Håndbold

IHF vil teste harpiksfri bold til U-VM

Det internationale håndboldforbund håber i fremtiden på kampe uden harpiks. Til sommer bliver en harpiksfri bold testet ved en ungdomsslutrunde.

- Spillerne skal forstå, at harpiks er et problem.

For to år siden sagde en af håndboldsportens mest magtfulde mænd Hassan Moustafa således ved VM 2017. Et problem, der måske er ved at være fundet en løsning på.

For mere end fire år siden begyndte initiativet, som IHF-præsidenten er blandt foregangsmændene til, med at udvikle en harpiksfri bold. En bold, der klistrer af sig selv og ikke behøver blive smurt ind i fyrretræernes gyldne saft, som samtlige bolde i moderne tophåndbold.

Bolden er nu udviklet og klar til at komme i brug.

- Det er planen, at den skal testes i Kina til kvindernes U18-VM næste sommer. Der skal den have lov til at blive testet i en rigtig turnering. Men produktet ser umiddelbart fornuftigt ud, siger DHF-formand, Per Bertelsen, til TV 2 SPORT.

Danskeren er desuden den øverst ansvarlige for turneringsafviklingen i IHF og var i begyndelsen af oktober med til et møde i Basel med blandt andre Hassan Moustafa og boldproducenten Molten. Her mærkede Per Bertelsen selv den nye bold, som han godt kan se fremtidsperspektiverne i.

- Hvis spillerne mentalt kan omstille sig til ikke længere at have harpiks på fingrene, så er jeg sikker på, at det nok skal fungere rigtig godt.

- Vi bliver klogere efter turneringen i Kina. Hvis det går positivt der, ser jeg ingen problemer for, at det på sigt bliver sådanne bolde, vi spiller med i IHF-turneringer, siger Per Bertelsen.

Lyn-analyse

- Det kan blive svært at lave en bold med samme greb, som når de har harpiks på. Det er uhyre vigtigt, når de vanskeligste skud skal afvikles med håndleddet. 

- Nytænkning kan være godt, men man skal passe på med ikke at ændre sporten for radikalt.

- Jeg synes ikke, at fjernelse af harpiks er stor en nødvendigved for håndboldsporten. Jeg tror, at det kan skabe problemer. Topspillere vil skulle bruge en masse tilvænning og vil ikke kunne spille på samme måde - med mindre, at den her nye bold er et lille mirakel.

Per Bertelsen erkender, at harpiks er en del af håndboldkulturen i Danmark, og det vil kræve noget tilvænning. Den nye bold kan dog udover at fjerne skidtresterne fra det overskydende harpiks på halgulv og spilletrøjer også have en anden fordel.

- Den er ikke så hård som de andre, så måske kan det være en sidegevinst i forhold til målmændene. Den havde en helt anden konsistens end de sædvanlige læderbolde. Det var min fornemmelse.

Èn ting er i tørre omgivelser, men hvordan reagerer bolden, når den kommer i et par svedige kamphænder?

- Den har været holdt under vand hos IHF og testet derefter – der var der ingen problemer. Men det bliver vi også klogere på til august, siger Per Bertelsen.

U18-VM for kvinder skal spilles fra 18. – 30. august 2020.

IHF har stort fokus på, at udbrede håndbolden globalt. Det kan den harpiksfrie bold måske hjælpe på. For to år siden ved VM var harpiks i hvert fald en udfordring for håndboldkvinderne fra Cameroun.

VM17: Camerouns assistent forklarer, at de ikke er vant til harpiks Video: Christian Kjær