VM håndbold

Derfor har Japan en angrebsåbning, der hedder 'Svendborg'

De japanske landsholdsspillere bestemmer navnene på alle landets angrebsåbninger, fortæller holdets danske træner, Ulrik Kirkely.

I taktikbogen hos de japanske VM-værter er der én ting, der ikke passer ind.

Midt i japanske navne på angrebsåbninger og forskellige taktiske situationer dukker ’Svendborg’ pludselig op og skiller sig ud fra mængden.

- Vi giver de forskellige åbninger og situationer nogle navne, og i sidste ende er det spillerne, som får fuldstændig lov til at bestemme, hvad de skal hedde, siger holdets danske træner, Ulrik Kirkely, til TV 2 SPORT.

Kirkely, der har været japansk landstræner siden 2017, er født i Svendborg, og det var i den sydfynske by, at angrebsåbningen fik sit navn. Men hvorfor lige præcis den åbning fik navnet, ved han ikke.

- Det er opstået ved et rent tilfælde under et af de træningsforløb, vi har haft i byen.

Børnevenlige navne

’Svendborg’ er den eneste danskklingende åbning, det japanske landshold opererer med, tilføjer Kirkely.

- Vi bruger rigtig mange børnevenlige japanske ord, som jeg også kan udtale. Og så prøver de at gøre det rigtig nemt for mig, så vi forstår hinanden, og det ikke bliver for kompliceret.

- Det er nogle ord, som spillerne fuldstændig står for at vælge, så jeg ved, at de føler tryghed, og at de ved, at jeg gør det samme, siger han.

Hvad er ’Svendborg-åbningen’?

- Det kan være to ting. Det handler lidt om, hvordan forsvaret står i både 6:0 og 5:1. Det er noget, vi primært arbejder med, når modstanderen har en offensiv midtzone.

Heldig og privilegeret

Den danske træner har ved dette VM ført sit hold til mellemrunden, og han har nydt stor opmærksomhed fra det japanske folk samt presse ved verdensmesterskaberne på hjemmebanen.

- Det er fantastisk at prøve at arbejde med en anden kultur, men det er også hårdt arbejde. Der er meget arbejde, der tager dobbelt og nogle gange tre gange så lang tid. Men jeg er så heldig og privilegeret, at jeg har en flok japanske piger, som gør det fantastisk, og som er ufatteligt arbejdsomme og ihærdige, siger Ulrik Kirkely.

Landsholdet arbejder frem mod OL i Tokyo til næste år som det helt store mål.