndbold skal tegne.

Det oplyser Forsikring og Pension, som er brancheorganisationen for alle landets forsikringsselskaber, til TV 2 SPORT.

Den afgørende forskel er det, som man i forsikringssprog kalder 'tab af erhvervsevne' - altså hvis du som spiller fx på grund af en svær hjernerystelse ikke længere kan passe et normalt fuldtidsarbejde.

Den del er ikke med i en privat ulykkesforsikring, der alene udbetaler en éngangsbeløb til spilleren for et eventuelt mén efter et uheld.

Er spilleren derimod dækket af en arbejdsskadesikring, vil spilleren også - udover et engangsbeløb - få en løbende ydelse, så vedkommende kan opretholde den samme indtjening, som han eller hun havde før en ulykke.

- Hvis man for eksempel mister erhvervsevnen, så har man mulighed for at opnå erstatning på en arbejdsskadeforsikring. Det har man ikke på en privat ulykkesforsikring. Den kigger slet ikke på indtjening eller muligheden for at udføre det arbejde, man normalt gjorde.

- Den kigger kun på den fysiske gene, du har fået på dit knæ, din arm eller hvad det nu er og giver dig en engangsudbetaling ud fra den méngrad, du har fået. Med en arbejdsskadeforsikring får du derudover også en løbende udbetaling. Det er der, at de to forsikringstyper adskiller sig fra hinanden, forklarer konsulent Anja Lintrup Sørensen fra Forsikring og Pension.

Netop derfor glæder det Håndbold Spiller Foreningen, at Skanderborg Håndbold nu har ændret mening og vil forsikre spillerne.

- Hvis vi tager en målmand, der fx – som vi har set tidligere – er stoppet med en hovedskade, så er det et sikkerhedsnet for spilleren, fordi det kan dække det reelle tab af erhvervsevne, som den pågældende spiller må have på arbejdsmarkedet. Og det er ikke kun i håndbold – det er også, når man skal ud efterfølgende og lave noget andet. Hvis man ikke er i stand til at varetage et arbejde der, så har man den forsikring, som kan være med til at sikre en økonomisk, hvis man ikke kan tage vare på et fuldtidsarbejde, siger Håndbold Spiller Foreningens direktør Michael Sahl Hansen.

- Vi rakte ud til Skanderborg allerede inden sæsonen og fortalte dem om, hvordan det hang sammen omkring det her. Vi har prøvet at hjælpe dem og meddelt, at de skulle sørge for at bringe det her i orden, men det skete ikke. Derfor er vi selvfølgelig glade for, at tingene er faldet på plads i forhold til, at man nu sikrer de her spillere ordentligt.

- Nu bliver det forhåbentlig den faste praksis, at man altid tegner de her forsikringer, når man er arbejdsgiver for spillerne og laver kontrakter med dem, siger Michael Sahl Hansen til TV 2 SPORT.

Skanderborg Håndbold har tidligere oplyst, at det ville koste cirka 225.000 kroner per sæson at forsikre de af klubbens damespillere, der er på kontrakt.