VM håndbold

Danmark med vigtigt VM-mål: - Vi sagde til hinanden, det ikke skulle ske igen

Kvindelandsholdet i håndbold missede OL i 2016. Og hvis drømmen om OL i 2020 ikke skal dø, er en plads blandt de syv bedste nationer ved VM nødvendig.

I 2016 glippede verdens mest prestigefyldte sportskonkurrence for kvindelandsholdet i håndbold. De olympiske lege.

Med nederlag mod Rumænien og Montenegro i foråret 2016 krakelerede drømmen om legene i Rio, og det tog hårdt på håndboldkvinderne. Det lægger de ikke skjul på.

- Det gjorde rigtig ondt, da den seneste OL-kval glippede. Så det er ikke noget, som nogen os har lyst til at opleve igen. Der er jo fire år til næste OL, siger den danske målvogter Sandra Toft.

Hun var sammen med blandt andre Stine Jørgensen og Lotte Grigel en del af den trup, der ikke kvalificerede sig. Og de to bagspillere har heller ikke glemt, hvor stor en skuffelse det var.

Men skuffelsen fra 2016 kan her i 2019 bruges på en positiv måde.

- Da vi mødtes efter den missede OL-kval, sagde vi alle sammen til hinanden, at det ikke skulle ske igen. Man skal altid lære af de ting, man har været ude for, men det er et nyt kapitel, vi starter nu, siger Lotte Grigel og fortsætter:

- Når man har prøvet noget, som ikke er så fedt, så tager man sig selv i nakken og siger, ’det der, det skal ikke ske igen’. Men jeg synes, at vores hold de seneste år har været i en rivende udvikling, og det kommer af den missede OL-kval.

Og hun bliver bakket op af Stine Jørgensen. Hun mener, at landsholdet står i en meget bedre situation nu.

- Det var rigtig, rigtig hårdt, da vi missede OL sidst. Og det satte gang i nogle ting omkring holdet, og vi er et helt andet sted nu. Jeg håber og tror, vi er et lidt andet sted, end vi var for fire år siden.

OL ligger i baghovedet

Torsdag drog landsholdstruppen til VM i Japan, der begynder 30. november.

Og selvom det er et verdensmesterskab, der er på spil, så svæver det i luften, at en plads blandt de syv bedste nationer udløser en billet til OL-kvalifikationen. Ender Danmark ikke blandt de syv bedste nationer, vil det ikke længere være muligt at komme til OL i 2020.

- Vi elsker at spille under pres, så det er ikke en dårlig ting, at der er mere at spille for. Jeg tror kun, at det er en god ting. OL-pladsen kommer til at ligge i baghovedet, og det er helt okay, men vi skal stadig kunne præstere, siger Grigel.

Mie Højlund var ikke med, da OL glippede i 2016. Men hun er ganske bevidst om det pres, der følger med, når en plads til OL er i spil.

- Det ligger et pres på vores skuldre, men det, vi har snakket om, er, at vores vigtigste mål er at komme i top-7, så vi kan komme til OL. Og det er noget, vi alle drømmer virkelig, virkelig højt om.

- Det skal helst ikke ligge i baghovedet, når vi går ind på banen. Men det kan også være en stor motivationsfaktor, der gør, at vi kæmper endnu hårdere for det og har gejst i øjnene.

Den kommende verdensmester kvalificerer sig direkte til OL, mens de resterende seks nationer i top-7 ender i en OL-kvalifikation med 12 nationer. Her vil seks nationer gå videre til OL i 2020.

'Ambitioner om mere'

For 22-årige Mie Højlund kan det god også blive til mere. Hun er faktisk ikke bleg for at sætte høje krav.

- Jeg tror også, vi har ambitioner om mere. Vi har trænet virkelig godt, og jeg synes, at vi har et godt hold. Hvis vi spiller op til vores allerbedste, så kan vi også være med mod de allerbedste.

- Selvfølgelig kommer Danmark til OL, slutter Højlund af med et smil på læberne.

Danskernes jagt for en plads i OL-kvalifikationen og et godt VM-resultat starter med en kamp mod Australien 30. november.