VM håndbold

Det gik du glip af i nat: Store VM-nationer skifter ud

Helene Fauske er stort set ikke blevet brugt og er nu skiftet ud af den norske VM-trup. TV 2 SPORT

Når vi går i seng i Danmark, vågner de i Japan, hvor VM bliver spillet. Hver dag får du her overblikket og dagens program.

Se Danmarks skæbnekamp mod Serbien klokken 10 på TV 2

Udskiftninger

Både Norge og Holland har kniven for struben i sidste spillerunde i mellemrunden. Til kampene mod henholdsvis Tyskland og Sydkorea har de respektive landstrænere valgte at foretage deres første udskiftning i truppen ved VM.

Norges Thorir Hergeirsson har skiftet venstrebacken Kristine Breistøl fra danske Team Esbjerg ind på bekostning af en anden spiller fra den danske liga, Herning-Ikasts Helene Fauske, der også er venstreback. Fauske har blot spillet 21 minutter og 16 sekunder i de første 7 kampe.

Emmanuel Mayonnade har skiftet playmakeren Delaila Emega ind og pillet venstrebacken Inger Smits ud.

Endelig har Japans danske landstræner Ulrik Kirkely skiftet ud på målmandsposten. Yumi Miyakawa træder ud af truppen til fordel for Kumiko Hida. Japan har tabt rub og stub i mellemrunden og møder Rumænien i en kamp for at undgå sidstepladsen i gruppen.

Dansk dommerduo fravalgt igen

I det indledende gruppespil fik det danske dommerpar ved VM, Karina Christiansen og Line Hansen, kampene Spanien-Ungarn og Montenegro-Rumænien.

Sidstnævnte kamp var et stort drama med hele 14 to minutters udvisninger, og den linje blev kritiseret af begge nationers svenske landstrænere, Per Johansson og Thomas Ryde.

Siden da er det blevet til to 'mindre' opgør for Christiansen og Hansen og ingen kampe i mellemrunden. I den afgørende runde i mellemrunden er de heller ikke blevet sat til at dømme.

Samme dommerpar dømmer Danmark

For anden kampe i træk skal den spanske duo Ignacio García og Andreu Marín dømme Danmark. De fløjtede også, da Danmark slog Holland med 27-24.

Serbien har de haft fornøjelsen af én gang, nemlig i deres første mellemrundekamp mod Sydkorea, hvor det blev til en 36-33-sejr.

I Danmarks kamp uddelte de seks udvisninger til danskerne, mens serberne mod Sydkorea fik syv.

Danmark tilbage i rødt

Efter fire kampe i træk med den hvide landsholdstrøje på spiller Danmark i dagens kamp i rødt.

Det gjorde de senest mod Tyskland i det indledende gruppespil, hvor Danmark tabte knebent. Lad os nu bare sige, at der absolut ingen grund er til at være overtroisk på den front.

Det er der på spil for Danmark

Scenariet er godt nok ikke faldet på plads i nattens mulm og mærke, men lad os gentage: Danmark skal minimum blive nummer fire i gruppen for at få en kamp om 7./8.-pladsen ved VM. En plads blandt de syv bedste giver plads i OL-kvalifikationen.

Uafgjort kan være nok mod Serbien, mens en sejr med sikkerhed giver Danmark en kamp om 7./8.-pladsen. Et nederlag gør, at Danmark ikke kommer til OL næste år. Se alle scenarierne her:

Dagens kampe

Gruppe 1

  • 7.00 Holland-Sydkorea (DR)
  • 10.00 Serbien-Danmark (TV 2)
  • 12.30 Norge-Tyskland (DR)

Gruppe 2

  • 7.00 Spanien-Rusland (TV 2 PLAY)
  • 10.00 Rumænien-Japan (DR)
  • 12.30 Montenegro-Sverige (TV 2 SPORT)

Se stillingerne i gruppe 1 og 2 her.

Hold især øje med

Danmarks kamp om en plads i OL-kvalifikationen. Det er allerede nævnt - men det er en altafgørende kamp, Danmark står overfor.

Men det er også værd at have et øje på kampen inden mellem Holland og Sydkorea. Hvis Holland sætter point til, vil Danmark med en sejr over Serbien slutte som nummer tre i gruppen og få en kamp om 5./6.-pladsen - og dermed være 100 procent sikker på en plads i OL-kvalifikationen. Vinder Sydkorea med præcis to mål over Holland, vil Danmark blive nummer tre i gruppen med blot uafgjort.

Skulle Sydkorea og Danmark vinde deres kampe, vil kampen mellem Norge og Tyskland kun blive kampen om førstepladsen. Begge nationer vil således være klar til semifinalen. Men en hollandsk sejr over Sydkorea vil gøre det til en direkte duel om en plads i semifinalen - med det forbehold, at uafgjort vil sende begge nationer i semifinalen. Og så har Serbien faktisk stadig chancen for at nå semifinalen. Det bliver en realitet, hvis hverken Holland eller Tyskland vinder, og serberne samtidig slår Danmark.

I den anden gruppe er Rusland allerede i semifinalen. Den anden plads kommer til at gå til enten Spanien eller Sverige. Spanien er videre med ét point mod Rusland - og kan endda gå videre trods nederlag. Sverige og Spanien spillede uafgjort i deres indbyrdes kamp, og spanierne har den bedste målscore - seks mål bedre end svenskernes. Derfor kan Spanien for eksempel leve med et etmålsnederlag, hvis Sverige samtidig ikke vinder med mere end fire scoringer.