Sverige sikker på OL-kval - men forskellen på sejr og nederlag er enorm

En god placering ved EM sidste år har sikret Sverige en plads i kvalifikationen til OL. En sejr i kampen om 7.-pladsen ved VM gør dog vejen lettere.

Se Tyskland-Sverige fredag på TV 2 PLAY

Man siger, at intet er så skidt, at det ikke er godt for noget.

Sverige kunne med en sejr over Montenegro spille sig i semifinalen ved VM, men et nederlag sendte svenskerne ned på fjerdepladsen i gruppen. Den placering giver en kamp mod Tyskland om 7.- og 8.-pladsen ved VM.

Intet er så skidt, at det ikke er godt for noget. Af to årsager i Sveriges tilfælde.

For det første er Sverige i kraft af sjettepladsen ved EM sidste år sikker på en plads i OL-kvalifikationen. Det står klart, da fire af de fem hold, der sluttede bedre end svenskerne, enten er sikre på en plads i OL-kvalifikationen med deres placering ved indeværende VM - eller allerede klar til OL. De to OL-kvalifikationspladser fra EM skubbes derfor videre til Sverige.

For det andet kan Sverige med en sejr i kampen om syvendepladsen ved VM sikre sig en langt svagere gruppe i OL-kvalifikationen.

Top-7-holdene fra VM sikrer sig nemlig chancen for at spille sig til OL, og puljerne kommer til at se således ud:

  • Gruppe 1: Nummer 2 ved VM, nummer 7 ved VM, Senegal, Argentina
  • Gruppe 2: Nummer 3 ved VM, nummer 6 ved VM, Kina**, EM2*
  • Gruppe 3: Nummer 4 ved VM, nummer 5 ved VM, Rumænien, Nordkorea

De to bedste hold fra hver gruppe kvalificerer sig til OL. Kampene spilles fra den 19. til 22. marts 2020.

Sverige kan ende i gruppe 1 eller 2, og her er gruppe 1 klart at foretrække. Godt nok er én af modstandere den kommende VM-sølvvinder, men de to andre modstandere hedder Senegal og Argentina. Nationer, der blev henholdsvis nummer 18 og 16 ved VM.

Taber Sverige derimod kampen mod Tyskland, er det tyskerne, der ender i gruppe 1. Sverige vil i stedet lande i en gruppe bestående af tre europæiske hold: Taberen af kampen om 5./6.-pladsen ved VM, som står mellem Serbien og Montenegro, den kommende VM-bronzevinder (enten Norge, Rusland, Spanien eller Holland) samt Kina.

- Det er klart, at den betyder utrolig meget. Der er kæmpe forskel på grupperne, siger den svenske stjernespiller Isabelle Gulldén til Aftonbladet.

- Vi kommer til at gøre alt for at vinde kampen (mod Tyskland, red.), så vi får en bedre gruppe i OL-kvalifikationen, siger Nathalie Hagman, der til daglig spiller i Odense Håndbold.

Kampen er på sin vis endnu mere afgørende for Tyskland, der skal blive nummer syv ved VM for at komme med i OL-kvalifikationen.

Placeringskampene ved VM spilles fredag, ligesom de to semifinaler også afvikles der.