Kontra

Stor rapport afslører tallene bag Danmarks suveræne VM-guld

En intern rapport fra IHF viser, at tekniske fejl fik større betydning end syv mod seks ved slutrunden i januar.

Se håndboldmagasinet Kontra om de væsentligste tal fra IHF’s rapport onsdag klokken 20.00 på TV 2 SPORT eller på TV 2 PLAY.

Ti sejre i ti kampe.

Det danske håndboldlandshold var ganske suverænt ved VM i januar, hvor det som bekendt endte med historiens første danske verdensmesterskab på herresiden.

I en ny, intern rapport fra det internationale håndboldforbund, IHF, som TV 2 SPORT er kommet i besiddelse af, kommer den danske suverænitet også til udtryk.

- Jeg er blevet bekræftet i, at vi har været ret effektive i mange dele af spillet. Både syv mod seks, men også i seks mod seks både i over- og undertal, siger landstræner Nikolaj Jacobsen i håndboldmagasinet Kontra efter at have læst rapporten fra forbundet.

Rapporten indeholder nemlig analyser af alle angreb i VM-slutrundens 96 kampe, og det er ikke kun den danske landstræner, der er begejstret for de nye tal.

- Jeg fandt den vældig interessant. Der er meget, jeg kommer til at tage med mig. Det er altid godt at se på gode rapporter, lyder det fra Norges landstræner, Christian Berge.

Medaljetagerne brugte næsten ikke syv mod seks

Rapporten har blandt andet haft til formål at belyse, hvilke effekter der følger med, når landsholdene spiller syv mod seks.

Da IHF tilbage i 2016 indførte syv mod seks-reglen og afskaffede overtrækstrøjen, som den ekstra markspiller inden da skulle bære i angrebet, blev det mødt med frustration i store dele af håndboldverdenen. Mange frygtede, at reglen ville ødelægge håndboldspillet.

Men det har langt fra været tilfældet ved dette års VM.

I hvert fald viser IHF’s tal fra slutrunden i januar, at de hold, der endte på medaljeskamlen, kun spillede syv mod seks i et begrænset omfang.

Både sølvvinderne fra Norge og franskmændene på tredjepladsen spillede hele slutrunden uden at benytte muligheden for at have syv mand med i angrebet.

På Danmarks vej mod guldet spillede Nikolaj Jacobsen og kompagni med syv angribende spillere i tre af deres ti kampe.

- Jeg er ikke sådan ubetinget fan af det (syv mod seks, red.). Men jeg er heller ikke fjende. Jeg synes, det er et dejligt redskab at have. Men det er ikke sådan, at jeg ubetinget vil spille det. Jeg vil hellere spille seks mod seks, siger Nikolaj Jacobsen i denne uges udgave af Kontra.

- Der var ikke grund til at benytte det mere. Det er faktisk kun imod Egypten, at vi sådan rigtig bruger det, fordi vi har problemer med at løse det. De andre gange, vi brugte det, var det egentlig bare for at holde bolden lidt mere sikkert i egne rækker.

Danmark klart mest effektive

Overordnet set blev der lavet få tekniske fejl ved 2019-udgaven af verdensmesterskaberne, hvor top-8-holdene i gennemsnit lavede 8,7 fejl per kamp. Sammenlignet med de seks foregående VM-slutrunder er der aldrig blevet lavet så få tekniske fejl.

Også her var Danmark ganske suveræne.

55 gange mistede Danmark bolden på grund af tekniske fejl. Til sammenligning lavede Norge 85, mens Frankrig blev noteret for 91. Danmark havde også den mest effektive offensiv ved VM med en udnyttelsesprocent på 63,7 af deres angreb.

Danmark lavede altså 5,5 tekniske fejl per kamp ved VM. Det kalder Skjerns spilstyrer Thomas Mogensen ”helt outstanding”.

- Man havde også følelsen, når man sad og så det, at der bare var styr på, hvad der foregik på banen. De havde ikke brug for at satse, fordi de netop havde spillerne med kvaliteterne til at tage de rigtige beslutninger, og så kan man jo sige, at de var fuldstændig overlegne hele vejen igennem, siger playmakeren, mens landstræneren supplerer;

- Man kan endda sige, at vi ikke laver 5,5 fejl, hvis vi kigger på topkampene. Det er, når vi bliver ukoncentrerede, at vi laver de fleste fejl faktisk. Når man har så dygtige spillere, som også rammer et ekstremt højt niveau, så skal du ikke ud og tage chancer og spille med risiko. Det gør selvfølgelig også, at du kan lave færre fejl.

Syv mod seks kræver Mikkel Hansen-typer, mener fransk landstræner

Spørger man manden i spidsen for det franske landshold, Didier Dinart, er det ikke tilfældigt, at statistikken med de tekniske fejl ser ud, som den gør – med Sverige, Norge og Danmark i den gode ende.

- Danmark og de nordiske lande har afleveringer af meget høj kvalitet. Tidligere kendte vi Sverige for deres elegante måde at spille bolden på. Og nu er det Danmark for deres kultur med rigtig gode afleveringer. De har også et godt blik for banen og har en særlig kultur, når de lærer at spille håndbold, lyder franskmandens analyse.

Det var ikke kun i forhold til at begrænse de tekniske fejl, at Danmark var skarpest i januar måned. De havde også turneringens højeste udnyttelsesprocent, når der blev spillet syv mod seks.

Danmark gjorde brug af reglen med den ekstra markspiller i 35 angreb. 26 af dem endte med dansk scoring, hvilket giver en udnyttelsesprocent på 74,3. De nærmeste konkurrenter i den statistik er Tyskland og Spanien med 50 procent.

Igen peger den franske landstræner på én særlig grund til Danmarks suverænitet i 7 mod 6:

- Mikkel Hansen, der kan se hele spillet. Den slags spillere skal man have for at kunne gøre det. Rent praktisk skal man virkelig have spillere med store kvaliteter. At have tre spillere i bagkæden, der formår det, er der ikke mange hold, der kan præstere.