EM håndbold

Nikolaj Jacobsen ser bort fra Henrik Toft i sin EM-trup

Landstræner Nikolaj Jacobsen har sat navne på 19 spillere, der kæmper om 18 pladser i Danmarks EM-trup.

28 er skåret ned til 19. Før EM vil yderligere én spiller blive sorteret fra.

På et pressemøde i Vejle mandag røbede landstræner Nikolaj Jacobsen navnene på de spillere, der er en del af håndboldherrernes trup til EM i januar. Mest bemærkelsesværdigt var det, at Henrik Toft Hansen ikke var blandt de 19 navne.

Paris Saint-Germain-spilleren pådrog sig en hjernerystelse i begyndelsen af oktober, hvor han også gik glip af Danmarks Golden League-kampe. Selv om han var tilbage på banen for sin klub 9. november, døjer han stadig med efterveer fra hjernerystelsen og er ifølge landstræneren endnu ikke klar til at træne håndbold med kontakt.

- Der er fremgang med hans hjernerystelse, men han er desværre ikke så langt, at han i hvert fald i første omgang kan deltage 28. december og heller ikke i Golden League i Frankrig. Så må vi se, hvordan hans hjernerystelse udvikler sig, men i første omgang er han ikke i betragtning til EM, lød det fra Nikolaj Jacobsen på pressemødet.

René Toft klar efter lyskeproblemer

Men der er blevet plads til et medlem af familien Toft Hansen i EM-truppen. Storebror René, der måtte udgå af VM i januar, er klar igen efter lyskeproblemer.

- Vi vil rigtig gerne have, at René er med, når han er fit, og det er han blevet, og derfor ser vi også frem til at få ham hjem og få trænet med ham, siger landstræneren til TV 2 SPORT og fortsætter:

Toft måtte udgå. Video: Anders Masannek Jørgensen

- Jeg er rigtig glad for, at han er klar, når nu Simon Hald (korsbåndsskadet) og Henrik Toft er ukampdygtige. Så er det rart at have en stor, stærk fyr som René, som også har erfaring og fysik i midterforsvaret.

Danmarks EM-trup

Målvogtere

 • Niklas Landin (THW Kiel)
 • Jannick Green (SC Magdeburg)

Bagspillere

 • Niclas Kirkeløkke (Rhein-Neckar Löwen)
 • Mikkel Hansen (PSG Paris)
 • Henrik Møllgaard (Aalborg Håndbold)
 • Mads Mensah Larsen (Rhein-Neckar Löwen)
 • Rasmus Lauge (Vészprem KC)
 • Morten Olsen (TSV Hannover-Burgdorf)
 • Jacob Holm (Füchse Berlin)
 • Michael Damgaard (SC Magdeburg)
 • Lasse Andersson (FC Barcelona)
 • Nikolaj Øris (Bjerringbro-Silkeborg)

Fløjspillere

 • Magnus Landin (THW Kiel)
 • Magnus Bramming (TTH Holstebro)
 • Lasse Svan Hansen (Flensburg-Handewitt)
 • Hans Lindberg (Füchse Berlin)

Stregspillere

 • René Toft Hansen (S.L. Benfica)
 • Magnus Saugstrup (Aalborg Håndbold)
 • Anders Zachariassen (Flensburg-Handewitt)

19 spillere med til Frankrig

Landsholdet møder ind til samling i København lørdag 28. december og to dage frem. Her er Niklas Landin, Jannick Green, Magnus Landin, Hans Lindberg, Morten Olsen, Jacob Holm og Michael Damgaard fraværende på grund af klubkampe.

I stedet vil Emil Nielsen (HBC Nantes), Kevin Møller (FC Barcelona), Emil Jakobsen (GOG), Johan Hansen (Bjerringbro-Silkeborg) og Lasse Møller (GOG) træne med.

Danmark til EM

Det danske herrelandshold i håndbold har tidligere vundet EM to gange i 2008 og 2012. Desuden er det blevet til en sølvmedalje (2014) og tre bronzemedaljer (2002, 2004 og 2006), siden det første EM blev afviklet i 1994.

Efter en fridag 31. januar samles holdet igen i København 1. januar. Denne gang med de syv bundesligaspillere og uden de fem erstatninger.

De 19 spillere, som står listet ovenfor, tager Nikolaj Jacobsen med til træningsturneringen Golden League i Frankrig, hvor Danmark møder Norge 3. januar og Frankrig 5. januar. Efterfølgende rejser holdet tilbage til København, hvor én spiller vil blive sorteret fra.

Det betyder, at den danske EM-trup kommer til at bestå af 18 spillere. De rejser til Malmø i Sverige 10. januar.

28 navne kan komme i spil

Allerede 5. december stod det klart, at EM i næste måned bliver uden fløjspiller Casper U. Mortensen, der stadig kæmper for at blive sin skade kvit efter VM på hjemmebane. Heller ikke stregspiller Alexander Lynggaard var blandt de 28 spillere, Nikolaj Jacobsen udtog til sin bruttotrup.

Det er netop fra bruttotruppen, at landstræneren skal finde sine erstatninger, eksempelvis Henrik Toft Hansen, hvis han af den ene eller anden grund ønsker eller bliver tvunget til at skifte ud undervejs i mesterskabet.

Selv om Jacobsen nu har udtaget de 19 spillere, der er i spil til 18-mands truppen, kan han i princippet stadig frit vælge og vrage frem til første kampdag, hvor han skal indskrive truppen klokken 09.00 om morgenen.

Udskiftningsmulighederne ved EM:

 • Op til to udskiftninger i gruppespillet
 • Op til to udskiftninger i mellemrunden
 • Op til to udskiftninger i finaleweekenden

Danmark i svær gruppe

Ved EM er Danmark havnet i gruppe E med Ungarn, Rusland og Island. En svær gruppe, mener Nikolaj Jacobsen, hvor kun de to bedste hold kvalificerer sig til mellemrunden. Danmark skal i gruppespillet og i en eventuel mellemrunde spille i Malmø. Finaleweekenden afvikles i Stockholm.

Sverige, Norge og Østrig er arrangører af turneringen.

EM begynder torsdag 9. januar og slutter søndag 26. januar. Danmark, der er forsvarende verdensmester i herrehåndbold, spiller første kamp 11. januar mod Island. To dage senere venter Ungarn, og Rusland er Danmarks sidste gruppemodstander 15. januar.