VM håndbold

Tidligere direktør kritiserer VM-optakt: - En af de dårligste investeringer i dansk eliteidræt

Tidligere direktør i Team Danmark, Michael Andersen, kalder landsholdets VM-optakt for 'faglig inkompetent'.

Der har været diskuteret frem og tilbage, og holdningerne har været mange.

Var det rigtig eller forkert, at Danmark ikke spillede en eneste træningskamp inden VM? Og at landsholdsspillerne ikke havde en reel landskamp i 177 dage inden mesterskabets start? Eller at de brugte ugen inden VM på en japansk ø?

TV 2 SPORTs håndboldekspert Bent Nyegaard skrev i en klumme efter VM, at 'et ophold på en japansk Stillehavsø blev kostbart'.

Vi må sige, at det har været en af de dårligste investeringer, der overhovedet er gjort i dansk eliteidræt

Michael Andersen, tidligere direktør i Team Danmark

Her argumenterede han for, at forberedelsen var bemærkelsesværdig og endte med at få store konsekvenser for landsholdet.

I TV 2s sidste VM-studie søndag aften var sportschef i Dansk Håndbold Forbund, Morten Henriksen, og tidligere direktør i Team Danmark, Michael Andersen, inviteret i studiet til en snak om de danske VM-forberedelser.

Morten Ankerdal, vært: Hvad har der været galt med de danske forberedelser, Michael?

Michael, tidl. Team Danmark: - Hvis man skal sige det kort, har det været fagligt inkompetent, at det danske kvindelandshold overhovedet ikke har spillet en officiel landskamp de seneste seks måneder. Der er der ingen af de andre top-8-hold, der overhovedet har gjort. De har mindst spillet fire, og nogle af dem har spillet mellem seks og otte landskamp inden for de seneste måneder. Og det synes jeg, at man tydeligt kunne se i det danske spil.

Morten Ankerdal, vært: Du kalder det fagligt inkompetent. Hvorfor er det ikke lige så godt at træne?

Michael, tidl. Team Danmark: - Det er, fordi at kampe og træning er to vidt forskellige ting. Man kan aldrig lave den samme intensitet i træning, og man har ikke tilskuere og medier og så videre. I de officielle landskampe er der et helt andet tryk på, et helt andet pres på. Og jeg synes tydeligt, man kunne se, at når danskerne kom under pres i de fleste af kampene, så var der ikke det sikre at falde tilbage på.

Morten Ankerdal, vært: Hvad synes du om kritikken, Morten?

Morten Henriksen, DHF: - Først og fremmest er jeg jo ikke overrasket over, at Michael Andersen kommer med, hvad jeg vil kalde populistiske holdninger omkring sportsresultater. Eller en kritik af os eller sin tidligere arbejdsgiver. Det har vi set før, og det er mangel på respekt i min verden. Hvis Michael havde taget røret og ringet til mig og brugt noget af den viden, han har fra hans tid i Team Danmark, havde det været noget helt andet. Han har været alt for langt væk fra de overvejelser, vi har haft, og han har ikke siddet i Team Danmark i fire til fem år. Det skuffer mig.

Morten Ankerdal, vært: Kritikken går på, hvorvidt I skulle have forberedt jer på en anden måde og have spillet nogle træningskampe. Det er vel en reel diskussion? Har I ikke selv tænkt de tanker?

Morten Henriksen, DHF: - Selvfølgelig har vi tænkt de tanker. Og derfor er det helt reel, at du stiller det spørgsmål. Det, der undrer mig gevaldigt, er, at Michael har behov for at kommentere både det ene og det andet sted på, hvordan vi har gjort det.

Morten Ankerdal, vært: Men Michael, når du vælger at gå ud med din kritik, er det så, fordi du frygter, at hvis det ikke kommer frem på den her måde, så sker der ikke noget?

Michael, tidl. Team Danmark: - Over de seneste 15 år har Team Danmark jo investeret omkring 100 millioner i dansk kvindehåndbold. Og det har resulteret i én medalje. Der er kikset tre olympiske lege, og ved det fjerde, hvor man kvalificerede sig, opnåede man en niendeplads. Så hvis vi kigger over tiden, så må vi sige, at det har været en af de dårligste investeringer, der overhovedet er gjort i dansk eliteidræt.

Morten Ankerdal, vært: Det skal du have lov til at reagere på, Morten.

Morten Henriksen, DHF: - Ja, det er jo igen Michael Andersens udtalelse. Vi er selvfølgelig også kede af resultatet og den placering, vi har fået i år og tidligere. Det har vi siddet og kigget på sammen med Team Danmark, og vi har prøvet at lave initiativer for at se, hvordan vi kommer tilbage til toppen. Om det er den dårligste investering, det tvivler jeg på. Selvom vi har præsteret dårligt, har vi jo stadigvæk haft en masse danskere, der har siddet hjemme foran fjernsynet i stuerne og holdt øje med, hvad der sker i Japan. Selvom det har været på skæve tidspunkter. Jeg synes faktisk, at vi har samlet den danske befolkning, hvilket jo er én af opgaverne i elitesport.

Morten Ankerdal, vært: Synes du selv, det var en fejl, at I ikke spillede træningskampe?

Morten Henriksen, DHF: - Nej. I forhold til træningskampe er det jo sådan, at vinder man, så har vinderen ret, taber man, så er alt til debat. Derfor vil det altid kunne debateres. Vi ved ikke, hvad der var sket, hvis vi havde spillet en masse træningskampe. Vi ved, at vi prioriterede at komme tidligt til Japan, så vi var sikre på, at den store tidsforskel var i orden. Vi oplevede også udfordringer med tidsforskellen hos flere af spillerne de første dage. Derudover havde vi en samling i september, hvor vi af gode grunde ikke havde mulighed for at spille en kvalificeret landskamp. Derfor besluttede vi, i stedet for at spille en landskamp, der ikke havde stor sportslig værdi, at vi fik mere ud af at træne. I september havde jeg da gerne set, at vi havde fundet en kvalificeret modstander.

Morten Ankerdal, vært: I havde muligheden for at tage til Norge og deltage i en træningsturnering. Den valgte I ikke at benytte jer af og i stedet sætte kampe op med Angola, som så blev aflyst. Så I kunne jo godt have gjort noget andet.

Morten Henriksen, DHF: - Ja, det kunne vi. På det tidspunkt, hvor vi siger nej tak til Norge, der har vi en idé om, at der er noget andet, der kan lykkes. Og vi har også nogle forpligtelser over for vores samarbejdspartnere, med hensyn til hvor vi spiller vores landskampe.

Morten Ankerdal, vært: Michael, vi hører spillerne, Klavs Bruun og Morten Henriksen sige, at de ikke synes, det er et problem. Hvorfor synes du, det er et problem?

Michael, tidl. Team Danmark: - Det er det jo, fordi at man taler tingene op. Man snakker jo om medaljer til Danmark og så videre, og når det så kommer til stykket – og det er jo ikke bare den første slutrunde, det er nok nummer seks eller syv i træk – hvor man har forsøgt at snakke tingene op til et niveau og en kvalitet, som det reelt ikke har. Og der synes jeg, det er rimeligt nok, at uanset hvor lang tid siden det er, jeg har været væk fra Team Danmark, så har alle lov til at have en mening omkring sagen. Og jeg gør kun det her for at forbedre kvaliteten af dansk eliteidræt. Det er der, jeg har min interesse i og ikke et spor andet.

Morten Ankerdal, vært: Lad mig spørge dig til sidst, Morten Henriksen, vil du en anden gang rejse til et stort mesterskab uden at spille en træningskamp?

Morten Henriksen, DHF: - Det vil altid være en situation, vi vurderer fra gang til gang. Mesterskabet er det suverænt mest væsentlige for os. Det er der, vi har vores vindue. Så derfor prøver vi at lave den bedst mulige forberedelse. Og så har Michael Andersen – lige som alle andre – lov til at have sin holdning. Om han vil det bedste, det ved jeg ikke. Jeg kan tvivle, og jeg kan i hvert fald sige, der har været faktuelle ting – han har talt om tekniske fejl, han har talt om, at kampe er det eneste rigtige – og der har vi tal, der siger noget helt andet. Så det er tydeligt, at han ikke er fuldstændig inde i sagerne.

Danmark blev nummer ni i Japan og missede dermed kvalifikationen til OL i Tokyo 2020.