Moral er godt, dobbeltmoral er dobbelt så godt
KOMMENTAR
Alle har det. Alle har brugt tid, kræfter og intellektuelle ressourcer på at stadfæste hvilke værdier, der skal kendetegne netop denne eller hin virksomhed, forening eller institution.
Således også i Skanderborg Håndbold, hvor værdier som socialt ansvar, nærmiljø og fællesskab pryder væggene.
Siden 1987 har formand Jens Christensen resideret for bordenden, og han kan ikke se noget galt i, at hans forening ikke har tegnet ulykkes- og skadesforsikringer for spillerne, da spillerne modtager lige nøjagtig fem kroner under de 12.000 kroner, der er DHF’s smertegrænse for kontrakter.
At fire af spillerne har en såkaldt mentorordning, der sikrer dem beløb klart på den anden side af smertegrænsen, generer ikke Christensen, som har været mangeårig formand for Divisionsforerningen og modtaget DHF's guldnål.
Netop spekulationen udi smertegrænsen indikerer med al ønskelig tydelighed, at Skanderborg Håndbold netop har spekuleret i at omgås reglerne.
Formandens påstand er, at der ikke er tale om et arbejdsgiverforhold, da spillerne just ikke får over de 12.000 kroner.
Den påstand er modbevist af eksperter på området, og konklusionen er åbenlys:
Skanderborg Håndbold har ikke råd til at drive ligahåndbold. Det, klubben foretager sig, er ikke bare ulovligt, men også stærkt konkurrenceforvridende.
Jens Christensen og klubben er ikke alene om at agere ulovligt. Enhver over 18 år er personlig ansvarlig, så jeg fritager på ingen måder spillerne.
Trænere og forældre gemmer sig
Jeg savner også forældrenes stillingtagen til, i hvilket regi deres døtre optræder. Mange forældre er enormt ambitiøse på deres børns vegne og følger dem overalt. Ofte både til træning og kamp.
Så er jeg tilbage ved værdierne.
Ser forældre igennem fingrene med, hvordan deres piger tjener penge? Ja, det gør de åbenbart, for ellers ville slige konstruktioner ikke kunne lade sig gøre.
Trænere/assistenttrænere bør heller ikke gemme sig i sandet - de ved vel for pokker også, hvad der foregår.
Emnet er for alvorligt til pekuniær spekulation. Det må da være hensynet til alles klub, spillere, forældre, sundhed og sikkerhed, der bør poppe først op i alle interessenters bevidsthed.
Skanderborg Håndbold er ikke alene i denne sag. TMS Ringsted’s direktør, Jørgen Petersen, var udsat for et decideret deja-vu, da han læste TV 2 SPORTs historie.
Jeg græmmes og konstaterer, at der sikkert er flere direktører og formænd rundt om i det ganske land, der har fået sig en lignende aha-oplevelse, som TMS Ringsted-direktøren, indenfor de sidste 48 timer.
Ti hold i ligaen er buddet
Med glæde så jeg DHF´s generalsekretær, Morten Stig Christensen, tage bladet fra munden, da han i aftes i TV 2-nyhederne klokken 22 konstaterede, at hvis der ikke var råd til at drive klubberne lovformeligt, ville det være på tide at kigge på, om der overhovedet var grundlag for at drive en liga på 14 hold.
Generalsekretæren rammer plet.
Jeg har længe advokeret for at have færre hold i HTH-ligaen. Der er simpelthen ikke økonomi til at drive 14 ligaklubber.
Ti hold vil være mit bud. I en vildt presset kalender ville det ovenikøbet skabe plads til mere træning i klubberne, og – måske – flere samlingsdage for landsholdet, hvilket det i den grad trænger til.
Først skal vi dog have gjort op med moralbegreberne.
Dobbeltmoral er noget, Fanden har skabt.
Lad os vende tilbage til værdierne, og egentlig bare gøre det simple.
At gøre det, vi siger, vi vil gøre og lade etik og moral være vores ledestjerner.