VM håndbold

Bedre chance for OL-plads som nummer syv end tre ved VM

En syvendepads vil på papiret være den optimale placering at få ved VM med henblik på OL-kvalifikationsgrupperne til næste år.

Senegal og Argentina eller Rusland og Montenegro.

Det kan blive forskellen på holdene i en eventuel dansk OL-kvalifikationsgruppe. Syvendepladsen ved VM bliver nemlig parret med en afrikansk, sydamerikansk og en europæisk nation, mens placeringerne seks til tre alle kommer i gruppe med to europæiske mandskaber samt en nation uden for Europa.

Det betyder altså, at det med øje på en mulig OL-billet bedre kan betale sig at blive nummer syv end nummer tre ved den igangværende VM-slutrunde i Japan. Det faktum overrasker de danske spillere.

- Hold da op… Der er kæmpe forskel, siger Kathrine Heindahl til TV 2 SPORT.

- Det, synes jeg da, lyder lidt mærkeligt. Jeg ville tænke, at jo højere, man bliver placeret, jo bedre seedet ville man blive, siger Freja Cohrt.

Forklaringen sort på hvidt findes her:

Hvis et europæisk hold som ventet bliver verdensmester, kommer puljerne til at se således ud:

  • Gruppe 1: Nummer 2 ved VM, nummer 7 ved VM, Senegal, Argentina
  • Gruppe 2: Nummer 3 ved VM, nummer 6 ved VM, Kina, EM2*
  • Gruppe 3: Nummer 4 ved VM, nummer 5 ved VM, EM1*, Nordkorea

* EM-pladserne bliver uddelt, når VM-placeringerne er afgjort. De sandsynlige modstandere er nationer som Rumænien og Ungarn.

Verdensmesteren er direkte kvalificeret til OL, mens nationerne fra 2.- til 7.-pladsen får adgang til OL-kvalifikationen til næste år. Her fordeles 12 hold i tre puljer, hvor de to bedste i hver booker billet til det eftertragtede OL.

Danmark satser på god VM-placering

For at scenariet overhovedet bliver aktuelt for Danmark, skal de vinde over Serbien på onsdag. Gør de det, skal de enten spille en kamp om 7.- eller 5.-pladsen ved VM. Det afhænger af kampen mellem Sydkorea og Holland. Slår Sydkorea Holland, og Danmark vinder, ender danskerne pludselig på tredjepladsen i sin mellemrundegruppe og skal spille kamp om femtepladsen.

Det er med andre ord ude af danskernes hænder, såfremt de selv vinder over Serbien, og det har de det fint med.

- Lige nu skal vi bare gøre alt selv, og så må vi se, hvad vi skal spille om af placeringer.

- Jeg tror hellere, jeg vil spille 5.-6.-pladskampen, fordi så er det ikke endnu en knald-eller-fald-kamp, som det ville være i kampen om 7.-pladsen. Nu vil jeg bare gerne sikre mig en plads i OL-kvalen først, siger Kathrine Heindahl.

Det er den danske landstræner, Klavs Bruun Jørgensen, enig i.

- Hvis jeg selv kan vælge, er det da klart, at den syvendeplads er supergod. Men problemet er, at du så også skal spille om at blive nummer otte. Det vil ikke være så sjovt, så jeg vil have det helt fint med at komme op og blive mellem de seks bedste.

Lige nu handler det om VM, og her vil Freja Cohrt gerne ende så højt som muligt.

- Jeg vil også meget hellere ende på en femteplads end en syvendeplads ved VM. Det betyder også noget, selvom man ikke kan nå op blandt de tre eller fire bedste. Så må vi tage de der kvalifikationsgrupper, når vi forhåbentlig kommer dertil, siger fløjspilleren.

Danmark møder Serbien onsdag klokken 10. Se kampen på TV 2 eller TV 2 PLAY.