VM håndbold

Norsk landstræner overdriver om modstanderne, mener eksperter

Thorir Hergeirsson har været landstræner for Norge i ti år. Sebastien Bozon / Ritzau Scanpix

Håndboldstormagtens landstræner gør et stort nummer ud af at fremhæve, hvor gode deres modstandere er.

Det sker utroligt sjældent, at Norges kvindelandshold i håndbold går ind til en kamp som underdogs.

Det mest succesrige håndboldlandshold siden slutningen af 1990'erne regnes også blandt favoritterne ved indeværende VM, selvom nordmændene for en sjælden gangs skyld hverken er forsvarende olympisk, europa- eller verdensmester.

Alligevel gør landstræner Thorir Hergeirsson et stort nummer ud af at udtrykke stor respekt for modstanderholdene - for eksempel mandagens modstander Slovenien, der aldrig er blevet bedre end nummer otte ved et mesterskab.

- Slovenien kan slå alle.

NRK spørger så, om de virkelig er så gode.

- Ja. Og måske lidt bedre.

Slovenien fik ganske vist en drømmestart på VM med en sejr over Holland, der vandt bronze ved EM sidste år og ved VM for to år siden.

Samtidig kalder han gruppe A, som også består af Serbien, Angola og Cuba knaldhård. Fordi serberne har et hav af gode spillere, Angola har fået mere struktur, og Holland altid er et godt mesterskabshold.

'Norge er gruppefavorit'

Men respekten bliver kaldt overdreven af norske eksperter.

- Norge er gruppefavoritter. De skal passe på med at snakke sig ned. Thorir vil altid gerne tale modstanderne op, men det kan selvfølgelig også være smart nok, siger den tidligere landsholdsmålmand Ole Erevik, der er VM-ekspert for norsk TV3, til NRK.

NRK's egen ekspert Kenneth Gabrielsen understreger dog, at Norge ved EM sidste år tabte åbningskampen til Tyskland. Et sensationelt resultat, som Hergeirsson måske har taget ved lære af.

- Nogle gange overdriver han, men budskaber til spillerne er nok det vigtigste for Thorir. Som træner er man ydmyg i forhold til modstanderen. Det handler om fokus og værdier.

- Og som træner tænker man nok ind imellem, at man altid kan tabe.

Tilbage til modstanderen Slovenien, som bestemt regnes som en hård VM-modstander. Blandt andet i kraft af stjernespilleren Ana Gros, der er nummer to på topscorerlisten i Champions League.

'Alle kampe er 50/50'

Det er en modstander, Norge har respekt for. Men den rutinerede stjerne på stregen, Heidi Løke, erkender med en smil, at landstræneren plejer at sige det samme om alle modstandere.

- Thorir siger jo, at det er 50/50 i alle kampe, og i denne kamp tror jeg, det handler om, at dem, som vil det mest og kæmper mest, vinder.

Norge kom planmæssigt fra start med en voldsom 31-målssejr over Cuba i første kamp.

Siden 1998 har Norge vundet 12 mesterskaber, men i forhold til netop guldmedaljer er nordmændene lige nu på deres laveste niveau siden 2004.

Siden da har Norge nemlig altid været forsvarende mester ved enten OL, VM eller EM, men da Frankrig vandt netop EM sidste år, blev stimen brudt.