VM håndbold

De voksede op på akademiet sammen - nu kan de kalde sig verdensmestre

De voksede op sammen, trænede sammen på akademiet i Holland, og nu kan de kalde sig verdensmestre.

- Vi er måske ikke de bedste spillere i verden, men vi er det bedste hold i verden.

Det var ordene fra den hollandske stjernespiller Estavana Polman til TV 2 SPORT, da VM-guldet hang om halsen efter den nervepirrende VM-finale mod Spanien.

Og det omfavner nok den hollandske succes meget godt. Det kan nemlig virke en smule overraskende, at Holland nu kan kalde sig verdens bedste håndboldhold hos kvinderne.

Estavana Polman og holdkammeraterne fejrer guldmedaljen.

Niveauet i den hjemlige liga er nærmest ikke eksisterende, hvorfor samtlige af de orangeklædte landsholdsspillere ikke er at finde i den hollandske Eredivisie.

TV 2 SPORTs hånboldekspert Bent Nyegaard prøver at sætte et par ord på niveauet i den hollandske liga.

- Vi er meget langt nede. Der er ikke nogen, der registrerer den. De hollandske hold spiller jo heller ikke med i de europæiske turneringer. Selv de bedste hold skulle kæmpe rigtig godt i den danske 1. division, som heller ikke er noget vildt imponerende.

Og kigger man på de hollandske holds europæiske gøren denne sæson, så er billedet meget klart.

Quintus, der blev nummer to i Holland sidste år, røg tidligt ud af EHF-cuppen med et samlet 66-39-nederlag til Nantes over to kampe.

Voksede op på akademiet sammen

Selvom alle landsholdsspillerne spiller håndbold udenlandsk, er deres kendskab til hinanden stadig helt unikt. Det forklarer Odense-målvogteren Tess Wester, der efter slutrunden blev valgt til det officielle All Star-hold.

- Vi har ikke den bedste liga eller noget i den stil, men vi var heldige, at vi havde flere juniorhold med ekstraordinære piger. Og vi voksede op sammen og spillede alt med hinanden, og nu har vi været sammen i de bedste ti år. Vi var sammen på akademiet, hvor vi trænede fire timer om dagen.

Tilbage i slutningen af 1990’erne oprettede Hollands håndboldforbund nemlig et akademi.

Og det er der, at truppens succes startede. Alle de største hollandske talenter træner nemlig sammen 20 timer om ugen, og det har nu båret frugt.

Den hollandske strategi har været, at spillerne bruger den danske liga til at udvikle sig i. Fem af de hollandske verdensmestre spiller til dagligt i Danmark, men det er blot en brøkdel af den hollandske historie i Danmark.

- Håndbold er jo ikke særlig stort i Holland. Det kan selvfølgelig være, at det ændrer sig lidt nu. Stort set alle de hollandske landsholdsspillere har været i Danmark. De bruger ligaen til at udvikle sig, forklarer Bent Nyegaard.

Tilbage i slut 1990’erne blev de første fire hollændere sendt til GOG, og det ændrede det hele for Hollandsk håndbold. Den historie kan du læse mere om her.

Mere på vej

Skal man tro Tess Wester, kan der være mere i vente end denne VM-guldmedalje.

Der er nemlig flere store talenter på vej fra de hollandske ungdomsrækker. Det krydser hun fingre for, der kan komme noget stort ud af en dag.

- Og man ser også, at vi har nogle unge talentfulde spillere, der kommer frem nu. Så vi må bare håbe på, at vi får det rigtige mix af spillere de kommende år. Og så håber jeg, at der kan ske flere perfekte ting, siger hun og peger på VM-trofæet.

Tess Wester viser sin guldmedalje og VM-trofæet frem.

Tess Wester fra Odense Håndbold kan dog ikke gå på den store juleferie.

28. december møder hun nemlig sine to landsholdskammerater Larissa Nusser og Debbie Bont, der også var med til at vinde VM-guld, i semifinalen i Final 4.