Håndbold

Jan Pytlick tabte sig selv

KOMMENTAR: Jan Pytlick blev mandag fyret i Odense Håndbold efter tre ud af tre tabte finaler.

Søndagens forsmædelige pokalfinalenederlag var dråben, der fik bestyrelsesformand Jørn Bonnesen til at reagere hurtigt.

Enogtyve og en halv time brugte Bonnesen, inden Jan Pytlick var fortid i Odense Håndbold.

Jeg har kendt Jan Pytlick, siden Ruder Konge var knægt. Jeg har endog trænet ham, da han startede udviklingen af sit betragtelige talent.

Glød og temperament

Han var vild og fyrig og fuldstændig ligeglad med, om modstanderne var ham fysisk overlegne. Han satsede og risikerede alt.

Satsningerne kostede ham tidligt mulighederne på banen, men åbnede nye veje uden for de fyrre gange tyve meter, hvor han relativt tidligt i karrieren gjorde sig både lands- og verdenskendt, da han stod i spidsen for de kvindelandshold, der hentede to gange OL-guld og et EM-ditto.

Som spiller, således også som træner: en glød og et temperament, der overgik selv Ulrik Wilbeks.

Den glød og det temperament har slet ikke været en del af Pytlick anno 2019 og for den sags skyld heller ikke i 2018.

Ikke den Pytlick, jeg kendte

Jeg er vel opmærksom på, at personligheder bliver rundere med årene, men personligheder ændrer sig ikke totalt, og derfor har det gennem længere tid ikke været den Jan Pytlick, jeg tidligere kendte, der agerede for Odense Håndbold.

Grundene kan være mange, men når forandringen hos en træner er så markant som i dette tilfælde, stammer det ofte fra uoverensstemmelser i og omkring spillertruppen.

Ingen tvivl om, at der sker noget på et hold, når spillere fra toppen af hierarkiet langsomt - men sikkert - siver ned gennem rækkerne og ender med at have faste bænkpladser frem for at være de afgørende aktører, der slår til, når kampe skal afgøres.

Som på landsholdet således også i Odense Håndbold, hvor Stine Jørgensen og Kathrine Heindahl har måttet se sig overhalet af holdkammerater.

Alle, der overværede søndagens pokalfinale, må have undret sig over niveauet hos netop Jørgensen og Heindahl.

Uoverensstemmelser, strømninger, der sætter holdets fællesskab på enten prøve eller sågar ud af kraft, skriger på ledelse og løsninger.

Undervejs tabte Jan Pytlick sig selv, og så var han reelt ude af stand til at bedrive ledelse.

Tidligere i dag skrev jeg, at søndagens nederlag krævede handling. At alle interessenter - træner, spillere, ledelse - fik set hinanden dybt og længe i øjnene.

Den ligning med de tre er nu blevet til to.

Ikke nok at bruge mange penge

Odense Håndbolds spillertrup bærer deres store del af ansvaret. At præstere, som det skete mod København Håndbold før afrejsen til Japan, i pokalsemifinalen mod selv samme modstander og ikke mindst i selveste pokalfinalen, tilsiger selvransagelse - både individuelt og som gruppe - på allerhøjeste niveau.

Jørn Bonnesen & co. bør også kigge indad. Det er åbenbart ikke nok at bruge mange penge, når trofæer skal hentes hjem.

En egentlig sportslig ledelse må og skal være næste træk fra Odense Håndbold, så både bestyrelse, daglig ledelse og træneren har nogen at spille bold op af.

Når det er sagt, så led Stine Jørgensen & co. endnu et finalenederlag, fordi Jan Pytlick tabte sig selv.