VM i håndbold 2023

Toft viser egenskaber, som Karin Mortensen ikke har set fra hende før

Sandra Toft får ros af den tidligere landsholdsmålvogter Karin Mortensen, da hun har været Danmarks største stjerne.

Se Danmarks kamp mod Serbien på TV 2 og TV 2 PLAY fra klokken 10.00.

Ved EM-turneringen i 2002 i Danmark var det Karin Mortensen, der var Danmarks helt store spiller.

Målvogteren pillede alt og alle i den slutrunde. I EM-finalen havde hun en redningsprocent på 52, og hun blev ikke bare kåret som turneringens bedste målvogter, men som turneringens bedste spiller generelt.

Ved VM i Japan har det indtil videre været Sandra Toft, der har indtaget rollen som Danmarks redningskvinde.

Karin Mortensen er yderst imponeret over den danske målvogter.

- Hun viser sit sande potentiale. Det som vi hele tiden har vidst, hun har haft i sig. Men det, som er meget, meget tydeligt for mig, er, at hun har fået en aggressivitet og en vildskab i målet, som jeg ikke har set fra hende før, siger Karin Mortensen.

'Hun kan gå på vandet'

Karin Mortensen har svært ved at sætte ord på, hvordan følelsen er, når alt bare går i ens retning. Man kommer ligesom op på et andet niveau.

- Følelsen er helt unik. Den er lidt svært at sætte ord på. Det hele kommer i flow, og alt går op i en højere enhed. Den bedste måde at beskrive det på er, at det går lidt i slow motion, og at man føler sig forud for alle aktioner.

Sandra Toft leverede 20 redninger i kampen mod Holland. Danmark vandt med 27-24. Video: Bo Bentsen

- Man føler, at man kan gå på vandet, og det tror jeg også, hun kan i øjeblikket, siger Karin Mortensen.

Når målmænd er på det niveau, som Sandra Toft er på lige nu, og som Karin Mortensen var i 2002, kommer de også til at være en mental udfordring for modstanderne.

Taktik mod målmanden

Men ifølge Karin Mortensen, der spillede 233 kampe for landsholdet, kan man mærke på modstanderholdet, at de har snakket om én, hvis man har præsteret godt.

- Man fornemmer, at der bliver lagt taktik mod én. Det er jeg helt sikkert på, at Sandra har prøvet, siger målmanden.

I Bent Nyegaards karakterbog efter Danmarks kamp mod Holland skriver han, at Sandra Toft ”igen, igen var fuldstændig afgørende for, at Danmark klarede sig så godt, og at forsvaret var bygget godt op.”

- Der blev dækket ind i banen, så hun kunne lukke af for de hollandske fløjskud. Det gjorde hun også for de fleste andre typer af hollandske skud. Det er meget sjældent, at vi finder en målmand, der kan blive ved med at stå på et så højt niveau. 20 redninger på 44 skud - og det var på målchancer, hvor hollænderne var uden pres og havde mulighed for at gøre deres bedste, skriver Bent Nyegaard.

Sandra Toft og Danmark har stadig en plads i OL-kvalifikationen at spille om. Men det kræver en sejr mod Serbien, som de møder onsdag.