VM i håndbold 2023

Dansk modstander har droppet transkønnet spiller til VM

Den omdiskuterede håndboldspiller Hannah Mouncey er ikke blevet udtaget til Australiens VM-hold.

Ved herrernes VM i 2013 stillede Australien op med Callum Mouncey. Fem år senere var han så med til at kvalificere Australien til et nyt VM.

Denne gang var det dog det australske kvindelandshold, som Danmark møder i den første kamp ved slutrunden.

I 2015 besluttede Callum Mouncey sig nemlig for at skifte køn. En proces, der blev fuldbragt i maj årets efter. Og drømmen var at stille op for kvindelandsholdet som Hannah Mouncey.

Grundlæggende synes jeg, det er synd for hende, men for sporten tror jeg det er godt, vi holder det til det, vi har været vant til

Klavs Bruun Jørgensen, dansk landstræner

Drømmen gik i opfyldelse i slutningen af sidste år, da Hannah Mouncey var med til at spille australierne til VM i kraft af en femteplads ved de asiatiske mesterskaber.

Men det bliver ikke til VM-debut for kvindelandsholdet. Hannah Mounceys navn fremgår ikke på den officielle trup, som det australske håndboldforbund har indsendt til det internationale håndboldforbund, IHF.

- Når nu det er sket, tror jeg, det er klogt. Jeg tror, mange af kampene for Australiens vedkommende kun ville handle om hende. Jeg synes, det er et svært spørgsmål, siger Danmarks landstræner landstræner Klavs Bruun Jørgensen til TV 2 SPORT.

Ifølge Handbollskanalen er hun blevet fravalgt, fordi en af Australiens bedste stregspillere er tilbage fra en skadesperiode. TV 2 SPORT forsøger at få en kommentar fra den australske landsholdsledelse.

Lang vej til debut

Hannah Mouncey fik debut for det australske kvindelandshold i slutningen af 2018, men hendes tilværelse som transkønnet i elitesport har på ingen måde været uden forhindringer.

Den internationale olympiske komité, IOC, slog med en række anbefalinger til sportsforbund i 2016 fast, at der ikke var noget i vejen for transkønnedes deltagelse ved OL og i internationale mesterskaber.

- Jeg tror ikke, mange forbund har regler, som definerer transkønnede menneskers berettigelse. Dette bør give dem anledning til at lave sådanne regler, sagde IOC's medicinske chef, Dr. Richard Budgett, ifølge ABC News.

Den eneste restriktion er, at atleternes testosteron-niveau i en periode på et år før første konkurrence eller mesterskab skulle ligge under et bestemt grænse.

Alligevel skulle vi helt hen til november 2018, før Hannah Mouncey debuterede for det australske landshold.

I et indlæg på Athletes Voice, fortalte hun i 2017 var nødt til at trække sig fra sporten, fordi hun ikke havde det godt.

- Jeg kunne ikke være mere begejstret over at skulle spille igen. Jeg føler mere og mere, at tingene begynder at blive normale efter tre år, hvor livet har været alt andet end normalt, skrev hun om udtagelsen til de asiatiske mesterskaber.

Afvist i australsk fodbold

I 2017 forsøgte Mouncey også at blive en del af ligaen i sportsgrenen australsk fodbold, men her nægtede forbundeet, AFL, hende adgang til den såkaldte draft, hvor holdene kan vælge spillere.

Det blev en kæmpestor historie i Australien, hvor forbundet blev voldsomt kritiseret. Det førte til, at hun fik adgang til draften i 2018. Men det nægtede hun med henvisning til dårlig behandling fra AFL.

- Det her har taget hårdt på folk, der står mig nær, ligesom det har taget hårdt på mig selv. Jeg vil ikke lade det fortsætte sådan, sagde hun ifølge The Age.

- Jeg ved, jeg kan gøre det, men det er ikke det værd.

Kan spekulere i det

I stedet henledte hun altså al sin fokus på håndbolden, hvor intet stod i vejen for hende.

Men VM bliver det altså ikke til for Hannah Mouncey. Hendes deltagelse har ellers optaget den danske landstræners bevågenhed. Han kalder problematikken for svær.

- Grundlæggende er det synd for Hannah Mouncey, når hun føler sig som en kvinde, for så skal hun jo have lov til at udleve sine drømme. Men når man har skilt herrer fra damer i en sport som håndbold, er det også svært at åbne op for, at en transkønnet stiller op med en klar fysisk fordel, som hun helt sikkert ville have haft, siger Klavs Bruun Jørgensen efter ankomsten til Japan fredag formiddag dansk tid.

- For sporten tror jeg, det er godt, vi holder det til det, vi har været vant til.

Klavs Bruun Jørgensen tror, Australien har haft problematikken oppe at vende i forbindelse med udtagelsen af VM-truppen.

- De er nok kommet frem til konklusionen, at hvis vi åbner op for det her… Man kan jo håbe på, at folk ikke spekulerer i det, men det kunne pludselig være en ting, at man spekulerer i at have transkønnede med i håndbold. Det ville selvfølgelig være skidt for sporten, siger landstræneren.

Hannah Mouncey spillede 22 landskampe for det australske herrelandshold, mens hun indtil videre har 6 kampe for kvindelandsholdet på cv'et.

Tvangsmedicinering i atletik

Tidligere på året har der været stort fokus i atletik på den sydafrikanske løber Caster Semenya.

Hun har ikke skiftet køn, men har et naturligt højt niveau af testosteron.

Det internationale atletikforbund, IAAF, lavede derfor en regel om tvangsmedicinering, hvis hun og atleter med samme syndrom ville deltage på bestemte løbedistancer.

Den regel blev siden udvidet til transkønnede, som nu ligeledes skal medicineres til et lavere testosteronniveau.