Kontra

Flertal vil fastholde stor håndboldliga, viser rundspørge

Debatten om antallet af hold i den danske kvindehåndboldliga er godt i gang. Flere i DHF ser den gerne skåret, men flertallet af klubberne er uenige.

Halvanden sæson.

Dèt nærmer levetiden sig efterhånden for kvindeligaen i den nuværende form med 14 klubber. For første gang i minimum 17 år bestod Danmarks fornemmeste række for håndboldkvinder ikke af 12, men 14 hold, da sidste sæson begyndte.

Men det har også været halvanden sæson, hvor antallet af hold er blevet kritiseret og diskuteret.

Kvalitetsforskellen fra top til bund er alt for stor

Lærke Møller i 'Kontra'

Senest i onsdagens udgave af håndboldmagasinet 'Kontra'. Her kom den tidligere landsholdsspiller Lærke Møller og sportchefen i Dansk Håndbold Forbund, Morten Henriksen, hver især med deres argumenter for, hvorfor de gerne ser, at ligaen bliver skåret ned til 12 hold igen. Som for halvandet år siden.

- Der er ingen tvivl om, at jeg synes, at der er for mange hold i ligaen. Det har både noget at gøre med økonomi, sikre ordentlige forhold for spillerne, mængden af kampe og plads i kampprogrammet til landsholdet, siger Morten Henriksen.

Nogle af de årsager blev også nævnt, da TV 2 SPORT foretog en rundspørge blandt klubberne om det optimale antal hold i kvindeligaen.

En rundspørge, der faktisk viste, at det var et mindretal, som gerne så en række med færre hold. Fem ud af 14 klubber for at være præcis.

Giver bedre plads til talentudvikling i dansk damehåndbold

Skanderborg Håndbolds Jens Christensen om hvorfor han helst ser 14 hold i ligaen

Århus Uniteds bestyrelsesformand, Mads Winther, var en af dem, der godt kunne se grund til at skære to hold fra. For ham handler det i høj grad om det kommercielle produkt, men han vil ikke blive have færre ligakollegaer for enhver pris.

- Det skal i så fald slet ikke betyde færre kampe. Så hellere 14 hold. Dengang, der var 12 hold, mærkede vi, hvor svært det kan være med en sæson, der slutter allerede i marts. Det kan man ikke holde kørende.

- Men hvis vi holder det på cirka samme antal kampe, kan vi med 12 hold højne den generelle interesse, tror jeg. For der er kampe med halvtomme haller. Vi er samtidig også nødt til at blive mere professionelle og sikre ordentlige forhold, siger Mads Winther.

'Vi er nødt til at snakke om det'

Det sidste sagt med hentydning til sidste uges store samtale-emne i dansk kvindehåndbold. Her kunne TV 2 SPORT afsløre, at Skanderborg Håndbold undlod at forsikre klubbens kvindelige ligaspillere.

De afsløringer fik blandt andet DHFs generalsekretær til at dvæle ved det omdiskuterede antal af kvindeligahold:

- Det er klart, at når vi hører Skanderborg sige, det er svært at få tingene til at løbe rundt, således at man ikke kan forsikre spillerne, er vi nødt til at sætte os ned og snakke om, om der egentlig er penge nok samlet set til at drive en liga på allerhøjeste niveau med 14 hold, sagde Morten Stig Christensen til TV 2 SPORT.

Han skal torsdag mødes med Divisionsforeningen og Spillerforeningen til et møde, hvor den første store evaluering af godt og vel halvanden sæson med 14 hold i kvindeligaen skal ske.

En ændring tager i hvert fald halvanden sæson at implementere, så en strukturændring med færre hold vil tidligst blive realiseret fra sæsonen 2021/2022.

14 hold gør plads til talenterne

Men ifølge flertallet af klubberne kan det godt vente endnu længere. Der fortæller blandt andet Skanderborg Håndbold.

- Vi mener, der skal være 14 hold. Det hænger 100 procent sammen med vores ønske, om at de unge spillere skal have noget at konkurrere henimod. Så er der bedre plads til talentudvikling i dansk damehåndbold

- Med 14 hold er der også plads til, at topholdene kan lade deres unge talenter komme ind undervejs, når de spiller nogle af de bløde kampe, siger klubbens bestyrelsesformand, Jens Christensen.

I Skanderborg og flere andre kvindeligaklubber nævner de i deres argumentation for den nuværende 14-holdsmodel, at trods stor økonomisk forskel på top og bund i ligaen, så er det ikke altid sådan i kampene.

Et hav af mennesker var mødt op for at hylde den lokale tour-vinder, Jonas Vingegaard, torsdag eftermiddag i Glyngøre. Video: TV 2 SPORT

Sportschef har ikke samme syn

I seneste spillerunde formåede Ajax København at overraske Viborg på udebane og tage sejren.

Et Viborg-hold med den nuværende landsholdsspiller Kristina Jørgensen samt landsholdsboblere som Ida-Marie Dahl og Anna Kristensen. Unge talentfulde spillere, der alle fik deres første sæson i ligaen hos en af rækkens mindste klubber.

Og netop grundlaget for en større talentudvikling er hovedargumentet hos de otte adspurgte klubber, der kalder 14 hold for det optimale antal i ligaen. De mener, at man gavner dansk kvindehåndbold generelt - også på højeste plan - at bredden og ikke mindst talenterne har fået kortere vej til ligaspilletid ved at have 14 ligahold.

Et argument, som de fem skeptiske adspurgte klubber faktisk anerkender - til trods for, at de gerne så ligaen skåret til færre hold. Samme syn på sagen har DHF-sportschef, Morten Henriksen, slet ikke. Se blot udraget fra onsdagens Kontra i videoen nedenfor.

Se håndboldmagasinet Kontra onsdag klokken 22.00 direkte på TV 2 SPORT, og når du vil på TV 2 PLAY.

Et hav af mennesker var mødt op for at hylde den lokale tour-vinder, Jonas Vingegaard, torsdag eftermiddag i Glyngøre. Video: TV 2 SPORT