VM håndbold

Regelfortolker forklarer, hvorfor afgørende kendelse er korrekt

Ifølge regelfortolker Jørn Møller var det en korrekt kendelse, da dommerne dømte overtrådt i slutningen af Danmarks kamp mod Sydkorea.

Artiklen er rettet til efter regelfortolker Jørn Møllers vurdering.

De danske spillere var igennem hele følelsesregistret på bare få sekunder.

Afslutningen på VM-kampen mellem Danmark og Sydkorea blev nemlig ganske dramatisk, da de danske spillere troede, at Sydkorea havde scoret i sidste sekund. Sim Hae-in havde nemlig passeret Sandra Toft i det danske mål, og så løb tiden ud.

Men frustration blev vendt til en lille glæde, da den ene dommer i kampen dømte, at der var overtrådt på en sydkoreansk spiller i feltet. Men imens der var en sydkoreansk spiller i feltet, var der samtidig tre danske, der prøvede at forhindre en scoring. Ifølge Jørn Møller, der er regelfortolker i Dansk Håndbold Forbund, er kendelsen korrekt.

- Man kan se i situationen, at der bevidst er en sydkoreansk spiller, der hopper ind i feltet for at gribe bolden, der kommer på tværs. Det lykkedes ikke, hun lander i feltet, og derefter er der så en anden sydkoreaner, der hopper ind i feltet. Ja, der er tre danske spillere i feltet, men også en sydkoreaner, der er i en strafbar position, da hun befinder sig mellem målmanden og den skytte, der skal afslutte. Dermed er de i en position, hvor de i en eller anden form generer hendes redningsforsøg, og så der altså overtrådt.

- Det er en utrolig kompleks situation. Den er rigtig, rigtig svær. Det er et modigt russisk dommerpar, der efter min opfattelse vælger en helt korrekt kendelse, siger Jørn Møller.

'Danmark er heldige'

Kort efter kampen var håndboldekspert Trine Nielsens umiddelbare vurdering, at dommen ikke var korrekt, da flere danske spillere var i feltet.

- Jeg synes, at det er helt forkert dømt. Det kan godt være, at det er en koreansk spiller, der er inde, men de første, der udnytter feltet fejlagtigt, er jo danske forsvarsspillere. Det er også dem, Sandra Toft ikke kan se noget for, siger TV 2 SPORTs håndboldekspert Trine Nielsen.

- Så for mig at se, er det de danske spillere, der overtræder reglen før den sydkoreanske spiller. Så gør de det selvfølgelig, fordi de vil ind og genere den her sydkoreanske spiller, der kommer i løb. Spilleren, der afslutter, laver ingenting forkert. Men af de mange spillere, der ender i feltet, vurderer jeg, at det er danskerne, der betræder feltet fejlagtigt først.

Så Danmark er heldige?

- Det synes jeg. Jeg er fuldstændig på linje med, at danskerne er skuffede over ikke at tage de to point, men det er ikke på grund af den sidste kendelse, siger håndboldeksperten.

Selvom der var en koreansk spiller i feltet, var der samtidig tre danske.

Pytlick og Lærke Møller: En korrekt dom

Jan Pytlick og Lærke Møller, der er eksperter for TV 2 SPORT under håndboldslutrunden, mener også, at det er en korrekt dom.

- Hende, hun vil kaste til, er på vej i vip og står i feltet. Så jeg synes, at det er korrekt dømt af dommerne, fordi hun søger efter bolden, siger Lærke Møller.

- De danske spillere følger den første spiller for at markere den aflevering, så det er naturligt, at de lander i feltet.

Jan Pytlick er enig med Lærke Møller.

- Den første spiller, der hopper ind, modtager ikke bolden og står jo i feltet. Så er det først den næste, der kommer ind, der modtager bolden. Så der er overtråd, siger håndboldtræneren.

Det sagde danskerne om kampens afgørelse:

Sandra Toft​: - Jeg ser, at nummer 23 er på vej ind over, men ser rimelig hurtig, at hun ikke har tænkt sig at skyde, men vil prøve med et vip. Så kan jeg ikke se, hvem det er, der modtager bolden, for jeg kan bare se mennesker, der står inde i feltet. Både danskere, men også en sydkoreaner, der kommer hoppende, uden at modtage bolden. Der er overtrådt.

Kathrine Heindahl: - Det er svært, men jeg synes, at der er en koreansk spiller i feltet, der ikke har noget at gøre der, da hun ligeså gerne vil ind og tage det her vip. Det er ikke, fordi hun bliver skubbet ind i feltet. Det søger hun selv, så jeg er glad og tilfreds med overtrådt.

Louise Burgaard: - Taget afslutningen i betragtning er vi sindssygt taknemmeligt for det ene point. Jeg nåede klart at tænke, at vi havde tabt.

Mie Højlund: - Jeg er så lettet over, at der bliver dømt overtrådt. Men jeg er skuffet over os selv. Jeg synes, at vi er ved at tabe til os selv. Vi laver alt for mange fejl og smider bolden for mange gange væk.

Line Haugsted: - Det er lidt svært ved den slutning. Det er lidt både og, for jeg er glad for, at de ikke får scoret til sidst. Vi er i hvert fald klar på det vip, må man sige. Jeg troede, at der var scoret. Jeg kaster mig bare efter det der vip, og jeg kan se, at hende bagved mig også gør. Da hun får den, og vi alle sammen står i feltet, tror jeg, at der er straffe, men så dømmer hun overtrådt. Jeg var lidt forvirret over, hvad der blev dømt. Jeg havde appelleret, hvis det var mig.

Trine Østergaard: - Jeg havde regnet med, at dommerne havde fløjtet mål på den der, selvom der var klart overtrådt. Jeg var lettet og overrasket over, at det blev uafgjort.

Danmark har hviledag mandag, inden de tirsdag møder Tyskland.

Sydkorea var foran det meste af kampen, men Danmark pressede på i det dramatiske opgør og tog et point. Video: Louise Lind