VM håndbold

Transkønnet blev droppet til VM: - De ville ikke dele bad og omklædningsrum med mig

Den omdiskuterede håndboldspiller Hannah Mouncey fortæller for første gang sin version af, hvorfor hun blev fravalgt til VM.

Ved herrernes VM i 2013 stillede Australien op med Callum Mouncey. Og i 2018 var Hannah Mouncey med til at kvalificere Australien til kvindernes VM-slutrunde i Japan.

Callum og Hannah Mouncey er en og samme person. I 2015 skiftede Callum nemlig køn, og siden da har hun heddet Hannah. Hun blev dog fravalgt til slutrunden.

Da Australiens håndboldforbund annoncerede truppen tilbage i november, var begrundelsen, at Mouncey ikke var "fit to play". Det er dog ifølge hovedpersonen selv ikke helt rigtigt.

- Jeg kan bekræfte, at jeg blev udelukket fra holdet til verdensmesterskabet, fordi der var en gruppe af spillerne – med støtte fra holdlederen - som ikke ønskede, at jeg skulle bruge omklædningsrummet og brusebadet før og efter kampene. Det var den eneste begrundelse, jeg fik af træneren.

Sådan fremlægger Mouncey hele situationen i et indlæg i det australske medie Star Observer. Det er første gang, hun fortæller sin version af udelukkelsen fra VM.

Og her giver hun også udtryk for, at der helt bevidst blev løjet om årsagen fra den australske landsholdslejr.

- Selvom jeg inden udtagelsen bestod samtlige fysiske tests med lethed, forsikrede min træner mig om, at han ville fortælle folk, at jeg ikke var udtaget, fordi jeg ikke var klar til at spille snarere end den egentlige årsag.

- Folk vil ofte gøre det, der er let, frem for det, der er rigtigt. Det kan lyde negativt, men det er menneskelig natur. Det er måske ikke en dejlig tanke, men du er nødt til at forvente det, fortæller Mouncey.

Star Observer skriver, at forbundet har afvist at kommentere på Mounceys udlægning.

'Godt for sporten'

Da Australiens udtagelse i sin tid blev offentliggjort, var der mange, der blev overrasket over beslutningen om at udelade Mouncey.

Danmarks landstræner sagde dog dengang til TV 2 SPORT, at det nok var den bedste beslutning for sporten, men at han sympatiserede med hende.

- Når nu det er sket, tror jeg, det er klogt. Jeg tror, mange af kampene for Australiens vedkommende kun ville handle om hende. Jeg synes, det er et svært spørgsmål.

- Men grundlæggende er det synd for Hannah Mouncey, når hun føler sig som en kvinde, for så skal hun jo have lov til at udleve sine drømme. Men når man har skilt herrer fra damer i en sport som håndbold, er det også svært at åbne op for, at en transkønnet stiller op med en klar fysisk fordel, som hun helt sikkert ville have haft. For sporten tror jeg, det er godt, vi holder det til det, vi har været vant til.

Hannah Mouncey gik helt sikkert glip af en kæmpe oplevelse. Rent sportsligt gjorde hun måske ikke, for natten til mandag blev Australien officielt VM's dårligste hold.

Danmark vandt med 37-12 over Australien ved slutrundens første kamp. Video: Kasper Damgaard Kristensen