VM i håndbold 2023

Vild VM-optakt for dansk træner - ankommer aftenen før første kamp

Den danske håndboldtræner Morten Soubak skulle sammen med Angolas landshold have været i Japan nu, men dårlig økonomi har ændret rejseplanerne.

Om bare fem dage indledes VM i kvindehåndbold i Japan, hvor Angola åbner Gruppe A mod Serbien lørdag morgen dansk tid. Der er dog opstået en udfordring for angolanerne med danske Morten Soubak i spidsen på trænerbænken.

Imens de fleste landshold allerede er ankommet til Japan for at forberede sig på slutrunden - herunder Danmark, så er planerne ændret for Angola.

Vi havde simpelthen ikke råd til hele seancen

Morten Soubak om Angolas VM-planer

Oprindeligt skulle de angolanske spillere på nuværende tidspunkt have byttet det afrikanske kontinent ud med det asiatiske. Nu ankommer de i stedet til VM-slutrunden under 24 timer før den første kamp mod Serbien, da økonomien er trang.

- Det er ikke den optimale situation, vi står i, men nu er det sådan, det er. Så prøver vi at forberede os ud fra de muligheder, vi nu har. Men vi er godt klar over, at vi givetvis er ramt på den rejse. Plus de otte timers tidsforskel, siger Morten Soubak til TV 2 SPORT.

Ændring i oprindelige planer

Udover Serbien skal Angola også møde klassemodstandere som Norge og Holland, mens gruppens sidste to hold er Slovenien og Cuba. De tre bedste nationer går videre til mellemrunden.

Derfor var planen også, at VM-forberedelserne i Japan skulle begynde syv til ti dage før første kamp. En plan, Morten Soubak og resten af landstrænerteamet måtte kyle i skraldespanden, da pengepungen hos Angolas håndboldforbund ikke rakte til den store tur.

- Vi havde en by i nærheden af VM-byen, hvor vi kunne være og forberede os. Men vi havde simpelthen ikke råd til hele seancen, forklarer Soubak og fortæller om en alternativ løsning, der kom på bordet.

- Plan B var en mulighed med det tyske landshold, hvor vi kunne lave noget med dem og få en træningskamp. Det betød, vi så skulle ændre i de billetter, der var bestilt, men da det kostede 2000 dollars (cirka 13.500 kroner) per billet for ombookning, var det også i overkanten til os.

40 timers rejse med ankomst aftenen før VM-kamp

I bund og grund er hele situationen et udtryk for, at Angola ikke har økonomien til ekstra dage i Japan. Derfor er de nu endt i en situation, hvor de rejser den 27. november sent om aftenen. Her vil de være 40 timer undervejs, der blandt andet tæller et 11 timers stop i Frankfurt Lufthavn.

Når de kommer frem til det østlige Asien, vil kalenderen vise den 29. november omkring klokken 18 lokaltid.

- Det er sådan en tur, der trækker tænder ud. Men så skal vi ellers have fat i vores kufferter, ud i en bus og hen på hotellet. Så gælder det om at få noget at spise, og så skal vi prøve at få noget søvn. Derfra er der jo ikke mange timer, til klokken bliver 15 i Japan, og vi indleder VM, lyder det fra en trods alt positivt tænkende Morten Soubak.

Derudover forklarer Angolas danske landstræner dele af situationen med, at landets økonomiske vækst har været hårdt ramt den seneste tid. Derfor rækker pengene ikke ligeså langt, som de tidligere har gjort.

- Det betyder, at der er nogle finansielle udfordringer for alle med inflationen, der er en del af Angola i øjeblikket. Og det får indflydelse på en masse andre sektorer, og vi er en af dem. Det er det, vi kæmper med.

Morten Soubak blev i 2017 ansat som landstræner for Angola. Forinden havde han stået syv år i spidsen for de brasilianske håndboldkvinder.

Når Angola frem til tiden, har de 18 timer til at blive klar til første VM-kamp. Du kan se opgøret mod Serbien direkte på TV 2 SPORT. Via linket her får du desuden hele overblikket over sendeplanen for VM-slutrunden.