Håndbold

Norge mister 'hele sjælen og bannerføreren' til EM, siger ekspert

Bjarte Myrhol blev i sidste uge kåret til verdens bedste stregspiller af håndboldmediet Handball Planet. Patrik Stollarz / Ritzau Scanpix

Det norske landshold skal spille EM på hjemmebane uden sin normale anfører, efter sygdom har tvunget Bjarte Myrhol til afbud.

Det var en kedelig nyheds-gave, der ventede håndboldverdenen første juledag, da den norske stregspiller Bjarte Myrhol meddelte, at han ikke bliver en del af håndbold-EM i januar.

Skjern-stjernen har over julen fået et tilbagefald i sin tarmsygdom, hvilket betyder, at store smerter og en fremskudt operation sætter en stopper for drømmene om EM på hjemmebane.

Afbuddet er uden tvivl et stort sportsligt tab for Norge, men mentalt rammer det endnu hårdere, lyder vurderingen fra TV 2 SPORTs håndboldekspert Bent Nyegaard.

- Det er helt monumentalt for Norge, og han er sjælen på det norske landshold. Bjarte Myrhol har betydet ufattelig meget og gør det stadig på landsholdet, så det er en meget, meget speciel situation.

- Han er jo et eller andet sted hele Norges bannerfører ud i håndbolden. Jovist er Sander Sagosen kendt og et kæmpe navn, men Bjarte har en speciel status. Det er meget kedeligt og trist, og han var klar til at tænde en ild i sit hold og hele Norge på hjemmebane, siger Bent Nyegaard.

En klar svækkelse sportsligt

Norge er rangeret blandt outsiderne til en EM-medalje, hvor Danmark og Frankrig betragtes som de største favoritter.

- Nu er Norge stadig et rigtig dygtigt landshold, og så er de stadig på hjemmebane. Men situationen taget i betragtning er det en klar svækkelse. Ikke mindst mentalt, tilføjer Nyegaard.

I den danske håndboldliga ligger Skjern lige nu på fjerdepladsen og forventes uden tvivl at være en del af slutspillet i foråret. I forbindelse med onsdagens udmelding slår Myrhol også fast, at han ikke ved, hvornår han er tilbage på håndboldbanen.

Skulle han også misse den afgørende del af sæsonen for Skjern, vil det ligeledes få stor betydning for den danske klub.

- Bjarte har lidt den samme rolle, uanset hvor han er. Han er også Skjerns anfører, og det er han, fordi han er et ekstremt godt og ekstraordinært forbillede.

- Han arbejder så meget, og han er ikke typen, der råber og skriger. Han udstråler bare "anfører" med den flid, han lægger for dagen. Spillerne omkring ham drages ind i det, siger Bent Nyegaard.

Norge er blandt de tre værtsnationer ved EM, som også afvikles i Sverige og Østrig. Nordmændene spiller første kamp den 10. januar imod Bosnien-Hercegovina og møder derudover Frankrig og Portugal i gruppespillet.