VM håndbold

VM-finalen afgjort af kontroversiel kendelse: - Det er ikke fair

Spanien tabte VM-finalen i de sidste sekunder, da Ainhoa Hernandez fik rødt, og Holland efterfølgende fik straffekast.

VM-finalen i håndbold fik en særdeles dramatisk afslutning.

Spanien kunne med få sekunder tilbage bringe sig foran med 30-29 og sikre sig VM-guldet. Alexandrina Barbosa gik på ydersiden af det hollandske forsvar, men afsluttede lige ind i armene på Tess Wester i det hollandske mål.

Hun samlede hurtigt bolden op og ville kaste den ud til en af sine medspillere. Men Spaniens Ainhoa Hernandez gik op og lavede en parade, så bolden blev blokeret.

Herefter fløjtede kampens franske dommerpar, Charlotte Bonaventura og Julie Bonaventura. De mente ikke, at bolden havde forladt feltet, da Hernandez parerede bolden. Dermed lavede spanieren en kampafgørende fejl inden for de sidste 30 sekunder i kampen, og det gav rødt kort til Hernandez samt et straffekast til Holland.

Hvis Hernandez rent faktisk bolden inde i feltet, er kendelsen korrekt. På tv-billederne efterfølgende var det dog ikke til at se, om Hernandez reelt var inde i feltet, og derfor var kendelsen yderst kontroversiel.

Da Lois Abbingh scorede på straffekastet, var det i stedet Holland, der vandt med 30-29.

Reglen lyder, at et "målkast betragtes som udført, når bolden fuldstændigt har passeret målcirklen. Det er tilladt for modspillerne at opholde sig umiddelbart uden for målcirklen, men de må ikke berøre bolden, før den har passeret målcirklen."

Jeg forstår ikke, hvorfor der ikke er video i denne turnering

Mireya Gonzalez Alvarez

Ainhoa Hernandez selv har svært ved at forklare, hvor hun præcist befandt sig i forhold til målfeltet.

- Jeg tror, at jeg i det øjeblik var udenfor. Jeg ved det ikke. Jeg har ikke set og ved ikke, om jeg vil kunne se det. Jeg tror, at jeg var ude, og at jeg stod stille.

- Alle begår fejl, men jeg ved ikke, om jeg var indenfor eller udenfor, men ja. Sådan er det, siger hun til TV 2 SPORT.

Triste spaniere

Det var til stor frustation for spanske Lara González Ortega. Hun mente, at Hernandez ikke rørte bolden på stregen til feltet.

- Jeg er virkelig sur og vred. Vi var bagud i næsten hele kampen. Men i den sidste aktion så vi på skærmen, at hun var uden for stregen. I den tid, vi er i nu, mener jeg, at vi kan tjekke skærmen. Vi kan ikke give et straffekast i finalen. Det er en stor gave, siger Lara González Ortega til TV 2 SPORT.

- Jeg kan kun sige tillykke til dommerne. Holland er virkelig et godt hold. Men det er ikke fair, at de slår os på den måde. De skal tjekke på skærmen, inden de tager en beslutning så vigtig.

Ved VM er det dog ikke muligt at se situationer igennem på video, som det eksempelvis er i den danske liga. Derfor er dommernes kendelse på banen endelig.

Hollands håndboldkvinder vinder VM-guld for første gang i historien. Det sker med en finalesejr på 30-29 over Spanien. Video: Malthe Henriksen

Den spanske landstræner mener ikke, at det på tv-gengivelsen så ud til, at Hernandez var inde i feltet. Uanset hvad ærgrer han sig over måden, de tabte på.

- Jeg er ked af, hvordan kampen sluttede, og hvordan vi tabte finalen. Sandheden er, at jeg ikke har kunnet se det allersidste, og det virker sløret. Det må være dommerne, der i sidste ende skal se på den her situation. Det er en situation, der afgør udfaldet af hele kampen, siger Carlos Viver.

- Dommerne sagde, at de så det klart. På gengivelsen i tv ser det ud til, at hun svæver ind over stregen, hvilket jo er tilladt. Jeg ved det ikke. Jeg har ikke kunnet se det og kan derfor ikke bedømme det.

Mireya Gonzalez Alvarez erkender, at det var en ambivalent følelse, da hun fik medaljen. For efter den tætte afgørelse var de så tæt på.

- Da jeg fik medaljen, var jeg både glad og trist. Måske har jeg det bedre i morgen. Jeg forstår ikke, hvorfor de ikke kan se videoen igennem, men det har vi ikke ved denne turnering. Og jeg forstår ikke hvorfor. Med sådan en mulighed kunne de ikke være endt sådan. De sagde, at hun (Hernandez, red.) var inde i feltet, og derfor var det et rødt kort. Men jeg har fået det fortalt, at hun ikke var.

Fem af de nykårede verdensmestre har deres daglige gang i en dansk klub: Debbie Bont (København), Larissa Nüsser (København), Tess Wester (Odense), Dione Housheer (Nykøbing Falster) og Estavana Polman (Esbjerg).